Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η επικίνδυνη "εξοπλιστική έπαρση" των πολιτικών μας

21.02.2013 | 00:01
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το καλοκαίρι του 2005 η τότε ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν στις ΗΠΑ. Εκεί πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε αγοράσει 30 F 16, που η Πολεμική Αεροπορία ουδέποτε είχε ζητήσει! Ο Αρχηγός και οι επιτελείς του δέχτηκαν τα συγχρητήρια του Αμερικανού αρχηγού ο οποίος βέβαια αντιλήφθηκε την έκπληξη που είχε προκαλέσει το τηλεφώνημα από την Αθήνα!

Το ...έργο επαναλαμβάνεται τώρα με τις γαλλικές φρεγάτες. Το Πολεμικό Ναυτικό πληροφορήθηκε τα περί Fremm από τα τηλεοπτικά δελτία και τα αμυντικά sites!

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση οι Αρχηγοί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περίπτωση να σταθούν εμπόδιο στις κυβερνητικές αποφάσεις. Γιατί οι Αρχηγοί “προσαρμόζονται” με την κυβερνητική πολιτική ,όπως πρέπει.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: γιατί τους έχουμε τους Αρχηγούς και τα Γενικά Επιτελεία, όταν σε τέτοιες σημαντικές αποφάσεις που πιθανόν να επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν ρωτάμε τη γνώμη τους ή τουλάχιστον δεν τους ενημερώνουμε πριν τις ανακοινώσεις; Οι πολιτικοί γνωρίζουν τόσο καλά ΚΑΙ τα θέματα των εξοπλισμών ώστε δεν έχουν ανάγκη από την άποψη των επαγγελματιών; Ή μήπως δεν θέλουν να την ξέρουν φοβούμενοι ότι θα τους “χαλάσει” το σχέδιο που από την αρχή έχουν στο μυαλό τους και το οποίο συνήθως “βαφτίζουν” εξοπλιστική διπλωματία.

Όποια κι αν είναι η εξήγηση η έπαρση των πολιτικών μας δεν δικαιολογείται.

Τα χρήματα που έχουν σπαταληθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο όνομα αυτής της εξοπλιστικής διπλωματίας ήταν πάρα πολλά και όλα προέρχονταν όχι από τις τσέπες αυτών που ασκούσαν αυτή την αναποτελεσματική όπως απέδειξε η ίδια η ζωή πολιτική, αλλά από το υστέρημα όλων των φορολογούμενων πολιτών. Και όπως τελικά αποδείχτηκε σε πολλές περιπτώσεις οι επιλογές που έγιναν εν αγνοία των στρατιωτικών ωφέλησαν μόνο συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και πάντως όχι την άμυνα της χώρας.

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβαίνει το ίδιο και τώρα. Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο της υπόθεσης των γαλλικών φρεγατών. Το βέβαιο όμως είναι ότι η χρονική και οικονομική συγκυρία επιβάλλει εγρήγορση και όχι σιωπή σ΄όσα λέγονται και γράφονται. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Κεδίκογλου: "Ναι ζητήσαμε φρεγάτες και αεροπλάνα από τη Γαλλία"

BINTEO: Τι μπορούν να κάνουν οι φρεγάτες Fremm

Φρεγάτες Fremm και F 15. Γιατί όλοι θέλουν να "εξοπλίσουν" την "χρεοκοπημένη" Ελλάδα;
 

 

ΣΧΟΛΙΑ