Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν παραιτήθηκε

05.08.2015 | 09:53
Ένας υψηλά ιστάμενος μαχητής των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την παραίτησή του χθες, εν μέσω μιας εντεινόμενης αντιπαράθεσης ηγεσίας στο αφγανικό ανταρτικό κίνημα μετά από την επιβεβαίωση την περασμένη εβδομάδα του θανάτου του ηγέτη και μουλά Μοχάμεντ Όμαρ, ιδρυτή της οργάνωσης.

Η ταχεία ανακοίνωση ότι ο αναπληρωτής και δεξί χέρι του Όμαρ επί χρόνια, μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, θα είναι ο νέος ηγέτης, έχει εξοργίσει πολλούς υψηλόβαθμους μαχητές που υποψιάζονται ότι ο Μανσούρ κράτησε μυστικό τον θάνατο του Όμαρ, ο οποίος, σύμφωνα με αφγανικές μυστικές υπηρεσίες, πέθανε τον Απρίλιο του 2013.

Η εσωτερική διαμάχη θα μπορούσε να διασπάσει τους Ταλιμπάν και απειλεί τις επισφαλείς ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ για να τερματιστεί ο 13χρονος πόλεμος που ξεκίνησε με την εκστρατεία υπό την ηγεσία της Αμερικής μετά τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Η ανακοίνωση του διορισμού του Μανσούρ από το συμβούλιο ηγεσίας των Ταλιμπάν στην Κέτα, του Πακιστάν, έχει καταγγελθεί από αρκετά ηγετικά στελέχη της ομάδας, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Όμαρ, ο οποίος έχει ζητήσει την κλήση ενός γενικού συμβουλίου για να βρεθεί αντικαταστάτης του Όμαρ. Χθες, ο Σιέντ Μοχάμαντ Ταγιούμπ Άγα ανακοίνωσε πως παραιτείται από διευθυντής του πολιτικού γραφείου στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κάταρ, το οποίο είχε στηθεί για να βοηθήσει τους Ταλιμπάν να διαπραγματευτούν οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.

Ο 'Αγα έχει δηλώσει πως η απόφαση να κρατηθεί μυστικός ο θάνατος του Όμαρ - η οποία αποδίδεται γενικότερα στον Μανσούρ - αποτελεί ένα "ιστορικό λάθος από τους ενδιαφερόμενους", προσθέτοντας, "τώρα που ο ηγέτης διορίζεται από εκτός του κράτους και από ανθρώπους που ζουν εκτός του κράτους, είναι και αυτό ένα μεγάλο ιστορικό λάθος."

Ο Μανσούρ θεωρείται ότι έχει πολύ στενές σχέσεις με τις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ