Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χακάν Σουκούρ: "Δεν είμαι Τούρκος αλλά Αρβανίτης"

24.02.2013 | 08:21
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σοκ προκάλεσαν στην Τουρκία.οι δηλώσεις του πρωην διάσημου τούρκου ποδοσφαιριστή και νυν βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χακάν Σουκούρ. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Γαλατάσαραϊ και της εθνικής Τουρκίας δήλωσε πως «δεν είναι Τούρκος» προκαλώντας τις αντιδράσεις των εθνικιστών.
Ο Σουκούρ αναφέρονταν στο Κουρδικό ζήτημα και στις προσπάθειες επίλυσης του αναφέροντας πως στην Τουρκία ζουν διάφορες εθνικότητες και άνθρωποι διαφοετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων. « Εγώ είμαι Αρβανίτης. Αν σκεφτείτε καλά δεν είμαι Τούρκος. Αλλά σε αυτά τα εδάφη έφαγα το ψωμί μου. Σε αυτά τα χώματα ζω. Στο παρελθόν έγιναν πολλά λάθη που μας έφεραν τον εθνικό διχασμό. Ως κράτος πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να εξαλειφθεί αυτός ο διχασμός. Ως κυβέρνηση αυτό ακριβώς κάνουμε».
Το Ρεπουμπιλκανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κατηγόρησαν τον Σουκούρ, θεωρώντας «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στήριξε τον Σουκούρ και τόνισε πως «ο Σουκούρ έκανε αναφορά στην εθνική του ρίζα. Δηλώνει πως είναι Αρβανίτης. Ποιο είναι το κακό. Εδώ ο Μεχμέτ Ακίφ , ο δημιουργός του εθνικού μας ύμνου ήταν Αρβανίτης. Αυτόν τον εξαιρούμε από Tούρκο; Το αντίθετο εκείνος ως πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ως παιδί αυτού του λαού έγραψε τον εθνικό μας ύμνο. Ο Χακάν Σουκούρ λοιπόν, ως παιδί Αρβανιτών, έχει παίξει στην εθνική ομάδα της Τουρκίας, κανείς δεν έχει φορέσει περισσότερες φορές τη φανέλα της εθνικής. Εχει βάλει τα περισσότερα γκολ φορώντας την φανέλα της εθνικής. Είναι παιδί αυτού του λαού. Κάποιες εφημερίδες τον παρουσιάζουν ως μη Τούρκο. Αυτοί που τα λένε αυτά λοιπόν φέρνουν τον διχασμό»
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ