Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κύπρος εγκαθιστά συστήματα anti - drone

05.08.2018 | 15:22
Συστήματα anti-drone θέλει να εγκαταστήσει η Αστυνομία στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, και η διαδικασία της υποβολής προσφορών λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 8 Αυγούστου. Πηγές που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας ανέφεραν στον «Π» ότι είναι αμφίβολη η χρησιμότητα τέτοιων συστημάτων στην Κύπρο, αφού δεν υπάρχουν ούτε σε μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης. Διατυπώνουν επίσης προβληματισμό και για τη διαδικασία.
Κόστος 600.000
Ο διαγωνισμός, με αριθμό Δ.Ο 28/2018, προνοεί την «προμήθεια Συστήματος Προστασίας δυο (2) κρίσιμων υποδομών από την απειλή μη επανδρωμένων Πτητικών Μέσων, καθώς και των υπηρεσιών μεταφοράς, εγκατάστασης και εκπαίδευσης στη χρήση του συστήματος». Το προϋπολογιζόμενο κόστος είναι 600.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Τα συστήματα πρέπει να εντοπίζουν drone σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων πέριξ των αεροδρομίων και σε ύψος έως 1.000 πόδια. Τα συστήματα θα διαθέτουν drone guns που θα μπορούν να παρεμβαίνουν με ραντάρ και ακτίνες RF ώστε αποσπούν τον έλεγχο από τον χειριστή και να τα καταρρίπτουν ή να τα προσγειώνουν σε ασφαλές σημείο.
Είναι ασφαλή;

Ένα ερώτημα που θέτουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, είναι η εξέταση της πιθανότητας παρέμβασης αυτών των συστημάτων σε άλλες κρίσιμες υποδομές του αεροδρομίου. Με απλά λόγια, αν μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβολές σε αεροσκάφη, στον πύργο ελέγχου ή άλλα συστήματα. Θα έπρεπε φυσιολογικά να υπάρξει συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι που είναι άγνωστο αν έχει γίνει. Ο «Π», έχοντας γνώση κάποιων εκ των ερωτημάτων που έχουν διατυπώσει ενδιαφερόμενες εταιρείες στο αρμόδιο τμήμα του αρχηγείου Αστυνομίας, διαπιστώνει πως υπάρχει σαφής επιφυλακτικότητα για κάποιους από τους όρους.
Υπερβολική η βιασύνη

Εταιρείες που διαθέτουν τεχνογνωσία σε συγκεκριμένα συστήματα anti drone, είχαν ζητήσει παράταση του διαγωνισμού καθώς τα χρονικά όρια που τέθηκαν ήταν πολύ στενά. Ωστόσο, περισσότερο στενό ήταν το χρονικό όριο της εγκατάστασης των συστημάτων. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η εταιρεία που θα μειοδοτήσει και θα επιλεγεί θα πρέπει να τα εγκαταστήσει εντός 50 ημερών.

Αυτός ο όρος δημιούργησε ερωτηματικά, με κάποιους να αφήνουν αιχμές για πιθανή προεπιλογή της εταιρείας στην οποία θα ανατεθεί το έργο. Ο λόγος είναι ότι οι διαδικασίες εξασφάλισης αδειών εξαγωγής και μεταφοράς των συστημάτων στην Κύπρο, κάτω από τις καλύτερες συνθήκες διαρκούν πέριξ των δύο μηνών. Διατυπώνεται λοιπόν το ερώτημα αν έχει προεπιλεγεί η εταιρεία και αν κάποιος από τους προμηθευτές έχει ήδη έτοιμα τα συστήματα για εγκατάσταση.

Το θέμα, ωστόσο, έχει και άλλες πτυχές που σχετίζονται και με την ασφάλεια των πέριξ των αεροδρομίων χώρων.

Πηγή: http://politis.com.cy/ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ