Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Blackwater αναλαμβάνει το Αφγανιστάν

17.09.2013 | 00:21
ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχεδιάζουν να αφήσουν στο Αφγανιστάν περίπου 20.000 στρατιώτες σε 9 βάσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο προεδρεύων Πακιστανικής αντιπροσωπείας  των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών της Γερουσίας κ. Μουσαχίντ Χουσαΐν Σαγιέντ μετα από  4ήμερη επίσκεψη στην Καμπούλ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική συμφωνία μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον θα υπογραφεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Όμως όπως γραφει ο  Βαντίμ Φερσόβιτς στην Φωνή της Ρωσίας ο αριθμός αυτός δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους εμπειρογνώμονες. Και αυτό διότι ένας μικρότερος αριθμός  στρατιωτικών δεν θα επέτρεπε απλούστατα  να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του προγράμματος πλήρους μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν και την αστυνομία του.


Πάντως, απ΄ ότι φαίνεται, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα μείνουν χωρίς κάλυψη. Ο Πακιστανός Γερουσιαστής υπενθύμισε  μια σημαντική λεπτομέρεια: Παράλληλα με τους στρατιωτικούς, «σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, θα παραμείνουν στη χώρα πάνω από 100.000 αμερικανοί συμβασιούχοι, που εργάζονται στον τομέα της ασφάλειας». Και ο αριθμός αυτός δεν υπάγεται στις περικοπές των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.


Αποκαλυπτικά στοιχεία

Η εφημερίδα Fiscal Times είχε δώσει πιο συγκεκριμένους αριθμούς ήδη από το Μάιο. Σύμφωνα με την πρόσφατη αλληλογραφία της Professional Overseas Contractors, τη στιγμή εκείνη εργαζόταν στο Αφγανιστάν 110.404 συμβασιούχοι. Από αυτούς, οι 33.444 είναι πολίτες των ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί και πολίτες άλλων χωρών.

 'Οπως έγραψε η εφημερίδα «η συντριπτική πλειονότητα απασχολείται στις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, που εργάζονται για το Στείτ Ντιπάρτμεντ στην προστασία διπλωματών. Αυτό σημαίνει ότι οπλοφορούν για να σκοτώνουν στο όνομα της αμερικανικής κυβέρνησης».


Μέσα  σε όλα


Πολύ δε περισσότερο, μετά την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων, είναι οι ίδιοι που θα αναλάβουν την εκπαίδευση της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού, την κατασκευή της υποδομής, την υλοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης και προστασίας των πολιτών που απασχολούνται σ΄ αυτήν. 
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας, που υπογράφηκε το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους και αφορά την αφγανο-αμερικανική σύμβαση στρατηγικής συνεργασίας, μέχρι το 2024 θα παραμείνει στη χώρα ένας ελάχιστος αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, που τη στιγμή αυτή υλοποιείται από τους στρατιωτικούς, θα ολοκληρωθεί από ιδιώτες φύλακες της τάξης, γράφει η Φωνή της Ρωσίας.


Με ''λυμένα χέρια''

Μόνο που αυτός ο «στρατός» θα είναι κάπως διαφορετικός,συνεχίζει. Οι ιδιώτες συμβασιούχοι θα είναι απείρως λιγότερο δεσμευμένοι στην επιλογή των ενεργειών τους, σε κρίσιμες στιγμές, σε σύγκριση με τις ένοπλες δυνάμεις. Αν ληφθεί υπόψη, ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις και μεταφορικές φάλαγγες πραγματοποιείται από μικρές ομάδες, είναι φανερό ότι οι ιδιώτες φύλακες είναι απόλυτα σε θέση να αποκρούσουν αποτελεσματικά την επιδρομή, χωρίς να δίνουν σημασία στους κανόνες χρήσης ένοπλης βίας. Ούτως ή άλλως - με βάση την εμπειρία - οι συμβασιούχοι έχουν - κατά κανόνα – δημιουργήσει διασυνδέσεις με τον τοπικό υπόκοσμο, κάτι που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ένοπλων συγκρούσεων.


''Δημοφιλείς'' ως λύση υποκατάστασης

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών, το Υπουργείο 'Αμυνας είχε δαπανήσει το 2011 για συμβόλαια 375 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 163 δις του 2000. 

Κατά τα φαινόμενα, οι εξωτερικές συνεργάτες στον πόλεμο- οι διάφορες ''Blackwater" δηλαδή -  έχουν γίνει δημοφιλείς.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ