Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία εξοργίζει το Ιράκ για το πετρέλαιο στο ιρακινό Κουρδιστάν

02.12.2013 | 10:36
Οι εξαγωγές πετρελαίου από οπουδήποτε στο Ιράκ προς την Τουρκία χρειάζονται την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης, δήλωσαν η Βαγδάτη και η Άγκυρα, έπειτα από μια διμερή συνάντηση που είχε σκοπό να αποκλιμακώσει τη διαμάχη για τις εξαγωγές ενέργειας από την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ.

Η Τουρκία, πεινασμένη για ενέργεια και εξαρτώμενη από εξαγωγές σχεδόν για το σύνολο των αναγκών της, θέλει το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν προκειμένου να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της προμήθειες και να μειώσει τον ετήσιο ενεργειακό προϋπολογισμό της που ανέρχεται στα 60 δισεκ. δολάρια.
Όμως το φλερτ της Τουρκίας με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KPG) έχει εξοργίσει την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η οποία υποστηρίζει πως έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα στη διαχείριση των ενεργειακών πόρων του Ιράκ.

Η Τουρκία, πεινασμένη για ενέργεια και εξαρτώμενη από εξαγωγές σχεδόν για το σύνολο των αναγκών της, θέλει το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν

"Συμφωνούμε πως οποιεσδήποτε εξαγωγές θα πρέπει να γίνονται με την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης και θα συζητήσουμε το μηχανισμό", δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ, αρμόδιος για την ενέργεια, Χουσάιν αλ-Σαχριστάνι, σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ο Γιλντίζ είπε πως η Τουρκία θα επιδιώξει τη συμφωνία της Βαγδάτης για την εμπορική εξαγωγή πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν.

"Επιδιώκουμε να κερδίσουμε τη συγκατάθεση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ για το εμπόριο πετρελαίου από την KRG στην Τουρκία και να αρχίσουμε ένα σχέδιο συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των τριών μερών", ανέφερε μια κοινή διακήρυξη των υπουργών.

Η Τουρκία και το Ιρακινό Κουρδιστάν υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μια ενεργειακή συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν την Παρασκευή πηγές κοντά στη συμφωνία, η οποία θα βοηθήσει στη μεταμόρφωση της ιρακινής περιοχής σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ισχύος στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως οι συμφωνίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί και πως θα επιδιώξει τη συνεργασία της Βαγδάτης.

Ο Γιλντίζ είπε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη ένα υπάρχον σχέδιο για την επέκταση του αγωγού που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ, προς την Τουρκία.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Γιλντίζ στο Ιράκ μετά την άρνηση της Βαγδάτης να δώσει άδεια προσγείωσης στο αεροπλάνο του στο τέλος του περασμένου χρόνου, όταν είχε προσπαθήσει να συμμετάσχει σε μια ετήσια διάσκεψη για την ενέργεια στην Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν εν μέσω μιας μακράς πετρελαϊκής διαμάχης.

Ο Γιλντίζ θα μεταβεί στην Αρμπίλ για την ίδια αυτή διάσκεψη, η οποία ξεκινά αύριο.

Η Βαγδάτη υποστηρίζει πως οι προσπάθειες των Κούρδων για πετρελαϊκή απεξάρτηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο διαμελισμό της χώρας και η διαμάχη προκαλεί επίσης ανησυχία στην Ουάσινγκτον.

Ο Σαχριστάνι δήλωσε την Πέμπτη πως οποιαδήποτε ενεργειακή συμφωνία με την Αρμπίλ θα ήταν "μια καταπάτηση της κυριαρχίας του Ιράκ".

Αυτόνομο από το 1991, το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει έρθει συχνά σε προστριβή με την κεντρική κυβέρνηση και έχει απειλήσει ακόμη και με απόσχιση, αλλά εξαρτάται ακόμη από τη Βαγδάτη για ένα μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους άνω των 100 δισεκ. δολαρίων.
Εμπορεύεται ήδη το πετρέλαιό του προς τις παγκόσμιες αγορές μέσω Τουρκίας και σχεδιάζει να ανοίξει έναν εξαγωγικό αγωγό μέχρι το τέλος του χρόνου, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τη Βαγδάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Τουρκία υπέγραψε σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες με το ιρακινό Κουρδιστάν 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ