Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Η ισχυρή Κυρία του NATO μιλά αποκλειστικά στο Onalert!

30.04.2014 | 00:01
Η Δρ Στέφανι Μπάμπστ (Dr Stefanie Babst), Head of Strategic Capability, Emerging Security Challenges Division, μιλάει αποκλειστικά  στην Ελένη Παναγιώτου και στο OnAlert για τον ρόλο της γυναίκας στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα της γυναίκας στην Βορειο Ατλαντικη Συμμαχία έχει συζητηθεί ευρέως. Κυρίως γιατί μετα απο 65 χρόνια δεν έχει υπάρξει γυναίκα Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ και επειδή σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μόνο ενα 17% του προσωπικού είναι γυναίκες.

FOR ENGLISH CLICK HERE

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης η Δρ Μπαμπστ αναφέρει ότι οι γυναίκες στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε μια πολύ μοναχική θέση» καθώς όπως εξηγεί από δική της εμπειρία υπήρξαν στιγμές που σε ομάδες που οι οποίες είχαν συνολικά 27 άτομα, τα 25 ήταν άνδρες. Συνεπώς, η σύνθεση των 2 φύλων και των συμβουλίων επιλογής στο ΝΑΤΟ είναι όπως τονίζει κατά κύριο λόγο άνδρες. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ προσλαμβάνει “γυναίκες για χαμηλές θέσεις εργασίας, για γραμματειακή υποστήριξη και για μεταφράσεις… Όταν πρόκειται να αποφασίσουν ποιος θα πρέπει να γίνει αναπληρωτής βοηθός Γενικός Γραμματέας, ποιος πρέπει να γίνει διευθυντής ενός συγκεκριμένου έργου, ενός συγκεκριμένου θέματος μιας δεδομένης δομής, τότε η επιλογή γίνεται πολύ συχνά σε υποστήριξη των ανδρών.”

Σύμφωνα με την Μπάμπστ σίγουρα αυτό είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να προβληματίζει, καθώς όταν σε ένα διεθνή οργανισμό, στον 21ο αιώνα μόνο το 17% του προσωπικού είναι γυναίκες και αυτές σπανίως βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις, τότε σαφώς τίθεται το ερώτημα «αν είναι όντως δίκαιη η αξιολόγηση και αν θα ήταν τελικά καλή ιδέα να εφαρμοστεί η διαδικασία της ποσόστωσης».

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην προώθηση των γυναικών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, έστω κι αν έχει υπάρξει πρόοδος είναι και αργή. Στην συνέντευξη η Μπάμπστ εξηγεί πώς το ψήφισμα 1325 του ΟΗΕ, προσπάθησε να αναδείξει το γεγονός ότι “εκατομμύρια γυναίκες ιδιαίτερα σε περιοχές κρίσης και σε εμπόλεμες χώρες βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα”. Σύμφωνα με την Μπάμπστ το ΝΑΤΟ εδώ και 3-4 χρόνια έχει έναν ενεργό ρόλο στην προώθηση αυτού του ψηφίσματος και στην υποστήριξη των τριών βασικών πυλώνων του ψηφίσματος, δηλαδή στην προστασία των γυναικών, την ενδυνάμωση και την βοήθεια προς τις γυναίκες έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι σαφές ότι ο ρόλος της γυναίκας, στους διεθνής οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στον χώρο της Ασφάλειας, είναι χωρίς καμία αμφιβολία αναγκαίος και σημαντικός.

Γίνεται ειδική αναφορά στις πρόσφατες εκλογές στο Αφγανιστάν, όπου η Μπάμπστ εξηγεί το ρόλο των γυναικών στην Αφγανική κοινωνία. Εξηγεί λεπτομερώς το ρόλο του ΝΑΤΟ στην επανένταξη της γυναίκας, στην κοινωνία στο Αφγανιστάν, ο οποίος ήταν όπως αναφέρει, «εξαιρετικά σημαντικός». Βέβαια το ερώτημα που παραμένει είναι «κατά πόσο θα επηρεάσει τις γυναίκες η αναχώρηση του ΝΑΤΟ και της ISAF στα τέλη του 2014».

Σε αντίθεση με διάφορες έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα των Μελετών Κοινωνικού Φύλου, που εχουν δείξει ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, η Δρ Μπαμπστ δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που τοποθετεί το φύλο στο επίκεντρο των προκλήσεων για την Ασφάλεια στο ΝΑΤΟ». Ωστόσο επισημαίνει ότι «μια γυναικεία συμβολή είναι εξαιρετικά σημαντική ως προς τις διαφορετικές ικανότητες και δεξιότητες που μπορούν να φέρουν οι γυναίκες στο τραπέζι».

Η Δρ Μπαμπστ παραμένει επιφυλακτική ως προς το πόσο καιρό θα πάρει για τις γυναίκες να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους άνδρες σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ειναι το ΝΑΤΟ «θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για να συμβεί αυτό» λέει.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ