Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Η Τουρκία ζητά να αποχωρήσει ο Αμερικανός συντονιστής κατά του ΙΚ στη Συρία

18.05.2017 | 11:39

Η Τουρκία ζητά να αποχωρήσει ο Αμερικανός συντονιστής κατά του ΙΚ στη Συρία. Συγκεκριμένα, Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα την απομάκρυνση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ ΜακΓκάρκ, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζει τις Πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας και τους Κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ανεπαρκή την προστασία που παρέχει το ΝΑΤΟ στον τουρκικό εναέριο χώρο ενώ τόνισε ότι η Γερμανία είναι ελεύθερη να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ίντσιρλικ.

«Θα ήταν καλό το πρόσωπο αυτό να αντικατασταθεί», δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV προσθέτοντας πως ο ΜαγκΓκαρκ «υποστηρίζει ξεκάθαρα» τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας YPG και τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK στην Τουρκία, δύο οργανώσεις που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα.


Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης στην ίδια συνέντευξη πως τα μέτρα που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τον τουρκικό εναέριο χώρα είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή.Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έκανε τη δήλωση αυτή πριν από τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη στο NTV πως η Γερμανία είναι ελεύθερη να αποσύρει τα στρατεύματά της που σταθμεύουν στην τουρκική αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, αν το θέλει, προσθέτοντας πως το Βερολίνο θα πρέπει να πάψει «να συμπεριφέρεται με συγκαταβατικό τρόπο» στην Άγκυρα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στην Ιορδανία τους περίπου 250 στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στο Ίντσιρλικ επειδή η Άγκυρα αρνείται να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως η επίσκεψη των βουλευτών δεν θα άρμοζε αυτή τη στιγμή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ