Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Μόσχα επιμένει: "Οι αντάρτες έριξαν τα χημικά"

09.09.2013 | 13:47
Η Ρωσία πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι σύροι αντάρτες ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα τον περασμένο μήνα κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

"Κατά την άποψή μου υπάρχουν πολλά στοιχεία", τόνισε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Ο ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι το διαδίκτυο βρίθει από βίντεο στα οποία αντάρτες παραδέχονται ότι αυτοί εξαπέλυσαν την επίθεση.
Ρωσία και Συρία κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στις προσπάθειες σύγκλησης ειρηνευτικής διάσκεψης και όχι στη στρατιωτική δράση.
Απέναντι στην αυξανόμενη απειλή για στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Σεργκέι Λαβρόφ και Ουαλίντ Μουάλεμ είχαν συνομιλίες σήμερα στη Μόσχα.

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι τυχόν επιθέσεις στη Συρία θα προκαλέσουν "έκρηξη τρομοκρατίας" σε όλη την περιοχή και τόνισε ότι το συριακό καθεστώς είναι "πάντα έτοιμο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις".

"'Ολο και περισσότεροι πολιτικοί άνδρες συμμερίζονται την άποψή μας ότι ένα σενάριο βίας θα οδηγήσει σε μια έκρηξη τρομοκρατίας στη Συρία και στις γειτονικές χώρες και σε ένα μαζικό κύμα προσφύγων", τόνισε ο Λαβρόφ.

"Μια πολιτική λύση είναι ακόμα εφικτή", τόνισε ο ρώσος υπουργός.

"Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση στη Γενεύη χωρίς όρους", δήλωσε από την πλευρά του ο Μουάλεμ αναφερόμενος στην οργάνωση μιας νέας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που πρότειναν τον Μάιο Μόσχα και Ουάσινγκτον, η οποία όμως έμεινε νεκρό γράμμα εξαιτίας των ρωσο-αμερικανικών εντάσεων.

"Είμαστε επίσης έτοιμοι για διάλογο με όλες τις συριακές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα μας", πρόσθεσε.
Ο Μουάλεμ αμφισβήτησε τα κίνητρα των ΗΠΑ στη Συρία και κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές ισλαμιστές.
"Αναρωτιόμαστε πώς ο Ομπάμα μπορεί να υποστηρίζει αυτούς που κάποτε ανατίναξαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη", τόνισε ο Μουάλεμ.

Ο σύρος υπουργός προειδοποίησε ωστόσο ότι η στάση της συριακής κυβέρνησης θ' αλλάξει σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επιθέσεις.

Ο Κέρι μιλά για πολιτική λύση στη Συρία,αν παραδώσει τα χημικά ο Άσαντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι μια διευθέτηση της συριακής σύρραξης θα πρέπει να είναι πάνω απ' όλα «πολιτική» και δεν μπορεί να είναι «στρατιωτική», ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να διατάξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ομπάμα, εγώ προσωπικά και άλλοι, συμφωνούμε στην άποψη ότι το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό», δήλωσε ο Κέρι κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ακόμη, ο Κέρι δήλωσε ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς από ένα δημοσιογράφο εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει ή να προσφερθεί να κάνει η κυβέρνηση του Άσαντ για να σταματήσει μια διεθνή επίθεση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε: «Βέβαια, θα μπορούσε να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα—να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή (του οπλοστασίου), αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να γίνει».

Ο Κέρι είπε εξάλλου ότι τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας έχουν μόνον ο πρόεδρος Άσαντ, ο αδελφός του Μάχερ αλ Άσαντ κι ένας στρατηγός των συριακών τακτικών ένοπλων δυνάμεων, τον οποίο δεν κατονόμασε.

«Τα χημικά όπλα στη Συρία. . . ελέγχονται πολύ στενά από το καθεστώς του Άσαντ. Είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Μάχερ αλ Άσαντ, ο αδελφός του, κι ένας στρατηγός οι τρεις άνθρωποι οι οποίο ελέγχουν κάθε κίνηση και χρήση των χημικών όπλων», είπε ο Κέρι.

«Αλλά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το καθεστώς Άσαντ είναι το καθεστώς Άσαντ, και το καθεστώς εκδίδει διαταγές και έχουμε (καταγράψει) υψηλόβαθμα (στελέχη) του καθεστώτος να δίνουν τις διαταγές αυτές και να κάνουν τις προετοιμασίες αυτές (. . .)», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μάχερ αλ Άσαντ είναι ο διοικητής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και μιας ειδικής δύναμης τεθωρακισμένων.
Ακόμη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, παρά το γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας.

  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ