Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απομόνωση της Τουρκίας - Ο Ερντογάν "τα σπάει" και με τη Σαουδική Αραβία

22.08.2013 | 00:31
Άρθρο του Σεντάτ Εργκίν, στην Hurriyet

 Τα σχόλια του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην ομιλία του  στη Προύσα το περασμένο Σάββατο είχαν ως στόχο τη Σαουδική Αραβία υποστηρίζει σε άρθρο του ο αρθρογράφος της Hurriyet, Σεντάτ Εργκίν.

Το άρθρο ξεκινά με το πιγκ πογκ δηλώσεων από τις δύο πλευρές - Σαουδική Αραβία και Τουρκία :

- Την περασμένη Παρασκευή όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου άνοιξαν πυρ εναντίον των υποστηριχτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ότι το βασίλειο υποστηρίζει την Αίγυπτο στον αγώνα της «κατά της τρομοκρατίας».

 - Μία ημέρα μετά, σε μήνυμά του «προς τον κόσμο, τη Δύση, τα κράτη του Κόλπου και τον ισλαμικό κόσμο», ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι νεκροί μάρτυρες της Αιγύπτου, χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες από κάποιους και πρόσθεσε ότι υπάρχει «κράτος τρομοκρατίας» στην Αίγυπτο.

 - Ο βασιλιάς Αμπουλάχ με τη σειρά του δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία «στηρίζει τους Αιγύπτιους αδελφούς εναντίον όσων προσπαθούν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».

 - Ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι ορισμένοι στην Τουρκία και στον κόσμο ανησυχούν με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Αίγυπτο: «Θέλουν η Τουρκία να παραμείνει σιωπηλή, να γυρίσει την πλάτη της στην Αίγυπτο, να αγνοήσει τις σφαγές και τις αρχές της», δήλωσε ενώ κατέκρινε τις χώρες που συνέχισαν την οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν στη χούντα.
 
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο κ. Εργκίν, ο στόχος της κριτικής του κ. Ερντογάν είναι οι χώρες του Κόλπου και ειδικότερα η Σαουδική Αραβία. Χωρίς να την κατονομάσει ο κ. Ερντογάν περιέγραψε την Σαουδική Αραβία ως «συμμέτοχο της χούντας», υποκριτή και υποστηριχτή της τρομοκρατίας.

 Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης με τον Αντιπρόεδρο του ΑΚΡ, κ. Χουσείν Τσελίκ να ασκεί σκληρή κριτική στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για την αποτυχία του να αναλάβει δράση εναντίον της Αιγύπτου και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Μπεκίρ Μποζντάγ, να δηλώνει ότι οι μονάρχες της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζουν τον επικεφαλής της χούντας, Σίσι γιατί φοβούνται ότι οι απαιτήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στις χώρες τους θα οδηγήσουν σε πτώση των καθεστώτων τους.

 Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μέχρι στιγμής, οι μονάρχες του Κόλπου στερούνταν κριτικής στην Τουρκία. Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ φαίνεται ότι εγκατέλειψε την πολιτική του απόλυτου σεβασμού προς τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και ξεκίνησε την έντονη κριτική. Αναπόφευκτα η στάση αυτή θα οδηγήσει σε ρήξη των δεσμών με την Τουρκία. Ήδη η Τουρκία έχει προβλήματα με πολλούς δρώντες στην περιοχή. Η διάσπαση των δεσμών με τις χώρες του Κόλπου θα οδηγήσει την Τουρκία στην απομόνωση, αναφέρει ο αρθρογράφος. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ