Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Handelsblatt: Η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει στον εξοπλιστικό "πόλεμο" με την Τουρκία

09.04.2018 | 18:23
Υπό τον τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία εξοπλίζονται» η οικονομική Handelsblatt αναφέρεται στον «εξοπλιστικό ανταγωνισμό» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η υπερχρεωμένη Ελλάδα. «Οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες ήταν ένα από τα αίτια της κρίσης χρέους» γράφει η Handelsblatt. H εφημερίδα μάλιστα εμφανίζεται ξεκάθαρα απαισιόδοξη για το πόσο «αντέχει» η Ελλάδα στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό με την Τουρκία.

Οι αμυντικές δαπάνες ήταν ένα από τα αίτια της κρίσης χρέους(;)

«Από τη δεκαετία του 1970 οι δυο εχθρικά διακείμενες χώρες επιδόθηκαν σε έναν ανταγωνισμό αγοράς αμυντικού εξοπλισμού που απέβη καταστροφικός για την Ελλάδα τονίζει σε δημοσίευμα της η Handelsblatt, ενώ υπογραμμίζει ότι κατά διαστήματα η Αθήνα δαπανούσε σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της για το στρατό, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ

Οι εξοπλιστικές δαπάνες χρηματοδοτούνταν με νέα δάνεια. Υπό το βάρος της κρίσης η Αθήνα αναγκάστηκε να κόψει σχεδόν στο μισό τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Οι ένοπλες δυνάμεις μειώθηκαν από 128.000 σε 106.000 στρατιώτες.

 Η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα να κερδίσει στο εξοπλιστικό "πόλεμο" με την Τουρκία

Αξιωσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ το 2009 η Αθήνα δαπανούσε εννέα δις δολάρια για το στρατό, πέρσι ήταν μόλις 4,7 δις. Ο αριθμός αντιστοιχεί όμως στο 2,36% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ δεν ξεπερνά το 1,46%, τονίζει.

Η Τουρκία ξόδεψε μεν 12,1 δις δολάρια, ωστόσο ο αριθμός αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ. Οι αριθμοί καταδεικνύουν πόσο άνισος είναι αυτός ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των δυο χωρών αλλά και ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να τον κερδίσει».

Με πληροφορίες από DW

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ