Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Η Τουρκία ανησυχεί για τις βίαιες διαδηλώσεις στο Ιράν

02.01.2018 | 11:38
Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για νεκρούς στο Ιράν και για καταστροφές δημόσιων κτιρίων στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.

"Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η βία και να μην υποκύψουν στις προκλήσεις", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας την ελπίδα να αποφευχθούν και οι παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ισφαχάν του Ιράν και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 22.

Από το Σάββατο η ιρανική αστυνομία έχει συλλάβει 450 ανθρώπους στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας.
Οι διαδηλώσεις σε πόλεις του Ιράν είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009.


Ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Μασχάντ, αρχικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις και την διαφθορά, αλλά έκτοτε εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα εξαιτίας της γενικότερης λαϊκής δυσαρέσκειας εναντίον της κυβέρνησης. 

Η υπόσχεση και η καταδική του Ροχανί


Από την πλευρά του  ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεσμεύθηκε  τη Δευτέρα να διπλασιάσει τις προσπάθειες επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων, της ανεργίας και του πληθωρισμού του Ιράν, ανέφερε ο πρακτορείο Fars.

Ακόμα ο Ροχανί δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες μπορεί να έχουν εν μέρη πυροδοτηθεί από εξωτερικές δυνάμεις που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας. “ Οι εχθροί του Ιρανικού κράτους είναι οργισμένοι με την δόξα την επιτυχία και την πρόοδο του ιρακινού έθνους και έχουν ορκιστεί να φέρουν περιφερειακά προβλήματα στο Ιραν", είπε σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν περιέγραψε τις διαμαρτυρίες ως «πόλεμο εναντίον του ιρανικού λαού». Ο Ali Shamkhani δήλωσε ότι "Tα Hashtags και τα μηνύματα εναντίον του ιρακινού λαού είναι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σαουδική Αραβία”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim.

Νωρίτερα ο Ροχανί είχε δηλώσει ότι οι πολίτες είνα απολύτως ελεύθεροι να διαμαρτύρονται και κάνουν κριτική στην κυβέρνηση ωστόσο ο βανδαλισμός είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Η κριτική δεν είναι το ίδιο με τη βία και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, RT


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ