Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η "ντρίμπλα" Ερντογάν που έχει πάρει τον κατήφορο - Το κρίσιμο τεστ της 30ης Μαρτίου

11.03.2014 | 00:21
Κάμψη στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία βλέπουν οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου, την ώρα που η μια υποκλοπή διαδέχεται την άλλη. Σε δύσκολη θέση ο Ταγίπ Ερντογάν.

Eίκοσι ημέρες έχουν απομείνει μόνο μέχρι τις κρίσιμες εκλογές της 30ης Μαρτίου και οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και μελών της οικογενείας του, αξιωματούχων και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής της Tουρκίας έρχονται στην επιφάνεια καθημερινά.

Αυτό που αποκαλύπτουν είναι ένα καλά οργανωμένο σύστημα διεφθαρμένης κυβερνητικής εξουσίας που απομυζούσε τεράστιες ποσότητες χρήματος από τη διαχείριση του κράτους και έλεγχε σε μεγάλο βαθμό τα μέσα ενημέρωσης, τη δικαστική εξουσία, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες και γενικά είχε παραδώσει τη διαχείριση της εξουσίας σε έναν δημοφιλή ισλαμοσυντηρητικό ηγέτη, τον Ταγίπ Ερντογάν, που είχε ως πρόσφατα την συνεργασία του ισλαμικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η κρίση ξέσπασε με τη διάρρηξη των σχέσεών τους.


Τέταρτη θητεία Ερντογάν;


Το αν είναι γνήσιες οι συνομιλίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ουσιαστικά το απάντησε ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, αποδεχόμενος ότι τουλάχιστον σε μια συνομιλία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν ο ίδιος που συνομιλούσε με τον Σαντουλάχ Εργκίν. Όσο για το αν θα επηρεάσουν οι εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών τους τούρκους ψηφοφόρους και αν οι αποκαλύψεις θα σηματοδοτήσουν το τέλος της εποχής Ερντογάν, αυτό είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Οπωσδήποτε, το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει σημαντική κάμψη, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι κινείται γύρω στο 38% ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβαίνει αλλά δεν ξεπερνά το 30%.

Ήδη για να προλάβουν ένα αρνητικό γι' αυτούς αποτέλεσμα, κυβερνητικοί παράγοντες προειδοποιούν ότι είναι πιθανόν να αποφασιστεί αλλαγή του καταστατικού του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ώστε να μπορεί ένα στέλεχός του να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια τέταρτη θητεία του Ερντογάν που παλαιότερα είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε από την πρωθυπουργία μετά την τρίτη εκλογή του –επειδή είχε κατά νου την εκλογή του στην προεδρία κατά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.
Οι εκλογές του Μαρτίου έχουν, λοιπόν, τεράστια σημασία για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.


ΠΗΓΗ: DW

Διαβάστε ακόμη:

Ο "μπαμπάκας" Ερντογάν καταρρέει! Νέα συνομιλία σοκ με τον γιό του προκαλεί σάλο


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ