Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

ΗΠΑ: ''Πρόκληση'' η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου του Ιράν

02.02.2017 | 09:08
Πρώτη δημοσίευση: 09:08:03
Tελευταία δημοσίευση:12:17:03


Ο σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φιν, δήλωσε σχετικά με την δοκιμαστική βαλλιστική εκτόξευση του Ιράν: "Προειδοποιούμε το Ιράν επισήμως" για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε πρόκληση. Ωστόσο, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν αλλάξει την στάση τους απέναντι στο Ιράν,
μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς την Κυριακή, είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου χθες.

Ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Σέργουντ δεν παρέθεσε λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, χθες, δήλωσε ότι "προειδοποιούμε το Ιράν επισήμως" για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε πρόκληση.

Η προειδοποίηση του Φλιν σηματοδοτεί μια απότομη αλλαγή πολιτικής και τόνου προς το Ιράν από αυτήν του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2015 είχε διαπραγματευτεί μια πυρηνική συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και Δυτικών δυνάμεων.

Ο Φλιν είπε σε δημοσιογράφους ότι αντί το Ιράν να ευγνωμονεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πυρηνική συμφωνία, "το Ιράν έχει τώρα πάρει θάρρος. Από σήμερα, προειδοποιούμε επισήμως το Ιράν".
Από την πλευρά του, το Ιράν επιβεβαίωσε χθες ότι είχε εκτοξεύσει δοκιμαστικά έναν νέο πύραυλο αλλά αρνήθηκε ότι είχε παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας ή το ψήφισμα 2231 των Ηνωμένων Εθνών το οποίο επιδοκιμάζει τη συμφωνία.

Ο Φλιν υποστήριξε χθες ότι η εκτόξευση παραβίασε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εκδόθηκε το 2015.
Τρία ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης που ενημέρωσαν δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο είπαν ότι εξετάζεται μια σειρά από πιθανές αντιδράσεις προς στο Ιράν, μεταξύ των και οικονομικές κυρώσεις, και ότι διεξάγεται μια γενικότερη ανασκόπηση της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Το Ιράν έχει διεξαγάγει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις από το 2015, αλλά αυτή της Κυριακής ήταν η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ.
Ο Τραμπ αναμένεται να διεξαγάγει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αντιτίθενται στη συμφωνία των Δυτικών δυνάμεων με το Ιράν, στον Λευκό Οίκο στις 15 Φεβρουαρίου. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να προσπαθήσουν να συντονίσουν τη στρατηγική τους εναντίον του Ιράν, του μεγαλύτερου εχθρού του Ισραήλ στην περιοχή. 


Tο γράφει ο γερμανικός τύπος για την δοκιμαστική βαλλιστική εκτόξευση του Ιράν

Το Ιράν προέβη σε δοκιμή πυραύλου κρουζ με την επωνυμία "Sumar" που είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, επιπλέον της δοκιμής ενός μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε την Κυριακή, ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.

Κανένα σχόλιο δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμο από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, την BND, ή από τις ιρανικές αρχές.

Η εφημερίδα ανέφερε πως ο πύραυλος Sumar είναι ιρανικής κατασκευής και ταξίδεψε περίπου 600 χλμ. για να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχή δοκιμή του που έγινε γνωστή. Ο πύραυλος θεωρείται ότι είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνικά όπλα και το βεληνεκές του μπορεί να είναι από 2.000 έως 3.000 χλμ., ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.
Οι πύραυλοι κρουζ είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν απ΄ό,τι οι βαλλιστικοί πύραυλοι καθώς πετούν σε χαμηλότερο ύψος και μπορούν να αποφεύγουν τα ραντάρ του εχθρού προκαλώντας σύγχυση στα πυραυλικά αμυντικά συστήματα και πλήττοντας στόχους βαθιά μέσα στην επικράτεια του αντιπάλου.

Όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την πλευρά του Ιράν, δήλωσε ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας στην Die Welt, είναι πως οι πύραυλοι κρουζ δεν αναφέρονται σε κανένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Οι πληροφορίες για τη δοκιμή πυραύλου κρουζ από το Ιράν γίνονται γνωστές μερικές ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος απηύθυνε "προειδοποίηση" στο Ιράν για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και διαμήνυσε ότι μπορεί να επιβάλει νέες κυρώσεις, υιοθετώντας μια επιθετική στάση απέναντι στην Τεχεράνη η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Το Ιράν επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι πραγματοποίησε νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, αλλά είπε πως η δοκιμή δεν παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις ή το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επικύρωσε τη συμφωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ