Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε τροπολογία που θέτει τέλος στα βασανιστήρια αιχμαλώτων

17.06.2015 | 11:20
Η αμερικανική Γερουσία χθες πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία μια τροπολογία που απαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων σε κρατούμενους της κυβέρνησης, σε μια ψηφοφορία-σταθμό η οποία θέτει σε εφαρμογή ένα προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2009.
Η τροπολογία στο σχέδιο νόμου Εξουσιοδότηση Εθνικής 'Αμυνας εισήχθηκε στη Γερουσία από τους γερουσιαστές Τζον Μακ Κέιν (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και Νταϊάν Φάινστιν (Δημοκρατικό Κόμμα) και πέρασε με 78 ψήφους υπέρ και 21 κατά. Μέσα στους 78 συμπεριλαμβάνονται και περίπου 32 ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, ενώ ρεπουμπλικανοί είναι και οι 21 που καταψήφισαν την τροπολογία.
"Η τροπολογία αυτή παρέχει μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσουν ποτέ πια αυτό το σκοτεινό μονοπάτι όπου θυσιάζουμε τις αξίες μας για βραχυπρόθεσμες ανάγκες ασφάλειας", είπε ο Μακ Κέιν, ο οποίος είχε βασανιστεί τη δεκαετία του '60 στο Βιετνάμ ως αιχμάλωτος πολέμου, και έχει εργαστεί χρόνια για την κατάργηση των βασανιστηρίων.

Για να γίνει νόμος και να εφαρμοστεί η τροπολογία, θα πρέπει το σχέδιο νόμου στο οποίο ανήκει να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του κογκρέσσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία). Αν περάσει, θα καταστήσει πολύ πιό δύσκολη την προσπάθεια οποιουδήποτε μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ να επαναφέρει τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε κρατούμενους, όπως αυτές που χρησιμοποίησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ με ξένους κρατούμενους, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι μέθοδοι ανάκρισης πρέπει να περιέχονται στο Εγχειρίδιο Πεδίου του Αμερικανικού Στρατού, και απαιτείται πρόσβαση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και των συσχετιζόμενων οργανώσεων σε κρατούμενους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ