Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Η ΕΚΤ σταματά την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών" ,μεταδίδει το BBC

28.06.2015 | 12:34
Καμία έκπληξη.Η ΕΚΤ αποφασίζει να σταματήσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτό μεταδίδει το BBC.


"Εκτός αν οι Ελληνες καταθέτες αποφασίσουν ως εκ θαύματος να σταματήσουν να κάνουν αναλήψεις, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν με σοβαρά προβλήματα μέχρι τη Δευτέρα, καθώς εξαρτώνται από τον ELA" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός οικονομικός συντάκτης του BBC, Robert Peston.

"Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ανακοινώσει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων", ανέφερε μία πηγή στο BBC.

Η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τον τερματισμό του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, πηγάζει από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup πως δεν υπάρχει τρόπος να μην βγει η Ελλάδα από το υπάρχον πρόγραμμα την Τρίτη και επίσης να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την ίδια ημέρα, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, τονίζοντας ακόμη πως μέχρι τώρα η εληνική κυβέρνηση δεν θέλει να επιβληθούν περιορισμοί στις ελληνικές τράπεζες (capital controls).

Οπότε, με την Ελλάδα εκτός επίσημου προγράμματος διάσωσης, θεωρείται αδύνατο πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, αφού θα ήταν αμφίβολη η φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους και κατά συνέπεια των ελληνικών τραπεζών.

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να κλείσει τις τράπεζες η ΕΚΤ, μπορεί να προτείνει να κλείσουν όλα τα παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών εκτός Ελλάδος ώστε να διατηρήσουν το ρευστό, αναφέρει ακόμη το BBC.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Από νωρίς το πρωί γίνεται συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση. Μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Οι επιλογές του ΔΣ της ΕΚΤ:

- Να «κουρέψει» τα ενέχυρα που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο το ανώτατο πλαφόν δανεισμού μέσω του ELA.

- Να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απαίτηση των περίπου 90 δισ. ευρώ που έχει δανείσει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος στις ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή με άλλα λόγια να ζητήσει πίσω τα πάνω από 90 δισ με τα οποία έχει ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες.

Είτε το ένα συμβεί είτε το άλλο, τα capital controls θεωρούνται αναγκαία.


Πηγή: bbc.com


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ