Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η στιγμή που το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ περνάει ανοιχτά του Πειραιά - ΒΙΝΤΕΟ

07.09.2017 | 13:49
Το ιστορικό αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, περνάει ανοιχτά του Πειραιά,ρυμουλκούμενο από τα Armadores II της Vernicos Tugs και Panther Z της Zouros Tugs,συνεπικουρούμενα από τα ρυμουλκά του Πολεμικού Ναυτικού ,με κατεύθυνση το Ναύσταθμο Σαλαμίνα όπου θα δεξαμενιστεί και θα συντηρηθεί στις εκεί εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευής του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η συντήρηση του ιστορικού πλοίου θα διαρκέσει 2 μήνες.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Το Βέλος ΙΙ (Αντιτορπιλικό) / D-16 Αντιτορπιλικό τύπου ‘FLETCHER’, ήταν πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (1929 - 2013) ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού.


Χαρακτηριστικά

Εκτόπισμα : 2100/2924 ΤΝ.

Διαστάσεις : 114,6Χ12Χ5,5 μέτρα.

Ταχύτητα : 38 κόμβοι.

Οπλισμός : 4 πυροβόλα 5’’/38, 3 δίδυμα πυροβόλα 3’’/50 RF, πενταπλός Τ/Σ επιφανείας και 6 Τ/Σ Α/Υ τορπιλών, HEDGEHOG, Β.Β.

Πλήρωμα : 273 άτομα 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ