Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η 7λεπτη καταδρομική επιχείρηση της ΕΟΚΑ σε αστυνομικό σταθμό των Άγγλων το 1955

02.05.2015 | 00:09
Την εκπληκτική 7λεπτη καταδρομική κατάληψη και λαφυραγώγηση οπλισμού του αστυνομικού σταθμού των Άγγλων στο Λευκόνοικο με την ομάδα Αυξεντίου, στις 4 Οκτωβρίου 1955, περιέγραψαν μεταξύ άλλων αγωνιστές της ΕΟΚΑ σε μαθητές του Δήμου Νεάπολης Συκεών της Θεσσαλονίκης.σε εκδήλωση  για την επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. την 1η Απριλίου του 1955.

Ήταν η ενέργεια με την οποία η ΕΟΚΑ, «υποδέχθηκε» τον μόλις αφιχθέντα νέο Κυβερνήτη της ''Colony of Cyprus" (''Κόλονι οφ Σάιπρους") στρατάρχη σερ Τζον Χάρντινγκ…«Σε αντίθεση με όσους αγωνίζονται με επιθέσεις αυτοκτονίας, εμείς ποτέ δεν πηγαίναμε σε μια επιχείρηση για να πεθάνουμε. Πηγαίναμε για να εκπληρώσουμε το στόχο, την αποστολή που μας είχε ανατεθεί κι αν πεθαίναμε, πεθάναμε», υπογράμμισε ο 83χρονος κ. Θάνος Σοφοκλέους, εξιστορώντας την 7λεπτη καταδρομική κατάληψη που έχει μείνει στην ιστορία. ''Ο στρατάρχης σερ Τζον Χάρντινγκ, συνέχισε, είχε έρθει αποφασισμένος να συντρίψει την Ε.Ο.Κ.Α. και αλαζονικά φερόμενος διακήρυξε ότι οι μέρες της είναι μετρημένες». 

''Μπροστά μας η Παναγία''

Μάλιστα ο  83χρονος αγωνιστής μοιράστηκε με τους μαθητές και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στιγμή της πολύ απαιτητικής αυτής επιχείρησης. «Μέσα στην υπερένταση της επιχείρησης, οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. δεν έχασαν την αυτοπεποίθησή τους και ολοκλήρωσαν ακόμα και στοίχημα γιάντες», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις των παιδιών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πολλές φορές ανταμώσαμε με το θάνατο. Πάντα ερχόταν μπροστά μας η Παναγία. Μόνο τα Θεία νιώθεις ότι σε προστατεύουν».

Αυτή ήταν μια από τις ωραίες στιγμές στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών και στο Κλειστό Θέατρο Νεάπολης Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή ''πρόσωπο με πρόσωπο'' με σπουδαίους πρωταγωνιστές της ιστορίας της Κύπρου, στη διάρκεια εκδήλωσης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών του Δήμου, του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Όρκος 16χρονων


«Ήμασταν στην ηλικία σας όταν ξεκίνησε ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. την 1η του Απρίλη του 1955. Δεκαέξι χρονών, μαθητής στην 4η τάξη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, έδωσα τον όρκο στην Οργάνωση ότι θα αγωνιστώ με όλη μου τη δύναμη για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού κι αν στην πορεία τούς προδώσω να είμαι άξιος της καταφρόνησης της πατρίδας και κάθε τιμωρίας που ήθελε να επιβάλει ο αρχηγός»,  ανέφερε, φανερά συγκινημένος, ο 76χρονος σήμερα Κύπριος αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. και πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης απευθυνόμενος στους δεκάδες μαθητές σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών που κρέμονταν από τα χείλη του.
Στο πλάι του ήταν ο προαναφερθείς κ. Θάσος Σοφοκλέους αγωνιστής και τομεάρχης της Ε.Ο.Κ.Α., πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., που μαζί συμμετείχαν στην εκδήλωση για τους μαθητές.
''Τιμούμε  25η Μαρτίου 1821, 28η Οκτωβρίου 1940 και 1η Απριλίου 1955''

Ο δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος επικοινωνίας και εκδηλώσεων του δήμου, κ. Γιάννης Δαλάτσης μετέφερε τη λύπη του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών κ. Σίμου Δανιηλίδη για την απουσία του από την εκδήλωση εξαιτίας έκτακτων υποχρεώσεων στην Αθήνα, αλλά και τη δική του μεγάλη χαρά που ο δήμος φιλοξενεί τη ζωντανή σύγχρονη ιστορία: «“Όλβιος όστις Ιστορίης έσχε Μάθησιν”…  Είναι ευτυχής όποιος γνωρίζει ιστορία, μας θυμίζει συχνά ο Δήμαρχός μας», σημείωσε ο κ. Δαλάτσης, τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να αναδεικνύουμε πρόσωπα και γεγονότα στη σωστή τους διάσταση, πιστεύοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε. Και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι που στο δήμο μας έχουμε τρεις εθνικές επετείους -την 25η Μαρτίου 1821, την 28η Οκτωβρίου 1940 και την 1η Απριλίου 1955».

''Προσδοκούμε μια ελεύθερη Κύπρο επανενωμένη, χωρίς συρματοπλέγματα''

«Δυστυχώς, παρά τις θυσίες των ηρώων, η Κύπρος του σήμερα δεν είναι το ελεύθερο ελληνικό νησί για το οποίο θυσιάστηκαν οι ήρωες μας» , επισήμανε ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κ. Κώστας Ψευδιώτης, προσθέτοντας ότι προσδοκία είναι «μια Κύπρος επανενωμένη, χωρίς συρματοπλέγματα, απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους, που να εγγυάται την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στις πατρογονικές τους εστίες και την ομαλή συμβίωση. Η απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α., που πέθαναν για την πατρίδα με το όραμα της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας. Το παράδειγμά τους ας καθοδηγεί την πορεία μας για δικαίωση των οραμάτων μας», ανέφερε.
«Κάθε χρόνο το σχολείο μας τιμά την επέτειο του εθνικοαπελεθερωτικού αγώνα της Κύπρου. Πέρσι είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε τη μαρτυρική δασκάλα του γένους Ελένη Φωκά, φέτος μας τιμά με την παρουσία της η σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού, δίνοντας στα παιδιά μας μια σπάνια ευκαιρία», σημείωσε, από την πλευρά της, η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ελένη Μούζουρα.

Βιβλιοθήκη στη μνήμη του 19χρονου Παλληκαρίδη

Εκτός των κ. Ανδ. Μαϊμαρίδη και Θ. Σοφοκλέους, τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 κ. Ρογήρος Σιηπιλλής, ο οποίος όμως δεν παρέστη. Παραβρέθηκαν,πάντως επίσης οι αγωνιστές κκ Παναγιώτης Ζερβός και Άθως Πετρίδης, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Σταματάρης, που έκαναν γνωστό ότι θα εφοδιάσουν με νέα βιβλία και συγγράμματα το κυπριακό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκεών, το οποίο φέρει το όνομα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του νεαρότερου και τελευταίου ήρωα που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους, σε ηλικία μόλις 19 ετών…
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, τέλος, ήταν και το αφιέρωμα που ετοίμασαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ανάγνωση του χρονικού του Αγώνα, απαγγελία ποιημάτων, δραματοποιημένα στιγμιότυπα και ερμηνείες τραγουδιών από τα ίδια τα παιδιά. Επίσης, τιμητικές διακρίσεις στους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. απένειμε ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Μακεδονίας Δημήτρης Βακουφτσής. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ