Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Η "πόρτα" του ΝΑΤΟ ανοιχτή για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

14.10.2013 | 11:30
Η "πόρτα" του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν να προσχωρήσουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι κρατών - μελών και συνεργαζόμενων χωρών που μετέχουν στην Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στο Ντουμπρόβνικ.

Αν και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον επόμενο χρόνο, στο Λονδίνο δεν θα ασχοληθεί με τη διεύρυνση της Συμμαχίας, στο σχέδιο ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης γίνεται επίκληση της συνέχισης της πολιτικής των ανοιχτών θυρών "ως θεμέλιο για την επίτευξη σταθερότητας, ελευθερίας και ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης".

Στα συμπεράσματα απευθύνονται - μεταξύ άλλων - συγχαρητήρια στην Κροατία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζεται η πρόοδος στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη του Μαυροβουνίου, της Γεωργίας και της ΠΓΔΜ.

Οι εκπρόσωποι Κοινοβουλίων από 28 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και τις συνεργαζόμενες χώρες ζητούν από τις αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης επείγουσες και εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις και επίλυση του προβλήματος της κοινής στρατιωτικής περιουσίας, για το οποίο η Συμμαχία έχει αναστείλει το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη (MAP).

Η βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε το Σαράγεβο είπε ότι για την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης είναι απαραίτητη η απογραφή της στρατιωτικής περιουσίας.

"Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και φιλοδοξίας των πολιτών να επιτρέψουν αυτό που επιθυμούν οι πολίτες, έναρξη των διαδικασιών προσχώρησης της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ" ανέφερε η ανώτατη αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, για το οποίο η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα αποφασίσει σήμερα, τελευταία μέρα της Συνόδου στο Ντουμπρόβνικ, χαιρετίζονται οι διαπραγματεύσεις Σερβίας - Κοσόβου και καλούνται οι αρχές του Βελιγραδίου και της Πρίστινας να υλοποιήσουν πλήρως τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών "είναι σημαντική για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή", κάτι που αποτελεί βασικό όρο για την προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ, που είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, μεταδίδουν κροατικά ΜΜΕ και υπενθυμίζουν ότι η Σερβία ανακήρυξε το 2007 στρατιωτική ουδετερότητα και ότι συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ μέσω του προγράμματος Σύμπραξη για την Ειρήνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NATO:"Όχι άλλες περικοπές δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των μελών μας'!

Επίσκεψη Αντιναρκικής Δύναμης
NATO στον Πειραία


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ