Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

ΗΠΑ - Ρωσία: ''Ανταλλαγή πυρών'' για τη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν

14.04.2017 | 08:48
Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν έγκλημα πολέμου τη χημική επίθεση στη Συρία ενώ παράλληλα  η Ρωσία τονίζει ότι η χημική επίθεση της 4ης Απριλίου στη Χαν Σεϊχούν «είναι κατασκευασμένη 100%» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Σε απάντηση του ρωσικού ισχυρισμού η Αμερική απαντά ότι πρόκειται για τακτική της Ρωσίας που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.   Η χημική επίθεση που αποδίδεται στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι «έγκλημα πολέμου», εκτίμησε η αμερικανική διπλωματία καταγγέλλοντας το περιεχόμενο της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε ο Σύρος πρόεδρος στο AFP.

«Δυστυχώς είναι συνηθισμένο για τον Άσαντ. Προσπαθεί να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες, να σπείρει τη σύγχυση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες του Άσαντ, σύμφωνα με τις οποίες η χημική επίθεση της 4ης Απριλίου στη Χαν Σεϊχούν «είναι κατασκευασμένη 100%» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.
«Ειλικρινά, είναι μια τακτική που έχουμε δει στο παρελθόν και από την Ρωσία», πρόσθεσε ο Τόνερ.

Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχουν λίγες αμφιβολίες για το γεγονός ότι οι τελευταίες επιθέσεις και η επίθεση με χημικά όπλα (στην επαρχία) Ιντλίμπ εξαπολύθηκαν από τη συριακή κυβέρνηση, από το συριακό καθεστώς».

«Δεν είναι απλώς παραβίαση των κανόνων του πολέμου, αλλά, πιστεύουμε, έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι αποτελεί συνηθισμένη τακτική του Πενταγώνου να δικαιολογεί την αμερικανική επιθετικότητα με «ψεύτικα στοιχεία», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του στρατηγός Ίγκορ Κονασένκοφ, αναφερόμενος στην ίδια επίθεση.

Χθες Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ειδικοί του αμερικανικού στρατού και των υπηρεσιών Πληροφοριών είχαν υποκλέψει μια επικοινωνία μεταξύ του συριακού στρατού και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τα χημικά, στην οποία είχαν συζητηθεί οι προετοιμασίες για την επίθεση. Το CNN πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί για την επίθεση προτού αυτή εξαπολυθεί εξαιτίας του όγκου των επικοινωνιών που υποκλέπτει.

«Βάσει μιας καθιερωμένης παράδοσης, κάθε παραβίαση των διεθνών κανόνων, και κυρίως η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον κυρίαρχων κρατών, καλύπτεται από το Πεντάγωνο με την παρουσία κάποιων “αδιαμφισβήτητων” στοιχείων», επεσήμανε ο Κονασένκοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει τα ακριβή στοιχεία που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν σχετικά με την επίθεση αυτή στη Χαν Σεϊχούν, κάτι που, σύμφωνα με τον στρατηγό, σημαίνει ότι δεν διαθέτουν καθόλου στοιχεία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Συρία: Επιδρομή με τοξικό αέριο ''έπνιξε'' δεκάδες αμάχους


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ