Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η "ατζέντα" της Χρυσής Αυγής "βγαίνει" παρέλαση με μηχανοκίνητα

11.10.2013 | 09:43
Ειδικού Συνεργάτη*


Επαναφέρει,  λέει, το ΓΕΕΘΑ, τα μηχανοκίνητα τμήματα ( τανκς κλπ) και τα ιπτάμενα μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Και προφανώς θα ακολουθήσει η επαναφορά τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα ,ενδεχομένως δε και σε κάποια άλλη εθνική εορτή σε επαρχιακή πόλη... 

Επισήμως από τις αρμόδιες πηγές δεν αναφερόταν αν αυτό είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργού ή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Προκύπτει ωστόσο ότι μάλλον ήταν μια πολιτική απόφαση, αφού τα Γενικά Επιτελεία, όταν χθες νωρίς το πρωί η σχετική είδηση κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, δεν ήταν σε θέση να την επιβεβαιώσουν. Λίγο μετά όμως ήταν λαλίστατα - και ως προς την επιβεβαίωση και ως την παράθεση πλούσιας επιχειρηματολογίας υπέρ της επαναφοράς. Τόσο δε που οι ίδιοι αρμόδιοι ...ακύρωναν όσα έλεγαν πριν μερικά χρόνια υπέρ της κατάργησής τους!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η κατάργηση της συμμετοχής τανκς και αεροπλάνων ξεκίνησε από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 και όπως είχε εξηγηθεί τότε από την πολιτική ηγεσία - με στοιχεία κόστους από το ΓΕΕΘΑ - η  απόφαση για την περικοπή της συμμετοχής των μηχανοκινήτων τμημάτων έγινε <<για λόγους οικονομικούς, δημοσιονομικούς, περιβαλλοντικούς και επιχειρησιακούς, δεδομένου ότι για τη συμμετοχή τους απαιτείται να μετακινηθεί μεγάλος αριθμός μέσων από τις Μονάδες, χωρίς να εξυπηρετείται κανένας αμυντικός σκοπός>>. Από κοντά και πολιτικές και στρατιωτικές πηγές πρόσθεταν ότι το κόστος μιας παρέλασης όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, φτάνει τα 5 εκ. ευρώ, με το κόστος των μηχανοκίνητων και των αεροπλάνων να ξεπερνά το 50% του ποσού... 

''Στο πηγάδι''  2,5 έως 3,5 εκ. ευρώ;
 
Τι έγινε και ξαφνικά δεν μας ...νοιάζει για 2,5 έως 3,5 εκ. ευρώ ανά παρέλαση που είναι (συντηρητικά...) η αναλογία εξόδων της μηχανοκίνησης; 
Άρχισε η ...ανάπτυξη και δεν το πήραμε είδηση; 
Το πρωτογενές πλεόνασμα ...φούσκωσε ξαφνικά;
 Ή μήπως έγινε κάτι με τους ''απέναντι'' και θέλουμε σώνει και καλά να δείξουμε την ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων;
Γιατί ούτε κατι από τα άλλα έχουν γίνει : Αποκτήσαμε ρευστότητα  ξαφνικά ή  τα τανκς και τα αεροπλάνα έβαλαν ...οικολογικούς κινητήρες;
Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει! Αντίθετα τα χρέη είναι  πιο πολλά από το 2010,  το 2014 θα έχουμε ''τρύπα'' και θα χρειαστούν νέα μέτρα,  όσον αφορά δε την - αναγκαία, όταν χρειάζεται - επίδειξη μαχητικής ισχύος, αυτή επιδείχθηκε με καθαρό, κατά τον Υπουργό Αμυνας κ Δ. Αβραμόπουλο, τρόπο στην  διακλαδική άσκηση ''Παρμενίων''!
Τι ήταν λοιπόν αυτό που οδήγησε στην απόφαση να ...ξαναβγούν τα τάνκς στους... δρόμους;

Υιοθέτηση ατζέντας της ΧΑ

Αυτό που φαίνεται να επηρέασε στην λήψη αυτής της απόφαση   δεν είναι τίποτα άλλο από την ..."Χρυσή Αυγή''! 

Ακριβώς, όπως το διαβάσατε! 
Μια μερίδα  στο κυβερνητικό σχήμα που έχει ...βαθιά μπλε ...χρωματική προτίμηση, πιστεύει ότι αν η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί ''ακραίες'', δήθεν ''πατριωτικές'' θέσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά κάποιων κακώς εννοούμενων ''πατριωτών'', θα επαναπροσεγγίσουν το κόμμα τους  ψηφοφόροι που εκλογικά ή δημοσκοπικά  προτιμούν - ακόμα - την Χρυσή Αυγή. Με δυο λόγια πιστεύουν ότι ...υιοθετώντας την αντζέντα της Χρυσής Αυγής θα ...υιοθετήσουν   και τους ψηφοφόρους αυτούς. 
 Η άποψη αυτή είναι λάθος. Διότι μπορεί κάποιοι λίγοι οπαδοί της Χρυσής Αυγής να ''τσιμπήσουν'' - και αυτό θα είναι καλό αφού θα φύγουν από την επιρροή της κατηγορούμενης για εγκληματικές πράξεις, οργάνωση -  ωστόσο η  ζημιά για την Δημοκρατία και την ίδια την ''Νέα Δημοκρατία'' θα είναι ακόμα και μεσο/βραχυπρόπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερη  σε ψήφους και σε επιρροή! 
Διότι η Χρυσή Αυγή ή όποιο άλλο ακραίο μόρφωμα την υποκαταστήσει, θα έχει καταφέρει να επιβάλλει την αντζέντα της σε ένα κόμμα του Δημοκρατικού τόξου! 

Πως ''χάιδευαν'' την ΧΑ αλλά πέτυχαν το αντίθετο!
 
Ήδη το έχει πετύχει σε πολλά θέματα καθώς μια μερίδα στελεχών της ΝΔ της τάσης αυτής του ''βαθύ μπλε'' εκινείτο μέχρι τώρα με άξονα ''να μην θίξουμε'', ''να μην ερεθίσουμε'' την ΧΑ . Να μερικά παραδείγματα πολιτικής ''χα'ι'δέματος ''  από τον στρατιωτικό χώρο :
 
- Προσπάθησε να νομοθετήσει την επαναφορά του ''γένους'' για φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές- κόντρα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία-  υποστηριζόμενη από την Χ.Α. 

- Έκρυψε το Πεντάγωνο  την δικαστική εξέλιξη και αποτέλεσμα της υπόθεσης του αξιωματικού συγγενούς βουλευτή της ΧΑ που βρέθηκε με όπλο σε καυγά στην Θεσσαλονίκη.

- Παρενέβη το Πεντάγωνο - όπως λένε επισήμως οργανώσεις αποστράτων - και ''έκλεισε'' χωρίς δικαστική συνέχεια η πρωτοφανής υπόθεση της εισβολής αποστράτων στο Υπουργείο Άμυνας στην οποία πρωτοστάτησαν ακραία στελέχη και κατα ορισμένα δημοσιεύματα στελέχη της ΧΑ...

- Περιόρισε την έρευνα στο στράτευμα για τυχόν εμπλοκή στρατιωτικών σε εκπαίδευση μελών της ΧΑ ή όποια άλλη υποστήριξη ( όπως κάνει η ΕΛΑΣ) ΜΟΝΟ στις Ειδικές Δυνάμεις και ΜΟΝΟ στο αν στο αν υπήρξε εκπαίδευση ΣΤΑ ΟΠΛΑ. Αν πχ υπήρξε εκπαίδευση  σε πολεμικές τέχνες ΔΕΝ ήταν ερευνητέο... Όπως δεν ήταν ερευνητέο π.χ. αν στρατιωτικοί είναι μέλη/στελέχη της ΧΑ. (Σπεύδουμε να πούμε ότι μιλάμε ΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ η έρευνα και ότι δεν ξέρουμε κάτι επ αυτού ούτε το πιστεύουμε).

- Πέρασε (στα μουλωχτά) αντισυνταγματική, κατά το ΠΑΣΟΚ,  διάταξη για έλεγχο του ακαδημαϊκού προσωπικού των Στρατιωτικών Σχολών από τον στρατιωτικό διοικητή τους,  όπως ήθελε διακαώς μια ''ακροδεξιά''  μερίδα μέσα στις Σχολές.

- Έριξε  κατ επιταγήν αντίστοιχων ακροδεξιών κύκλων, ''στα μαλακά'' Εύελπι που αμαύρωσε προκλητικά την Εθνική εορτή του Πολυτεχνείου , βάζοντας μικρότερους σπουδαστές να τραγουδήσουν ύμνο της Χούντας. Το επιχείρημα των αρχιτεκτόνων του χειρισμοί της υπόθεσης ήταν ''στα μαλακά'' για να μην ωρύεται η ΧΑ και πάρει ψήφους...

- Έκρυψε επί 15 ήμερες - μέσα στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων με την ΧΑ-  την κλοπή του πιστολιού των 0,45 χιλ. από την Σχολή Ευελπίδων, για να μην συσχετισθεί το θέμα με τις έρευνες για κρυφό οπλισμό της ΧΑ.

Πως απέτυχε η πολιτική ''κατευνασμού''

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα όλων αυτών - και πιθανώς άλλων τόσων: Περιόρισε η πολιτική αυτή ''κατευνασμού''  και χαδέματος της ΧΑ την εκλογική  και δημοσκοπική της άνοδο; Οχι! Αντίθετα πέρασε στην κοινή γνώμη ότι  όχι μόνο η ΧΑ καθόριζε ι ένα μέρος της αντζέντας  στην δημόσια ζωή αλλά και ότι  την  ''περπατάει'' ...
Δυστυχώς με το ίδιο σκεπτικό φαίνεται να κινούνται κάποιοι στην κυβέρνηση και όσον αφορά την επαναφορά των κοστοβόρων μηχανοκίνητων μέσων στην στρατιωτική παρέλαση : 
 Για να ικανοποιήσουν ένα μέρος της κοινής γνώμης που έχει την στρεβλή αντίληψη ότι πατριωτισμός είναι ''να τρίζει η άσφαλτος από τις ερπύστριες'' ή έχει φετιχοποιήσει τα τανκς λόγω χουντικής προπαγάνδας,  θα ρίξουν   ''στο πηγάδι'' 2,5 εως 3,5 εκ ευρώ, την ώρα που πεινάει κόσμος, που λείπουν ανταλλακτικά, που η διαθεσιμότητα οπλικών συστημάτων δεν είναι αυτή που πρέπει. 
Μάλιστα για να ...ακυρώσουν το επιχείρημα του μεγάλου κόστους κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Πενταγώνου  ότι δόθηκε εντολή να  διαρρεύσουν  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ  στοιχεία από αυτά που οι ίδιοι έδιναν το 2010 και αντί  για κόστος 5 εκ. ευρώ ανά παρέλαση, θα δώσουν πολύ λιγότερα! 

Ακόμα και η Τουρκία κατήργησε τις παρελάσεις μηχανοκίνητων!

Ένα ακόμα επιχείρημα γιατί οι παρελάσεις πρέπει να μείνουν, αυτή τουλάχιστον την χρονική περίοδο,  στο -συμβολικό - μέρος των πεζοπόρων μόνο τμημάτων είναι και το ότι παγκοσμίως  η τάση είναι τα μηχανοκίνητα μέσα να κάνουν μόνο ασκήσεις ή να επιθεωρούνται/ αξιολογούνται σε ''εσωτερικές'' τρόπον τινά  ''παρελάσεις''.
Ακόμα και η  Τουρκία έχει επιφέρει αλλαγές και οι παρελάσεις γίνονται χωρίς μηχανοκίνητα τμήματα ( βλέπε δημοσίευμα του  σάιτ strategyreports,στις 6 Μαίου 2012). Επικαλούμενο λοιπόν πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Radikal, με το νέο κανονισμό, οι στρατιωτικές παρελάσεις καταργούνται πλην αυτής της 29ης Οκτωβρίου (“Ανακήρυξη Τουρκικής Δημοκρατίας”), η οποία θα πραγματοποιείται μόνο με πεζοπόρα τμήματα. Επιπλέον καταργούνται οι αναπαραστάσεις μαχών και υποβαθμίζεται ο εορτασμός της 19ης Μαΐου. Τέλος, η αρμοδιότητα για τους εορτασμούς της 23ης Απριλίου (“Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα του Παιδιού”) μεταβιβάζεται στο υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές αυτές, έγραφε, θα εφαρμοστούν άμεσα ...
-------------------------------------------------
(*) Ο Ειδικός Συνεργάτης είναι  αξιωματικός ε.α. 

Διαβάστε ακόμη:

"Που είναι τ΄ άρματα ρε;" - Ο "πατριωτισμός" θέλει και την ερπύστριά του στη παρέλαση


Μηχανοκινητα με μέτρο στη παρέλαση λέει ο Αβραμόπουλος και η θέση του Onalert


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ