Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι επόμενος SACEUR

11.03.2016 | 19:47
 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ονόμασε τον στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη (Saceur), ένα αξίωμα-κλειδί καθώς το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο μεταβάλλει τη στάση του και αυξάνει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη, κάνοντας κινήσεις αποτρεπτικού χαρακτήρα έναντι της Ρωσίας.

Ο στρατηγός Σκαπαρότι, σήμερα επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, θα διαδεχθεί τον Αμερικανό πτέραρχο Φίλιπ Μπρίντλαβ στο αξίωμα. Για τον διορισμό του χρειάζεται η έγκριση της αμερικανικής γερουσίας.

Ο Μπρίντλαβ, που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2013, επέκρινε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το αξίωμα κατέχει πάντοτε Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός.Σε ανακοίνωσή του, το NATO ανέφερε ότι έχει ήδη εγκρίνει τον διορισμό του Σκαπαρότι.

Σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη, ο διορισμός του στρατηγού Σκαπαρότι δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ήταν κάτι που «αναμενόταν», εξήγησε η πηγή αυτή.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής αναμένεται να γίνει στο ανώτατο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στη Μονς του Βελγίου, «την άνοιξη του 2016», αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού του στο εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του NATO.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ