Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Αυτά είναι τα φαβορί για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

21.12.2018 | 14:27
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέβαλε την παραίτησή του και θα αποχωρήσει από τη διεύθυνση του ισχυρότερου στρατού στον πλανήτη, εξηγώντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάθε «δικαίωμα» να διορίσει στο αξίωμα αυτό κάποιον οι απόψεις του οποίου είναι «πιο ευθυγραμμισμένες» με εκείνες του αμερικανού προέδρου.

Η αναγγελία της αποχώρησης του απόστρατου τετράστερου Πεζοναύτη στρατηγού καταγράφηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου πως θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, κίνηση που επικρίθηκε από πολλούς στην Ουάσινγκτον, αλλά και από κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων δυτικών χωρών.

Πηγές κοντά στον Λευκό Οίκο δήλωσαν στο Fox News ότι ο Στρατηγός Jack Keane και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Tom Cotton, θεωρούνται τα φαβορί για να αντικαταστήσουν τον Mattis.

Αλλά κανένας υποψήφιος δεν φαίνεται πιθανό να αγκαλιάσει την εξωτερική πολιτική της «Αμερικής Πρώτη» του Trump: Και οι δύο έρχονταν ενάντια στην απόσυρση από τη Συρία με ισχυρούς όρους. Ο διορισμός του Trump σε καθένα από αυτά θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την επανάληψη των ίδιων διαφωνιών πολιτικής που είχε ο πρόεδρος με τον Mattis.

Ο Keane είναι απόστρατος τετράστερος στρατηγός, ο οποίος έχει διατελέσει Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.Το όνομά του αναφέρθηκε τον Οκτώβριο μετά τη συνέντευξη του Trump, στην οποία ο πρόεδρος δήλωσε ότι ο Mattis ήταν "ένα είδος δημοκράτη" που μπορεί να "φύγει σύντομα".

Ωστόσο, ο Τραμπ θα πρέπει να ανεχθεί την πιο επιθετική στάση του Keane, εάν αποφασίσει να τον διορίσει στη θέση του Υπουργού Άμυνας. Μάλιστα, ο Keane άσκησε σφοδρή κριτική στην πρόσφατη απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συρία.

Ο Keane είναι πιθανό να αποκλίνει από την απόφαση του Trump ότι μέρος των αμερικανικών δυνάμεων πρέπει να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Αρκάνσας Tom Cotton, ο οποίος είχε και στο παρελθόν προταθεί για την θέση του Υπουργού Άμυνας και για διευθυντής της CIA, βρίσκεται επίσης στο ραντάρ του Λευκού Οίκου για να αντικαταστήσει τον Mattis.


φωτογραφία Michael Vadon via Flickr

Ωστόσο, όπως και ο Keane, ο Cotton είναι και αυτός πιο ευθυγραμμισμένος με τα γεράκια του αμυντικού συστήματος και παρότρυνε τον Trump να επανεξετάσει τη κίνηση της Συρίας.

Συνυπέγραψε μια επιστολή με άλλους Ρεπουμπλικανους συναδέλφους δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση του Trump.

Με πολλούς τρόπους, ο Cotton είναι επίσης περισσότερο παρεμβατικός από τον Mattis και πρότεινε ανοιχτά να χρησιμοποιήσει ενδεχομένως στρατιωτική δύναμη ή συγκεκαλυμμένη δράση για να απομακρύνει τον Bashar al-Assad.

Ο Cotton προειδοποίησε επίσης νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ότι μια πρόωρη αποχώρηση από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στην αναζωπύρωση τρομοκρατικών ομάδων στη χώρα.

Πηγή FoxNews , κεντρική φωτογραφία EPA

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ