Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της

13.10.2014 | 09:21
Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε χθες, Κυριακή, ένας αμερικανός αξιωματούχος καθώς η Ουάσινγκτον έσπρωχνε τις τελευταίες ημέρες την Άγκυρα να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί από καιρό τη μεγάλη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του ΙΚ απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ.
"Οι λεπτομέρειες της χρησιμοποίησης (των τουρκικών βάσεων στη μάχη εναντίον του ΙΚ) εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία", δήλωσε ένας αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Επιπλέον η Άγκυρα επιβεβαιώνει την απόφασή της να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες. Όπως δήλωσε στην τουρκικη εφημερίδα Millyet o πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ της συριακής «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» προκειμένου να την καταστήσει μία «τρίτη δύναμη» μεταξύ του καθεστώτος της Δαμασκού και των τζιχαντιστών.
«Χρειαζόμαστε τώρα μία δύναμη ασφαλείας που προστατεύει το συριακό λαό είτε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είτε εναντίον του καθεστώτος» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Milliyet χθες.

«Η λύση είναι η συγκρότηση μιας τρίτης δύναμης διαφορετικής από το καθεστώς και το Ισλαμικό Κράτος που θα αντιπροσωπεύει το συριακό λαό και που θα αποτελεί από Σύρους, όχι από ξένους μαχητές» τόνισε. «Αυτή η τρίτη δύναμη πρέπει να αντιπροσωπεύει όλα τα κόμματα και κινήματα στη Συρία, ο συριακός εθνικός συνασπισμός και η αντιπολίτευση πληρούν ήδη αυτές τις προϋποθέσεις».
«Μια άλλη δύναμη θα επικρατεί στο πεδίο χάρη στην προστασία από αέρος που τις προσφέρουν, αυτή η δύναμη θα είναι η συριακή αντιπολίτευση» προσέθεσε ο Νταβούτογλου.

Η Ουάσινγκτον εξέφραζε τελευταία την απογοήτευσή της για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε «τραγωδία» το οποίο εκτυλίσσεται στη συριακή πόλη Κομπάνι, όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πόλη.
Σε ομιλία που εκφώνησε χθες στη σύνοδο των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας στο Κάιρο, ο Κέρι επισήμανε επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος για συγκροτηθεί πλήρως ένας συνασπισμός που θα αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο Ιράκ υποβαθμίζοντας την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
«Προφανώς όλοι μας ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές που λαμβάνουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος σημειώνει πρόοδο στο Κομπάνι και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Στην πραγματικότητα δεν παρακολουθούμε απλώς, έχουμε βαθύτατα εμπλακεί πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες και σήμερα υπήρξαν περισσότεροι βομβαρδισμοί» είπε ο Κέρι.
«Υπήρξαν αναφορές σήμερα ότι συνεχίζουν να αντιστέκονται, δεν έχει καταληφθεί πλήρως, τμήματα της πόλης έχουν περιέλθει» στον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι 60 και πλέον εταίροι έχουν δεσμευτεί στο να συμμετάσχουν στις προσπάθειες των ΗΠΑ να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.
«Το Κομπάνι είναι μία κοινότητα και πρόκειται για μία τραγωδία αυτό που συμβαίνει εκεί και εμείς δεν το υποβαθμίζουμε αυτό, ωστόσο το έχουμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκροτήσουμε πλήρως το συνασπισμό» σημείωσε ο ίδιος.

Επί του πεδίου, οι τζιχαντιστές του ΙΚ έστειλαν χθες, Κυριακή, ενισχύσεις στο Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και η οποία έχει γίνει για τον κόσμο το σύμβολο της μάχης εναντίον του ΙΚ.

Οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προωθήθηκαν χθες κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους απ' όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το ΙΚ εκτόξευσε 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Κομπάνι, διευκρίνισε αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι. Ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τον ανατολικό τομέα καθώς και νότιες και δυτικές συνοικίες.

Η λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων υποχρέωσε ωστόσο το ΙΚ να φέρει ενισχύσεις από τη Ράκα και το Χαλέπι, τα προπύργιά του στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
"Στέλνουν ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν πολλή πείρα από μάχες", δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. "Είναι γι' αυτούς μια κρίσιμη μάχη. Αν δεν καταφέρουν να πάρουν το Κομπάνι, η εικόνα τους θα πληγεί σοβαρά (...). Έχουν ρίξει όλο το βάρος τους σ' αυτή τη μάχη".

Οι υπερασπιστές του Κομπάνι από την πλευρά τους δεν μπορούν να λάβουν ενιχύσεις επειδή η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθειαν των πολιορκημένων ομοεθνών τους.
Η στάση αυτή της Άγκυρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φιλοκουρδικές ταραχές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επανέλαβε τη "βαθιά ανησυχία (του) για την κατάσταση μέσα και γύρω" από το Κομπάνι και κάλεσε "όλα τα μέρη να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν μια σφαγή αμάχων".

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ