Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σφαγή στο Μαλμεντί: Οταν οι Ναζί εκτέλεσαν αμερικανούς αιχμαλώτους - ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

17.12.2015 | 12:20
 Η σφαγή στο Μαλμαντί (Malmedy) 1944 αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα έγκλημα πολέμου στο οποίο 84 αμερικανοί αιχμαλώτοι πολέμου δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί κοντά στην πόλη του Malmedy, στο Βέλγιο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σφαγή διαπράχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1944, στο σταυροδρομι του Baugnez από τα μέλη της Kampfgruppe Peiper (μέρος των SS - Panzer Division), μια γερμανική μονάδα μάχης, κατά τη διάρκεια της Μάχης των Αρδεννών.
Ο όρος "Η σφαγή του Μαλμεντί" ισχύει και γενικά για όλες τις σφαγές που διαπράχθηκαν από την ίδια μονάδα για την ίδια ημέρα και τις επόμενες ημέρες που ακολούθησαν, οι οποίες αποτέλεσαν το αντικείμενο της σφαγής και της δίκης του Malmedy, που ηταν μέρος των δίκων του Νταχάου το1946. Οι δίκες ήταν το επίκεντρο διαμάχης .

(Στο παρακάτω βίντεο ειναι η δίκη του επικεφαλή της μονάδας των SS Jochen Peiper, υπεύθυνος για τις σφαγές που έλαβαν χώρα εκείνες τις ημέρες.)

 


Στις 13 Ιανουαρίου 1945, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την περιοχή όπου είχαν γίνει οι δολοφονίες. Το κρύο είχε διατηρήσει τη σκηνή της σφαγής. Τα σώματα των νεκρών στρατιωτών ανακτήθηκαν τον Ιανουάριο 14/15, το 1945.
Το μνημείο στο Baugnez φέρει τα ονόματα των δολοφονημένων στρατιωτών.

Το μέγεθος της σφαγής, η οποία προφανώς είναι η μόνη τέτοιας κλίμακας εναντίων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσε σάλο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων ήταν αρκετά μικρός συγκριτικά με τις άλλες γερμανικές θηριωδίες.
Η είδηση της σφαγής επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό εξηγεί γιατί οι δίκες των δραστών είχαν αναβληθεί για τις Δίκες του Νταχάου, οι οποίες διεξήχθησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1946, μετά τον πόλεμο.Σε ό, τι αφορούσε την σφαγή του "Malmedy", η οποία αφορούσε όλα τα εγκλήματα πολέμου της Kampfgruppe Peiper ο πιο υψηλόβαθμος κατηγορούμενος ήταν ο στρατηγός Sepp Dietrich, διοικητής της 6ης Στρατιάς Αρμάτων των SS , στην οποία άνηκε η μονάδα του Peiper. Ο Joachim Peiper και οι υφισταμένοι του ήταν κατηγορούμενοι. Δικάστηκαν περισσότερα από 70 άτομα και καταδικάστηκαν 43 με θανατικές ποινές (καμία εκ των οποίων δεν πραγματοποιήθηκε) και 22 με ποινές ισόβιας κάθειρξης. Οκτώ άλλα άτομα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μικρότερης διάρκειας.

Όλοι οι καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ο τελευταίος ηταν ο Peiper, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Δεκέμβριο του1956. Ο Peiper έζησε στη Γαλλία μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή. Το 1974 τον αναγνώρισε ένα πρώην μέλος της Κομμουνιστικής αντίστασης στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 13/14 Ιουλίου 1976, το σπίτι του πυρπολήθηκε. Το απανθρακωμένο πτώμα του Peiper βρέθηκε αργότερα στα ερείπια με μια σφαίρα στο στήθος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την "σφαγή στο Malmedy¨ στο Wikipedia - Πηγή Wikipedia

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ