Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα Ασφάλειας Πτήσεων: Το ΓΕΕΘΑ ανοίγει το κουτί της Πανδώρας

12.10.2017 | 15:47
Με την ευκαιρία της ίδρυσης και λειτουργίας του ΓΕΠΝ/ΓΑΠΕ, το ΠΝ συνδιοργανώνει με το ΓΕΠΣ/ΔΑΠΕ και ΓΕΑ/ΚΕΑΠΕ την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 Ημερίδα Ασφάλειας Πτήσεων στο αμφιθέατρο της Σχολής Εξασκήσεως Ναυτικής Τακτικής με θέμα «Ατυχήματα Ε/Π στις Ένοπλες Δυνάμεις» με συμμετοχή ιπτάμενων πληρωμάτων Ε/Π από ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ, αναφέρει ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.

Η αρχή έγινε την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 όταν έλαβε χώρα για πρώτη φορά προγραμματισμένη συνάντηση των Διευθυντών Γραφείων Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους (ΓΑΠΕ) του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στη ΓΕΠΝ. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή και άντληση απόψεων απο την πολυετή εμπειρία των ΓΕΠΣ/ΓΑΠΕ και ΓΕΑ/ΚΕΑΠΕ (Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους) για την υποβοήθηση του έργου του νεοσυσταθέντος ΓΕΠΝ/ΓΑΠΕ. Στο πλαίσιο εμβάθυνσης της Διακλαδικότητας, ο δίαυλος επικοινωνίας και η συνεχής συνεργασία με τα ΓΑΠΕ και ΚΕΑΠΕ του ΣΞ και της ΠΑ αντίστοιχα θα συντελέσει ουσιαστικά στην προαγωγή του επιπέδου της Ασφάλειας των Πτήσεων και Εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή στην Ημερίδα αφορά αυστηρά το στρατιωτικό προσωπικό λόγω των πληροφοριών που θα εμπεριέχονται σε αυτό, εππλέον ο κάθε κλάδος θα συμμετέχει με 2-3 παρουσιάσεις ατυχημάτων τα οποία και επέδρασαν καταλυτικά στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του.Πηγές αναφέρουν οτι η ημερίδα αυτή σηματοδοτεί την αλλαγή στην διαχείριση των ατυχημάτων για τις Ε.Δ με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ που ξεκίνησε με την διακλαδική συμμετοχή στις επιτροπές διερεύνησης, ώστε να εξασφαλιστεί η το δυνατόν πληρέστερη σύνταξη των πορισμάτων και των φακέλων διερεύνησης. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΝ κάθε αεροπορικό ατύχημα στις Ε.Δ. μελετάται σε βάθος, ώστε να αποκαλυφθούν τα αίτια που το προκάλεσαν, να εξαχθούν συμπεράσματα και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξάλειψη των γενεσιουργών αιτιών. Με τον τρόπο αυτό το ατύχημα αποτελεί πηγή πληροφοριών και τρόπος απόκτησης έμμεσης εμπειρίας και επιτρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον.

Στόχος της ημερίδας είναι η ανταλλαγή απόψεων/εμπειριών / διδαγμάτων μέσω της παρουσίασης και ανάλυσης μειζόνων ατυχημάτων Ε/Π στις Ε.Δ. με σκοπό την προαγωγή της Ασφάλειας των Πτήσεων και την εμβάθυνση της Διακλαδικότητας.

Σίγουρα θα εχει ενδιαφέρον αν κατά την διάρκεια της ημερίδας επιλεγεί η παρουσίαση των ατυχημάτων των Ιμίων καθώς και του ατυχήματος της Κινάρου από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και του ατυχήματος του Chinook στο Αγιο όρος την 11/9/2004: Ένα δυστύχημα με 17 νεκρούς και πολλά ερωτήματα.

Ε.Π. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ