Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ημέρα της Ευρώπης: Tο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ - ΒΙΝΤΕΟ

09.05.2017 | 15:11
Σήμερα πέρα από τα 72 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την Ημέρα της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, συμπληρώνονται και 60 χρόνια από την ημέρα που υπογράφηκαν οι Συνθήκες της Ρώμης. Για αυτό η σημερινή μέρα πέρα από ημέρα της Νίκης είναι και η Ημέρα της Ευρώπης.  Πριν από εξήντα χρόνια  λοιπόν στη Ρώμη, τέθηκαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γνωρίζουμε σήμερα, σηματοδοτώντας την αρχή της πλέον μακροχρόνιας περιόδου ειρήνης στην ιστορία της Ευρώπης.

Αξίζει λοιπόν να σημειώσουμε ότι η πρώτη μορφή της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ''γεννήθηκε'' με σκοπό να πάψουν οι συχνές και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων, οι οποίες κορυφώθηκαν κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Από το 1950, μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα αρχίζει να ενώνει οικονομικά και πολιτικά τις ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης. Τα έξι ιδρυτικά κράτη μέλη είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες. Παρόλα αυτά, τη δεκαετία του 1950 κυριαρχεί ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι διαδηλώσεις που γίνονται στην Ουγγαρία κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος καταστέλλονται από τα σοβιετικά τανκς το 1956. Το 1957, με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ή «Κοινή Αγορά».

Ο Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε μταξύ άλλων ότι αυτήν την περίοδο όπου υπάρχουν  διάφορες αναταραχές  η Ευρωπαική Ένωση και το μήνυμα της Ευρωπαικής Ολοκλήρωσης για ενοποίηση είναι ένα μήνυμα πιο σημαντικό από ποτέ , ενώ υπογράμμισε τη σημαντικότητα των Συνθηκών της Ρώμης. 

Βίντεο: Mήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ