Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

ΗΠΑ προς Τουρκία: Μην χρησιμοποιήσετε τους S-400 - Στέλνουμε Patriot

07.06.2018 | 16:24
Πρώτη δημοσίευση: 2018-06-07 16:24:48
Τελευταία ενημέρωση: 2018-06-07 17:13:48

Μετά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον να στείλει τα F-35 στην Άγκυρα λόγω της συμφωνία για τους S-400, η Τουρκία φέρεται να δήλωσε ότι “Δεν είμαστε μόνοι μας, είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας”. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα φαίνεται ότι αντιπρότειναν ως εναλλακτική λύση τους πυραύλους Patriot στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι ΗΠΑ πιέζουν την Άγκυρα να μην χρησιμοποιήσει τους S-400. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι έκαναν πρόσφατα ένα σοβαρό βήμα στη σχέση τους, υιοθετώντας τον οδικό χάρτη για την επαρχία Μανμπίτζ της Συρίας. Αυτός ο οδικός χάρτης θα οδηγήσει στην απόσυρση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Υπενθυμίζεται ότι απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τη συνάντηση του Τούρκου, υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. 

Οι πιέσεις οι ...απειλές 


Σύμφωνα με  διπλωματικές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατανομαστούν λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος, η Hürriyet αναφέρει πως ένα κομμάτι αυτής της τουρκοαμερικανικής διπλωματίας επικεντρώθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει την αεράμυνά της με τα εξελιγμένα συστήματα πυραύλων S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως η παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες όπως είχε επιβεβαιώσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3 Απριλίου. Επισήμως, η Τουρκία επικαλέστηκε ,το γεγονός ότι δεν παίρνει τους S-400 νωρίτερα (9 μήνες) για τεχνικούς λόγους. Συγκεκριμένα όπως είπε μέσα το διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους. Οι ανακοινώσεις έκαναν λόγο για παράδοση των S-400 στα τέλη του 2019 ή αρχές του 2020.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και Ουάσινγκτον για τους S-400 διαμορφώθηκαν με κύριο αίτημα των ΗΠΑ την ακύρωση της αγοράς των S-400 με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις στην Τουρκία . Οι Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν σθεναρά την απειλή αυτή, τονίζοντας ότι αυτά τα συστήματα θα αγοραστούν και θα αναπτυχθούν επειδή η Τουρκία τα έχει ανάγκη.

«Όλες οι χώρες που μας περιβάλλουν διαθέτουν πυραυλικά συστήματα. Φανταστείτε εάν, για παράδειγμα, οι σχέσεις με το Ιράν επιδεινωθούν στη Συρία και εκτοξεύσουν πυραύλους πάνω μας. Πώς θα μπορέσει η Τουρκία να προστατευθεί;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Καταγγέλλουν επίσης τις απειλές που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι «πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία δεν θα μείνουν αναπάντητες».

ΗΠΑ: Πάρτε τους S - 400 αλλά μην τους χρησιμοποιήσετε


Αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να μη χρησιμοποιήσει τους S-400 ακόμα κι αν τους αγοράσει από τη Ρωσία».Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν ήταν ρεαλιστική προσδοκία.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

Τους στέλνουν Patriot

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Υπέκυψε ο Ερντογάν στους Αμερικανούς - Πάγο στους S-400, πράσινο φως για F-35

«Δεν είμαστε μόνοι μας, είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας», φέρεται να δήλωσαν οι Τούρκοι. «Πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιείτε», ανέφεραν οι Αμερικανοί σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα και υποσχέθηκαν άμεση παράδοση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα εργαστεί πάνω στο θέμα αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα θα παραλάβει το πρώτο F-35 τις επόμενες ημέρες. Η παράδοση όμως των οπλικών συστημάτων όπως και των υπολοίπων μαχητικών μάλλον θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με τους S-400.

Mε πληροφορίες από το http://www.hurriyetdailynews.com

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ