Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης του Λαβρόφ με το γάλλο ομολογό του

27.02.2018 | 18:32
Η ανθρωπιστική κρίση και η εκεχειρία στην Ανατολική Γούτα κυριάρχησαν στις συνομιλίες του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λεντριάν.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση στην συριακή αντιπολίτευση να αποδεχτεί την εκεχειρία, ενώ ο γάλλος ομόλογός του Ζαν Υβ Λεντριάν, επικροτώντας ως καλό βήμα προς τα εμπρός την διάρκειας πέντε ωρών καθημερινή εκεχειρία που ανακοίνωσε η Μόσχα , δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Δαμασκό πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι αναγκαίο να εφαρμόσουν το ψήφισμα 2041 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες τουλάχιστον για 30 ημέρες ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους. Την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του Ζαν Υβ Λεντριάν.

«Θα ήθελα επίσης να ελπίζω ότι οι αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με μαρτυρίες του ΟΗΕ εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την Δαμασκό, θα αναλάβουν την ευθύνη να αποδεχθούν ότι πρέπει να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις του ΟΗΕ» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν, αναφερόμενος στην διάρκειας πέντε ωρών καθημερινή εκεχειρία που ανακοίνωσε η Ρωσία , είπε ότι είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός, αλλά χρειάζονται να γίνουν περισσότερα, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι οι ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Τζαίς αλ Ισλάμ» να μην αφήσει τους αμάχους της Ανατολικής Γούτα να εγκαταλείψουν την Ανατολική Γούτα, δημιουργούν αμφιβολίες όσον αφορά την πρόθεση τους να εφαρμόσουν το ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει να επαληθευθούν στην πράξη οι ειλικρινείς προθέσεις για ανακωχή των διαφόρων ομάδων που δρούν στην Ανατολική Γούτα, αλλά αποστασιοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση «Μέτωπο της Αλ Νόσρα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι προς το παρόν η κατάσταση στην Συρία απέχει πολύ από την επίτευξη μιας γενικής εκεχειρίας. «Ωστόσο η Ρωσία αντιλαμβάνεται περίφημα την πολύπλοκη ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Γούτα και μονομερώς μαζί με την κυβέρνηση της Συρίας ανακοινώσαμε μονομερή εκεχειρία διάρκειας πέντε ωρών που θα ισχύει καθημερινά από σήμερα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στο πλαίσιο αυτής της εκεχειρίας έχουν ορισθεί συγκεκριμένοι διάδρομοι , μέσω των οποίων θα διοχετεύεται η ανθρωπιστική βοήθεια και μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται η μεταφορά τραυματιών, αλλά και η απομάκρυνση των αμάχων που θέλουν να φύγουν σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Λαβρόφ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ