OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απειλή της τουρκικής πυρηνικής ενέργειας για την Ελλάδα

10/05/2013 - 00:31
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία φαίνεται ότι βιάζεται να προχωρήσει στην κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και αυτό θα είναι μόνο η αρχή.

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 4.500-5.000 μεγαβάτ, θα βρίσκεται στη χερσόνησο Σινώπη στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας . Η Τουρκία θέλει να αρχίσει η κατασκευή το 2017 και να λειτουργεί μέχρι το 2023.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Stratfor ο δρόμος που θα οδηγήσει την Τουρκία στην πυρηνική ενέργεια είναι και μακρύς και δύσκολος.

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν όπως η περιβαλλοντικά ασφαλή τοποθεσία , η διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων, ο επιχειρησιακός έλεγχος των εγκαταστάσεων, η προμήθεια πυρηνικού καυσίμου, τα ερωτήματα για τη μεταφορά της τεχνολογίας, ο ανταγωνισμός από άλλες πηγές ενέργειας και η χρηματοδότηση του έργου,είναι μόνο μερικά απ΄ αυτά.

“Η διαδικασία αυτή διαρκεί κατά μέσο όρο 10-15 χρόνια, μια μεγάλη χρονική περίοδο επένδυσης κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν”,επισημαίνει το Stratfor.

Η Τουρκία όπως και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και Σλοβακία μπαίνουν “στον πειρασμό” επιλογής της πυρηνικής ενέργειας την ίδια στιγμή που μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία έχουν προγραμματίσει να κλείσουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2022.

Η προσπάθεια της Άγκυρας να φτιάξει πυρηνικές μονάδες ενέργειες προβληματίζει την Ελλάδα. Όπως φαίνεται από τον χάρτη που δημοσιεύει το Stratfor ο εγκέλαδος και οι σεισμοί είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο η Άγκυρα συστηματικά προσπαθεί να υποβαθμίσει για να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των τοπικών πληθυσμών που λογικά ανησυχούν.

Η Τουρκία συμφώνης με Ιάπωνες και Γάλλους για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού. Μετά την Φουκουσίμα η Ιαπωνία πρέπει και θέλει να αποδείξει πολλά σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ακόμη και σε μεγέθη σεισμών απροσδόκητα. Το τουρκικό εργοστάσιο στην Σινώπη βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ακριβώς έξω από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει μεγάλους σεισμούς.

Σε ένα άλλο επίπεδο,που μας αφορά η πυρηνική συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά Παρίσι και Άγκυρα. 

Tags: ΕΛΛΑΔΑΠΥΡΗΝΙΚΑΣΕΙΣΜΟΙΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τρία τουρκικά UAV πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης – Έκαναν 4 παραβάσεις

24/04/2026 - 18:10
Ελλάδα - Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές απαντούν στην Τουρκία: Δεν περιμένουμε την έγκρισή της για τις συμμαχίες ή τις κινήσεις μας

23/04/2026 - 15:46
Nordic Monitor: Η Τουρκία «προετοιμάζει το έδαφος» για εισβολή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δαβάκης: Με βάση το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο η παρενόχληση ολλανδικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα στα διεθνή ύδατα

22/04/2026 - 18:17

Διαβάστε Επίσης

Η αντιπροσωπεία του Ιράν αναχώρησε από το Πακιστάν – «Δεν θα δεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις από τις ΗΠΑ»

Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin στο Φόρουμ των Δελφών: Gamechanger το F-35

Ζελένσκι και Αλίεφ υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας

Μαλί: Συντονισμένες επιθέσεις τζιχαντιστικών και αυτονομιστικών οργανώσεων σε ολόκληρη την χώρα

Ιράν: Οι ένοπλες δυνάμεις απειλούν τις ΗΠΑ με στρατιωτική απάντηση αν συνεχισθεί ο ναυτικός αποκλεισμός

Η συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν – Τι περιλαμβάνει

Ιράν: Oι ΗΠΑ αναζητούν «κάποιον τρόπο για να σώσουν τα προσχήματα»

Δένδιας και Βοτρέν υπέγραψαν την ανανέωση της συμφωνίας για τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση» Ελλάδας – Γαλλίας

Top News

Ο Απόστολος Γκλέτσος για τα δάκρυα του Στράτου Τζώρτζογλου: Είναι ο αυτοεξευτελισμός της τηλεόρασης

Χριστόφορος Παπακαλιάτης για την ταινία «Αν»: Τη βλέπω και λέω «Θεέ μου, τι λάθη είναι αυτά που έχω κάνει»

Καιρός - Κολυδάς: Πιθανή «ψυχρή εισβολή» στις αρχές Μαΐου, ειδικά στα βόρεια - Τι δείχνουν τα προγνωστικά

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν 17 χρονών και η μητέρα μου όταν ήμουν 20» - Η συγκίνηση του υπουργού Υγείας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert