Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρωσία ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή των τζιχαντιστών

04.08.2015 | 14:48
Η Ρωσία ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την καταπολέμηση του ΙΚ.

"Είναι κοινός τόπος ότι η Ρωσία εκφράζει ανησυχία στα ανώτερα κλιμάκια σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και του τρόπου με τον οποίο διευρύνει τα εδάφη που έχει υπό τον έλεγχό του στη Συρία και το Ιράκ. Ανησυχούμε και γι αυτό απευθύνουμε σε όλους έκκληση για συνεργασία σε αυτό το ζήτημα", είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε χθες, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικούς» και «βλαπτικούς για τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες» τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ να θέσουν υπό την προστασία της αεροπορίας του διεθνούς συνασπισμού τους Σύρους αντάρτες που έχουν εκπαιδεύσει, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βομβαρδισμούς εναντίον του συριακού στρατού και να περιπλέξει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση εναέριων μέσων για την προστασία των Σύρων ανταρτών που έχουν εκπαιδεύσει από επιθέσεις.

«Λέμε ότι αυτή η θέση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ένα εμπόδιο στον δρόμο για τη δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων (οργανώσεων όπως) το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νόσρα», είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ Χάλιντ αλ Ατίγια.

Η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του τετραετούς πολέμου στη Συρία, προσφέροντάς του στρατιωτικό υλικό και διπλωματική υποστήριξη.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ, επανέλαβε ότι για να υπάρξει διευθέτηση του συριακού πολέμου χρειάζεται να γίνει διάλογος ανάμεσα σε όλα τα μέρη.
Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για τη Συρία και το γειτονικό Ιράκ και γι' αυτό η Μόσχα υποστηρίζει τις κυβερνήσεις αμφότερων των χωρών, τόνισε ο ίδιος. «Προσφέρουμε στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη στη συριακή κυβέρνηση για να πολεμήσει αυτόν τον κίνδυνο (το ΙΚ), όπως ακριβώς προσφέρουμε αυτού του είδους την υποστήριξη και στο Ιράκ», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με μια πηγή στην αμερικανική διπλωματία, οι τρεις ΥΠΕΞ αναγνώρισαν στη συνάντησή τους «την ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη σύγκρουση και τον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης στην επίτευξη αυτής της λύσης».
Ο Κέρι από τη δική του πλευρά είπε ότι η «βαρβαρότητα» που επιδεικνύει το καθεστώς του Άσαντ έναντι των Σύρων συνέβαλε να γιγαντωθεί το Ισλαμικό Κράτος και ξένοι να σπεύσουν να ενταχθούν στις τάξεις του.
Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για την «ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία» και κάλεσε να υπάρξει «άμεση διακοπή κάθε εξωτερικής επέμβασης στη συριακή κρίση», απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς μια μομφή στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση Λαβρόφ - Κέρι - Τζουμπέιρ ήταν η πρώτη του είδους για τον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 230.000 ανθρώπους κι έχει εξαναγκάσει τον μισό πληθυσμό της χώρας να εγκαταλείψει τις εστίες του.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ