Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19.03.2013 | 12:51

ΗΠΑ: Το Ιράκ "κλείνει τα μάτια" στα ιρανικά αεροσκάφη με προορισμό τη Συρία

Η Βαγδάτη "κλείνει τα μάτια" στις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της ιρανικών αεροσκαφών που μεταφέρουν όπλα

Η Βαγδάτη "κλείνει τα μάτια" στις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της ιρανικών αεροσκαφών που μεταφέρουν όπλα τα οποία προορίζονται για το καθεστώς του σύρου προέδρου Ασαντ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί επανέλαβε την έκκληση της Ουάσινγκτον προς τη Βαγδάτη για την αναγκαστική προσγείωση και την πραγματοποίηση ελέγχων στα ιρανικά αεροσκάφη που κατευθύνονται στη Συρία.

"Είναι πλήρως δικαιολογημένη η αναχαίτιση και ο έλεγχος" των ιρανικών αεροσκαφών που πετούν πάνω από το Ιράκ, είπε ο αξιωματούχος. Οι Ιρακινοί "έχουν κάθε λόγο να δείχνουν υποψιασμένοι. Αλλά δεν κάνουν τίποτε, κλείνουν τα μάτια".

"Αν ήθελαν πραγματικά να ξέρουν τι περιέχουν τα φορτία των αεροσκαφών ,θα προχωρούσαν σε απροειδοποίητους ελέγχους. Θα ερευνούσαν με σχολαστικότητα. Και εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έβρισκαν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα, πολεμοφόδια", εξήγησε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει πολλές φορές από το Ιράκ να ελέγχει τα φορτία των εμπορικών αεροσκαφών που πετούν επάνω από τον εναέριο χώρο του και προέρχονται από το Ιράν με προορισμό τη Συρία, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό για το καθεστώς της Δαμασκού.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ελέγχους δύο φορές σε ιρανικά αεροσκάφη τον Οκτώβριο.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προμηθεύει όπλα στο συριακό καθεστώς, τον βασικό της σύμμαχο στην περιοχή, στο οποίο παρείχε ανελλιπή υποστήριξη μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία πριν από δύο χρόνια.

Χωρίς να υιοθετήσει τη στάση της Τεχεράνης, η Βαγδάτη τηρεί αποστάσεις από τις χώρες της Δύσης, την Τουρκία και τις περισσότερες αραβικές χώρες που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Ασαντ και στηρίζουν την αντιπολίτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγγλία/Γαλλία θα προμηθεύσουν όπλα στους σύρους αντάρτες


Συρία: Η αντιπολίτευση συνεδριάζει στην Κωνσταντινούπολη
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ