Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η γεωπολιτική διάσταση του δημοψηφίσματος - Άρθρο του αντιπτέραρχου Κ.Ιατρίδη

30.06.2015 | 21:25
Γράφει ο
Αντιπτέραρχος (Ι) Κων. Ιατρίδης
Επίτιμος Δκτης ΔΑΥ
Πρόεδρος ΕΑΑΑ.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ο σύνθετος χαρακτήρας της κρίσεως που βασανίζει στην παρούσα χρονική συγκυρία την πατρίδα μας.

Ωστόσο, από μία γενική επισκόπηση της προβολής και ανάλυσης του θέματος στα ΜΜΕ, προκύπτει ότι μία ιδιαίτερα κρίσιμη πτυχή του ζητήματος δεν έχει αρκούντως αναφερθεί και αναλυθεί, παρά τη ζωτική σπουδαιότητά της.

Πρόκειται για τον κίνδυνο της μεταβολής των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών δεδομένων της περιοχής μας.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η χώρα μας περιστοιχίζεται από μη φιλικά διακείμενες χώρες προς αυτή. Η διάσταση αυτή αναδεικνύει σαν ζωτικό όρο της ύπαρξής μας, πέραν της οικονομικής ευμάρειας και τη σταθερή ένταξή μας σε μία ευρύτερη συμμαχία κρατών.
Ιστορικά, και μέχρι τώρα, η πατρίδα μας είναι ενταγμένη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλογή η οποία κατά συνθήκη της παρέχει, πέραν των άλλων και μόνιμα εχέγγυα προστασίας από ασύμμετρες απειλές και εμπλοκές τοπικού, κατά βάση, χαρακτήρα. Είναι θέμα της κοινής λογικής, πείρας και αντίληψης ότι η απομάκρυνση της πατρίδας μας, από τον προστατευτικό ιστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα την καταστήσει μετέωρη και ευάλωτη στα όποια επεκτατικά σχέδια των γειτόνων μας. Ο κίνδυνος να καταστεί η πατρίδα μας πειθήνιος δορυφόρος τοπικής μεγαλοδύναμης με ακόρεστη βουλιμία είναι απόλυτα υπαρκτός.

Ως Πρόεδρος της ΕΑΑΑ, βρίσκομαι σταθερά μακράν των πολιτικών διενέξεων. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να επιτονίσω πως ο κύριος χαρακτήρας της παρούσας κρίσεως, δεν είναι μόνο η διαμορφωθείσα εν τέλει διλημματική επιλογή μεταξύ ευρώ-δραχμής. Ο κεντρικός πυρήνας του κινδύνου που σοβεί στην παρούσα κρίση είναι ακριβώς η Γεωστρατηγική και Γεωπολιτική απομόνωση της πατρίδας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των συνόρων μας και τη διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας μας. Να μην απεμπολήσουμε όλα όσα με σκληρούς αγώνες και θυσίες κατοχυρώσαμε.

Είμαι σίγουρος ότι οι συμπατριώτες μας, κατά την έκφραση του δημοκρατικού δικαιώματος μας στο επικείμενο δημοψήφισμα, θα σταθμίσουν σοβαρά και την παραπάνω παράμετρο, ως αποφασιστικό κριτήριο της ψήφου τους.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ