Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συμφωνία για τον αφοπλισμό της Συρίας και η αμερικανική ετοιμότητα

14.09.2013 | 20:18
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν επί της πρότασης για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες.


Ο Κέρι είπε ότι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία "πλήρη καταγραφή" του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας.Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, δήλωσε ο Κέρι.
Η συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο στην οποία κατέληξαν σήμερα ΗΠΑ και Ρωσία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε πριν από λίγο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, είπε ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη "Γενεύη 2" για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.

Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες "εξαιρετικές", ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα "συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης" και ότι "ο στόχος επιτεύχθηκε".


Ομπάμα: Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν αποτύχει η διπλωματία στη Συρία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε τη σημερινή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας που αποσκοπεί στην απόκτηση ελέγχου στα συριακά χημικά όπλα και προειδοποίησε πως αν αποτύχει η διπλωματία οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να δράσουν.

Σε μία δήλωση, ο Ομπάμα αντέδρασε στη συμφωνία-πλαίσιο η οποία προέκυψε από τις συνομιλίες στη Γενεύη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Εν μέσω ερωτημάτων για το πώς η συμφωνία θα επιβληθεί αν η Συρία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο Ομπάμα είπε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Πολλή δουλειά μένει ακόμη να γίνει, είπε.

Και αν η διπλωματία αποτύχει για τη Συρία, "οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να δράσουν", είπε.

Πεντάγωνο: Οι στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους

Το Πεντάγωνο δήλωσε σήμερα πως οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη τοποθετημένες για πιθανά στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία, τουλάχιστον για τώρα, ακόμη και μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

"Δεν κάναμε καμία αλλαγή στη θέση των δυνάμεών μας σε αυτό το σημείο", ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

"Η αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής ισχύος υπήρξε κλειδί ώστε να σημειωθεί διπλωματική πρόοδος και είναι σημαντικό το καθεστώς Άσαντ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο". 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ