Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Σουηδία φλέγεται - γιατί μας αφορά

25.05.2013 | 09:00
Τα όσα συμβαίνουν στη Σουηδία, έξι μέρες και νυχτες τώρα καλό θα είναι να μας προβληματισουν και αν είναι δυνατόν να μας διδάξουν. Για να μην πούμε να μας προετοιμάσουν, γιατί όσα συμβαίνουν εκεί σε μια χώρα που όλοι οι “νότιοι” την έχουμε ως “πρότυπο” στο μυαλό μας, εύκολα -δυστυχώς- μπορούν πια να συμβούν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ,πόσο μάλλον στην Ελλάδα.

Εδώ και έξι ημέρες λοιπόν ταραχές μαίνονται στα περίχωρα της Στοκχόλμης.

Τα περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα κάθε βράδυ για σχεδόν μια εβδομάδα στις «παραγκουπόλεις» στα περίχωρα της Στοκχόλμης, όπου μένουν μετανάστες. Αν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται να έχουν ατονήσει, μετά την άφιξη επιπρόσθετων αστυνομικών δυνάμεων,το πρόβλημα είναι υπαρκτό .

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις της επιβολής της τάξης «ενισχύθηκαν με αστυνομικούς που ήρθαν από το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε», χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών ενισχύσεων.
Η βία εν τω μεταξύ επεκτάθηκε την Παρασκευή το βράδυ έως την πόλη Έρεμπρο που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης. Εκεί αναφέρθηκε μια πυρκαγιά σε σχολείο, καθώς και αρκετές καταστροφές οχημάτων, αλλά όπως ανέφερε η αστυνομία, η ηρεμία επέστρεψε στην πόλη περίπου τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Στη σουηδική πρωτεύουσα όπου η ένταση παραμένει περίπου 200 ακροδεξιοί βρέθηκαν στα προάστια της Στοκχόλμης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν νέα σοβαρά κρούσματα βίας. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Στοκχόλμη απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα καυτά σημεία στη σουηδική πρωτεύουσα.
Η βία έχει προκαλέσει ανοιχτή συζήτηση στη Σουηδία για την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού, και είναι συγκεντρωμένοι στις φτωχογειτονιές των μεγάλων πόλεων της χώρας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της ανεργίας.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ