Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κατάρ: Η Τουρκία απορρίπτει αίτημα αραβικών κρατών για κλείσιμο της βάσης της

23.06.2017 | 13:36
Η Τουρκία απέρριψε την έκκληση τεσσάρων αραβικών κρατών σήμερα Παρασκευή 23 Ιουνίου να κλείσει τη στρατιωτική βάση της στο Κατάρ, δηλώνοντας ότι η βάση είναι εγγυητής ασφαλείας στον Κόλπο και ότι το κλείσιμό της θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις της με την Ντόχα.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε στο NTV ότι δεν είναι ενήμερος σχετικά με τη συγκεκριμένη αίτηση αλλά ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν σχεδιάζει να επανεξετάσει τη συμφωνία που έχει κάνει με το Κατάρ, η οποία και οδήγησε στην δημιουργία της βάσης, γράφει το Reuters.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας έκανε τις δηλώσεις αφου ένας αξιωματούχος,  από τα τέσσερα αραβικά κράτη που μποϊκοτάρουν το Κατάρ για δήθεν υποστήριξη της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι είχαν στείλει στη Ντόχα ενα κατάλογο 13 αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος της στρατιωτικής εγκατάστασης.

"Εάν υπάρχει τέτοιο αίτημα, αυτό θα σημαίνει παρέμβαση στις διμερείς σχέσεις", δήλωσε ο Ισίκ υποδεικνύοντας αντ 'αυτού ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να ενισχύει την παρουσία της στο Κατάρ.

Πέντε τεθωρακισμένα οχήματα και 23 στρατιωτικοί έφτασαν στην Ντόχα την Πέμπτη σε μια εξέλιξη, που σύμφωνα με το Επιτελείο των ΕΔ της Τουρκίας, είναι τα πλαίσια στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας. Περίπου 88 Τούρκοι στρατιώτες ήταν ήδη στο Κατάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι αναμένεται κοινή άσκηση από τουρκικές δυνάμεις και δυνάμεις του Κατάρ μετά την ισλαμική εορτή του Eid al-Fitr που ξεκινάει την Κυριακή. Ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που αποστέλλονται στο κράτος του Κόλπου θα μπορούσε τελικά να φτάσει τους 1.000.

"Η ενίσχυση της τουρκικής βάσης θα είναι ένα θετικό βήμα όσον αφορά την ασφάλεια του Κόλπου", δήλωσε ο Ισίκ. "Η επανεξέταση της βασικής συμφωνίας με το Κατάρ δεν είναι στα σχέδια μας."

Η Τουρκία, η οποία προσπάθησε πολύ να διαδραματίσει το ρόλο του περιφερειακού μεσολαβητή, ανησυχεί επίσης για την ανατροπή των άλλων συμμάχων της στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, και ο Ίσιικ δήλωσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι οι εντάσεις για το Κατάρ θα μπορούσαν να επιλυθούν χωρίς κρίση.

Ο Ισίκ δήλωσε ότι η παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ πρέπει να θεωρηθεί ως όφελος για ολόκληρο τον Κόλπο. "Η βάση στο Κατάρ είναι και τουρκική βάση αλλά και μια βάση που θα διατηρήσει την ασφάλεια του Κατάρ και της περιοχής", δήλωσε.


Η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας για το Κατάρ έχει συνδυαστεί με ενισχυμένους εμπορικούς δεσμούς.

Ο Τουρκος υπουργός Εμπορίου Bulent Tufenkci δήλωσε ότι οι τουρκικές εξαγωγές στο Κατάρ έχουν τριπλασιαστεί από τότε που οι τέσσερις αραβικές χώρες ξεκίνησαν να μποϊκοτάρουν το κράτος του Κόλπου νωρίτερα αυτό το μήνα.

"Από τις 5 Ιουνίου, οι εξαγωγές προς το Κατάρ ανήλθαν σε 32,5 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία 12,5 εκατομμύρια δολάρια είναι τρόφιμα, ποσοστό που είναι τριπλάσιο από το κανονικό επίπεδο", δήλωσε ο Tufenkci στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης.

Reuters


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ