Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ - Ρωσία: Τρόμος στο Λευκό Οίκο από τα ρωσικά βλήματα - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

01.07.2018 | 07:30
Με γνώμονα την παρουσία των δύο αυτών οπλικών συστημάτων στα δύο οπλοστάσια, κρίνεται σκόπιμη η συγκριτική παρουσίασή τους για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό επιβιωσιμότητας του αμερικανικού πλοίου.

Το αεροπλανοφόρο κλάσης Νίμιτς υπήρξε σύμβολο της στρατιωτικής δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει χρησιμοποιηθεί για την προβολή ισχύος μακριά από τις ακτές τους. Το νέο απόκτημα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το αεροπλανοφόρο κλάσης Ford κατασκευάζεται για να αντικαταστήσει ορισμένα από τα υπάρχοντα σκάφη κατηγορίας Nimitz από το 2017.

Το πλοίο ενσωματώνει πολλές βασικές βελτιώσεις σε σχέση με την κλάση Nimitz, όπως το το ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης - Electromagnetic Aircraft Launch System και πολύ περισσότερη ένοπλη ισχύ.

Ο ρωσικός hypersonic πύραυλος τύπου cruise 3M22 Zircon αναμένεται να τεθεί σε παραγωγή το 2018. Το νέο αυτό όπλο είναι ικανό να επιτύχει ταχύτητες άνω των Mach 6 σε υψόμετρο 30 χλμ. και βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να πλήττει στόχους υψηλής αξίας, όπως αεροπλανοφόρα και αντιτορπιλικά.

Ο πύραυλος Zircon είναι εξοπλισμένος με έναν κινητήρα τύπου scramjet, ο οποίος συμπιέζει αέρα πριν εισέλθει στο θάλαμο καύσης. Οι κινητήρες scamjet αποτελούν μια νεότερη έκδοση εν συγκρίσει με τους ramjet.
Κατά την πρόσκρουση, μόνο η κινητική ενέργεια του βλήματος θα σχίσει ένα σκάφος στη μέση. Το δραστικό βεληνεκές του είναι περίπου 400 χιλιόμετρα (250 μίλια), αν και ορισμένες πηγές λένε ότι θα μπορούσε να φτάνει μέχρι και τα 1000 χλμ. (620 μίλια).

Τα αεροπλανοφόρα κλάσης Ford όπως και η κλάση Nimitz έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας: 

1. Το RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) είναι μια εξέλιξη του πυραύλου RIM-7 Sea Sparrow που χρησιμοποιείται για την προστασία των πλοίων από επίθεση πυραύλων και αεροσκαφών.

2. Ο πύραυλος Rolling Airframe RIM-116 είναι ένας μικρός, ελαφρύς πύραυλος επιφανείας-αέρος που καθοδηγείται στο στόχο με χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας. Χρησιμοποιείται κυρίως ως όπλο ακριβείας εναντίον των πυραύλων τύπου cruise.

3. Το Phalanx CIWS είναι ένα όπλο για εγγύς προστασία ενάντια στους αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Σύγκριση:

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, μια επίθεση από σμήνη 5 έως 6 supersonic πυραύλων Brahmos με μεγάλη δυνατότητα ελιγμών αναμένεται να επιφέρει κορεσμό στις άμυνες του σκάφους και 1-2 είναι πιθανό να καταφέρουν πλήγμα. Στην περίπτωση του Zircon, οι πιθανότητες διείσδυσης στις άμυνες είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω της εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας. Ακόμη και αν ο πύραυλος καταστραφεί από όπλα εγγύς του πλοίου, τα συντρίμμια θα έχουν τόσο μεγάλη κινητική ενέργεια ώστε το πλοίο μπορεί ακόμα να υποστεί θανάσιμη βλάβη.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Τα όπλα LASER θα προσφέρουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα που κανένα άλλο όπλο δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή. Η δέσμη του μετακινείται, εξ ορισμού, στην ταχύτητα του φωτός. Για σύγκριση, αυτό είναι πάνω από 50.000 φορές η ταχύτητα ενός εισερχόμενου πυραύλου όπως ο Zircon. Τα όπλα LASER θα είναι η κατάλληλη απάντηση για την υπεράσπιση του πυραύλου Zircon.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Στην τρέχουσα κατάσταση, ο πύραυλος Zircon είναι ένας ισχυρός αντίπαλος για τις αμερικανικές ομάδες αεροπλανοφόρων και πιθανόν να αναγκάσει τα πλοία αυτά να παραμείνουν εκτός της εμβέλειας του. Ο πύραυλος Zircon κοστίζει λίγα εκατομμύρια δολάρια είναι τεχνικά ικανός να βγάλει εκτός μάχης ένα σκάφος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρέπει όμως να δούμε γιατί η Ρωσία επενδύσει σε τέτοιου είδους όπλα. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν στο χώρο των αμυντικών δαπανών και σε μεγάλη κλίμακα. Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ ύψους 611 δισ. Δολαρίων υπερβαίνουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο του επιπέδου των δαπανών της Κίνας, το οποίο κατέχει τη δεύτερη θέση και 9 φορές τις δαπάνες της Ρωσίας που κατατάσσεται στην 4η θέση. Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ναυπηγήσει ισοδύναμο αριθμό αεροπλανοφόρων με τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, εστιάζει στην ανάπτυξη ασύμμετρων δυνατοτήτων πολέμου και ο Zircon έχει σχεδιαστεί έχοντας αυτό κατά νου.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικόνες από τη σύγκριση των δύο υπερόπλων:Πηγή: Defence Updates
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ