Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

ΗΠΑ: O προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας έχουν αποτύχει

16.03.2017 | 11:26
Έχουν αποτύχει οι προσπάθειες να αποπυρηνικοποιηθεί η Νόρεια Κορέα, δήλωσε το Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Όπως εκτίμά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και δύο δεκαετίες προσπαθειών να αποπυρηνικοποιηθεί η Βόρεια Κορέα έχουν αποτυχει και ζήτησε να υιοθετηθεί ''μια νέα προσέγγιση'' σχετικά με το ζήτημα. 

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να παραδεχθούμε ότι οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες των είκοσι τελευταίων ετών να οδηγήσουμε τη Νότια Κορέα στην αποπυρηνικοποίηση έχουν αποτύχει», δήλωσε ο Τίλερσον από το Τόκιο, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, η οποία είναι αφιερωμένη στην πρόσφατη κρίση που ξέσπασε με την εκτόξευση πυραύλων από την Πιόνγκγιανγκ, οι οποίοι έπεσαν κοντά στην Ιαπωνία.

«Μπροστά σε αυτή την απειλή, η οποία δεν σταματά να μεγαλώνει, είναι ξεκάθαρο ότι είναι απαραίτητη μια νέα προσέγγιση», πρόσθεσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα.

Ο Τίλερσον υπογράμμισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου «την ισχυρή και μακροχρόνια» φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αλλά και το γεγονός ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στο Τόκιο παραμένει ακλόνητη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του καθεστώτος της Πιόνγκγιανγκ, όμως έτεινε το χέρι στον λαό της Βόρειας Κορέας. «Η Βόρεια Κορέα και ο λαός της δεν θα πρέπει να φοβούνται τις ΗΠΑ και τους γείτονές τους», τόνισε.

Επίσης κάλεσε την Κίνα, την οποία θα επισκεφθεί το Σάββατο, να ασκήσει πιο έντονες πιέσεις στη σύμμαχό της Βόρεια Κορέα. «Πιστεύουμε ότι έχουν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο», εξήγησε ο Τίλερσον. «Θα μιλήσουμε με την Κίνα για τα άλλα μέτρα που πρέπει να λάβουν».

Ο Ιάπωνας ομόλογός του Κισίντα δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Τίλερσον ότι είναι απαράδεκτα το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ