Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρωσία κατηγορεί τον ΟΗΕ για "προκατάληψη"

18.09.2013 | 13:05
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα για "προκατάληψη" εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας τους επιθεωρητές του ΟΗΕ οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα για την επίθεση με τα χημικά όπλα στη Συρία, τονίζοντας ότι έλαβε από τη Δαμασκό στοιχεία που τεκμηριώνουν την θέση περί προβοκάτσιας των ανταρτών.

"Απογοητευτήκαμε, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, από την προσέγγιση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και των επιθεωρητών του ΟΗΕ οι οποίοι βρίσκονταν στη Συρία, οι οποίοι συνέταξαν την έκθεσή τους κατά τρόπο επιλεκτικό και ελλιπή χωρίς να λάβουν υπόψη στοιχεία που επανειλημμένα είχαμε επισημάνει", τόνισε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, δηλώσεις του οποίου επικαλούνται πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ριάμπκοφ πρόκειται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Χωρίς να έχουν έναν πλήρη κατάλογο των στοιχείων με το τι συμβαίνει εκεί, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν μπορούν να θεωρηθούν παρά συμπεράσματα πολιτικοποιημένα, προκατειλημμένα και μονομερή", δήλωσε.

Ο ρώσος διπλωμάτης που έφθασε στη Δαμασκό χθες βράδυ υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές είχαν συντάξει την έκθεσή τους για την επίθεση με χημικά αέρια της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό "χωρίς να αναζητήσουν στοιχεία για τρεις ακόμη περιπτώσεις, αυτές για τις οποίες τους είχε επιστήσει την προσοχή η συριακή πλευρά, αυτές για τις οποίες τους είχαμε επιστήσει την προσοχή εμείς οι ίδιοι".

Πρόσθεσε ότι "στοιχεία" είχαν διαβιβασθεί στους Ρώσους από τη Συρία για να υποστηριχθεί η θέση μιας προβοκάτσιας των ανταρτών. "Τα σχετικά (αποδεικτικά) στοιχεία διαβιβάστηκαν στη ρωσική πλευρά. Μας είπαν ότι αποτελούν μαρτυρίες του γεγονότος πως οι αντάρτες εμπλέκονται στη επίθεση με τα χημικά όπλα", πρόσθεσε ο Ριάμπκοφ.

"Η Ρωσία άρχισε την ανάλυση των συμπληρωματικών αυτών πληροφοριών. Δεν μπορούμε επί του παρόντος να καταλήξουμε σε συμπεράσματα αλλά θέλουμε να εξετάσουμε με την μεγαλύτερη σοβαρότητα τα στοιχεία της συριακής πλευράς για την εμπλοκή των ανταρτών στην επίθεση της 21ης Αυγούστου", τόνισε.

"Οι ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν επιφορτισθεί με την ανάλυση (των στοιχείων αυτών). Πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχύσει τις μαρτυρίες και τις αποδείξεις για την εμπλοκή των ανταρτών ότι προσέφυγαν στη χρήση χημικών όπλων", δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ