Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ - Βόρεια Κορέα: Ο διάλογος με την Πιονγκγιανγκ είναι "η μόνη καλή επιλογή"

28.04.2017 | 17:42
 Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τον απευθείας διάλογο με το καθεστώς της Βορείου Κορέας με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR. «Σαφώς, αυτός θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα θέλαμε να επιλύσουμε αυτό» επισήμανε, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο το καθεστώς πρέπει να είναι έτοιμο να συζητήσει για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου κι όχι μόνο για το «πάγωμα» του πυρηνικού του προγράμματος, υπογράμμισε λίγο πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα. «Ο στόχος μας είναι ο ίδιος με εκείνον της Κίνας, είναι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Και θα προσέθετα σύντομα ότι εμείς εκπληρώσαμε το δικό μας μέρος, αποσύραμε τα πυρηνικά μας όπλα από την κορεατική χερσόνησο. Είναι καιρός η Βόρεια Κορέα να εξαλείψει επίσης τα (πυρηνικά) της όπλα... Αυτός είναι ο στόχος μας, ο μοναδικός μας στόχος» επανέλαβε ο Ρεξ Τίλερσον. «Είμαστε ξεκάθαροι με τους στόχους μας» συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Δεν επιδιώκουμε την αλλαγή του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την κατάρρευση του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας ενοποίησης της χερσονήσου. Επιδιώκουμε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουανγκ Γι προέβαλε σήμερα από τον ΟΗΕ τον «διάλογο» με τη Βόρεια Κορέα ως την «τη μοναδική καλή επιλογή» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση με την Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμά της. «Το να διευθετήσουμε με ειρηνικό τρόπο το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων αποτελεί τη μοναδική καλή επιλογή που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, προσερχόμενος στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ουάνγκ Γι τόνισε την αναγκαιότητα «της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την παραμονή σε ισχύ του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» προκειμένου να «αποφευχθεί το χάος» στην περιοχή. Ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνου για «πάγωμα» των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ