Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Η Ελλάδα γέφυρα ΕΕ με Ρωσία" - Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στέλνει μήνυμα

02.03.2015 | 22:39
Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να οικοδομήσει ένα σύστημα ασφαλείας κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του στο ρωσικο πρακτορείο ειδήσεων sputniknews. 

Η Ευρώπη και η Ρωσία πρέπει να συνεργαστουν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις, πρόσθεσε ο Κοτζιάς. 

"Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η σταθεροποίηση της ειρήνης στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη στις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλα και η Ρωσία πρέπει να αποφύγει τη λήψη μέτρων που δεν οδηγούν σε σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση," πρόσθεσε ο Κοτζίας κατα την διάρκεια της συνέντευξης του. 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μια «γέφυρα» μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, τονισε ο Υπουργός Εξωτερικών. 

"Εμείς ποτέ δεν έχουμε εξαπολύσει πολέμους εναντίον του άλλου, δεν έχουν υπάρξει ποτέ αντιτιθέμενες δυνάμεις, δεν έχουμε κανενα αρνητικό χαρακτηριστικό που υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε η χώρα που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο  «γέφυρας», πρόσθεσε.

Ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν είναι μόνο μέλη της ΕΕ, αλλά δεν εχουν καμία πρόθεση εξοδου.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι άχρηστες στην προσπάθεια να αναγκάστει μια άλλη χώρα να αλλάξει τα πολιτικά της κίνητρα ειπε ο Νίκος Κοτζιάς στο sputniknews.

Ο Κοτζιάς είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ειναι εναντίον των  κυρώσεων στη Ρωσία.

"Άλλου είδους κυρώσεις επιβλήθηκαν πολύ πριν συσταθεί η κυβέρνησή μας. Πιστεύουμε σε γενικές γραμμές οτι η χρήση κυρώσεων ως μέσο δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο", είπε.

Ο Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης σε προηγούμενες εμπειρίες από την Ελλάδα σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, που δεν είχαν το αναμενώμενο αποτέλεσμα, αναφερώμενος στο εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και τονίζοντας οτι αυτα τα μέτρα οδήγησαν σε μια κατάσταση που κερδισμένοι ηταν μόνο μερικοί ολιγάρχες. Μετά την επιβολή του εμπάργκο, οι εισαγωγές ελληνικών τροφίμων στη Ρωσία μειώθηκε κατά περισσότερο από 40%

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς σχολίασε και για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream.

"Η Ελλάδα σχεδιάζει να είναι συνδετικός κρίκος”, υπογράμμισε ο Κοτζιάς στην συνέντευξη στο sputniknews.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία εγκατέλειψε το έργο του αγωγού South Stream, που προορίζεται για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, Ελλάδας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας για την Ιταλία και την Αυστρία. Σαν αντικατάσταση για το εγκαταλελειμμένο έργο του αγωγού, η Μόσχα θα κατασκευάσει το λεγόμενο αγωγό Turkish stream στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πρώτο σκέλος του αγωγού έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.  Η Τουρκία θα λάβει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την Ευρώπη.

Πηγή - sputniknews.com
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ