Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Η Γερμανία ψηφίζει Κωσταράκο για πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

19.09.2014 | 11:16
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

''Σήμα'' από την Γερμανία για θετική ψήφο πήρε για την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αλλάξει και η σχεδόν καθοριστική αμερικανική ψήφος που όλα δείχνουν ότι είναι υπέρ του Ιταλού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ  ναυάρχου Luigi Binelli Mantelli.

Βεβαίως σε μια εκλογή όπως αυτή του Σαββάτου στο Βίλνιους θεωρητικά όλα ''παίζουν'' - ωστόσο  πρώτο ρόλο έχει η κρατική επιλογή  και για τις ΗΠΑ όπως και τις χώρες που την ακολουθούν σε αυτά τα θέματα, η επιλογή του Ιταλού δείχνει '''- αν όχι δεδομένη-  και ως εκ τούτου η Αθήνα είναι αρκετά συγκρατημένη. 

Ο Ιταλος Αρχηγός Luigi Binelli Mantelli, μπορεί να μην έχει τις εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις που έχει ο Μιχ. Κωσταράκος με τον Αμερικανό Αρχηγό Μάρτιν Ντέμπσεϋ, η Ουάσιγκτον όμως είναι σαφές στους διπλωματικούς κύκλους ότι έχει μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή στις νατοϊκές διαδικασίες και επιχειρήσεις , ενώ υπάρχει και η εξαιρετικά συγκαταβατική με τις ΗΠΑ  θητεία Ιταλού σε αυτή την θέση πρό μερικών ετών. Από την άλλη υπάρχουν χώρες που οι  προσωπικές απόψεις των Αρχηγών μετρούν και εδώ ο Ελληνας Αρχηγός έχει καλές επιδόσεις.Τόσο που δεν έχει ακουστεί - τουλάχιστον από  ελληνικά αυτιά - δημόσια ή ''καταγράψιμη'' αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ενδεικτικό του ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι που παίζουν ή θα  παίξουν ρόλο μέχρι το Σάββατο είναι το εν μέρει απρόσμενο καθαρό ''σήμα'' που έλαβε η ελληνική πλευρά  και μάλιστα από υψηλότατο επίπεδο ότι η Γερμανία προτίθεται να ψηφίσει Κωσταράκο.Κανείς δεν ξέρει αν η επιλογή  αυτή ( στο μέτρο που παραμείνει τέτοια) είναι υπέρ του Κωσταράκου ( ή υπέρ της Ελλάδας) ή είναι ...κατά της Ιταλικής υποψηφιότητας ή ...κατα της (εικαζομένης) αμερικανικής...Το σημειώνουμε για να φανεί πως και μέσα από ποιες λογικές μπορεί να διαμορφωθεί ενδεχομένως το κλίμα σε ένα τέτοιον μεγάλο Οργανισμό.
Όπου βεβαίως, όπως προαναφέραμε, οι μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα, είναι σε δυσμενέστερη θέση, ''από χέρι''...

Πάντως τόσο η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας - και όχι μόνο! - όσο και ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχίζουν την ενημέρωση για την υποψηφιότητα. Ο στρατηγός Κωσταράκος βρίσκεται στην Λετονία- η σύνοδος των ΝΑΤΟικών θα ξεκινήσει Παρασκευή απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Η ψηφοφορία θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου , γύρω στις 6 μ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλή επιτυχία Αρχηγέ! Ο στρατηγός Κωσταράκος και η αυριανή ελληνική μάχη στο NATO


Η "καραμπόλα" που περιμένει ο Κωσταράκος και οι κρίσεις Αρχηγών

Οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν Κωσταράκο για πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: "Κάναμε την κρίση ευκαιρία και μεταμορφώσαμε τις ΕΔ"!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ