Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία ανησυχεί όχι για τη Γάζα αλλά για τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ

30.07.2014 | 00:21
Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σε πλήρη επιβεβαίωση των επισημάνσεων που είχε κάνει το ONALERT.GR σχετικά με την τουρκική υποκρισία και διγλωσσία όσον αφορά τις σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ παρόλο την σκληρή ρητορική κατά του Τελ Αβίβ για την Γάζα, προχώρησε  ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, κ. Νιχάτ Ζεϋμπεκτσί (κ. Nihat Zeybekci), σε αποκλειστική συνέντευξή  του  στην διεθνούς εμβέλειας ιστοσελίδα Al Monitor.

Συγκεκριμένα στην συνέντευξη που παραχώρησε  στον δημοσιογράφο, κ. Μεχμέτ Τζετίνγκιουλετς,  ο Τουρκος Υπουργός Οικονομικών  δήλωσε ευθέως ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί η κατάσταση στη Γάζα να επηρεάσει τους οικονομικούς δεσμούς της χώρας με το Ισραήλ. Όπως τόνισε, το να «αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε το ιδιωτικό εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ήταν όχι μόνο παράνομο αλλά και ενάντια στους κανόνες της οικονομίας». 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με αν η Τουρκία σκέφτεται το ενδεχόμενο να σταματήσει την χρήση των δύο λιμανιών Χάιφα και Ασντοντ του Ισραήλ, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ζεϋμπεκτσί απάντησε ότι, προς το παρόν δεν σκέφτονται, καμία τέτοια αλλαγή. Η Τουρκία, τόνισε, χρησιμοποιεί αυτά τα δύο λιμάνια, όπως και το λιμάνι της Αιγύπτου, μόνο για τις εξαγωγές της στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και όχι ως πέρασμα σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Τώρα λέει :<<Να μην επηρεαστούν οι δυο οικονομίες>>

Αναφορικά με τις εκκλήσεις που γίνονται για τον αποκλεισμό των ισραηλινών προϊόντων, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το διμερές εμπόριο ανέρχεται στα 5 δις δολάρια το χρόνο. Η ένταση που επικρατεί δεν θα πρέπει να επηρεάσει την τουρκική και ισραηλινή οικονομία. Καμία από τις δύο χώρες δεν παράγει σε δημόσια εργοστάσια,  προέβαλε ως επιχείρημα . Με εξαίρεση την αμυντική βιομηχανία, μιλάμε για δύο φιλελεύθερες οικονομίες που κυριαρχεί εξ’ ολοκλήρου ο ιδιωτικός τομέας, είπε. Το να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε το ιδιωτικό εμπόριο αντίκειται στους κανόνες της οικονομίας και θα ήταν παράνομο και μη ρεαλιστικό. Είναι λάθος, συνέχισε σε ''απολογητικό'' υφος,  να αποδίδουμε τις βίαιες πρακτικές του ισραηλινού κράτους σε όλους τους Εβραίους. Αυτό δεν θα ήταν δίκαιο. Πολλοί Εβραίοι δεν εγκρίνουν αυτό που συμβαίνει τώρα και σε πολλές περιπτώσεις διαδηλώνουν ενάντια. Η αντίδρασή μας είναι κατά του ισραηλινού κράτους και των πρακτικών που ακολουθεί», πρόσθεσε. 

Πριν έλεγε :<<Μποϊκοτάζ σε  οποιονδήποτε  στηρίζει τις ενέργειες του Ισραήλ>>

Να θυμίσουμε ότι εδώ και αρκετές ημέρες από το OnAlert έχει αναδειχθεί αυτή η διπλοπροσωπία της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν από την μια ο Τουρκος Πρωθυπουργός να ''κλαίει'' για την Γάζα και από την άλλη να υπάρχουν καταγγελίες και αποκαλύψεις  ότι και το εμπόριο μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβιβ αυξάνεται και το Ισραήλ να εφοδιάζεται μέσω Τουρκία και καραβιών του γιού του κ Ερντογάν καύσιμα για τα F-16 του εν'ω εικόνα δίνει στο Ισραήλ και  ραντάρ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία!
Μάλιστα ενώ τώρα τα ''γυρίζει'' - στο πλαίσιο της διγλωσσίας - ο Τουρκος  υπουργός  Οικονομίας    κ. Nihat Zeybekci.είχε πει πριν λίγες ημέρες ότι πρέπει να μποϊκοταριστούν μέχρι το τέλος τα προϊόντα των εταιριών που  στηρίζουν την ισραηλινή τρομοκρατία.

Αλλά και  μετά τις πομπώδεις δηλώσεις Ερντογάν κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση στο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας και το θάνατο 12 Τούρκων ακτιβιστών από Ισραηλινούς κομάντο, και παζάρια για την αποζημίωση έγιναν ( χωρίς ακόμα αποτέλεσμα...) και οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν. από 3 σε 5 δις δολάρια μέσα σε ένα χρόνο, με τον Ισραηλινό Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι το διμερές εμπόριο αναμένεται να σπάσει νέο ρεκόρ το 2014 ενώ  η Τουρκία, είναι ήδη ο 11ος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος του Ισραήλ . Βέβαια αυτό δεν εμπόδιζε τον Τούρκο  υπουργό  Οικονομίας  να ζητούσε   μποϋκοτάζ ουτε τωρα τον εμποδίζει να μιλά περί ...ιδιωτικής οικονομίας......

Ακόμα  κ. Ερντογάν έχει κατηγορηθεί ότι ενώ ο ίδιος μαίνεται εναντίον του Ισραήλ, τα πλοία του γιου του συνεχίζουν να μεταφέρουν ακατέργαστο πετρέλαιο από το Βόρειο Ιράκ στο Ισραήλ-για κατι που η Τουρκία υποστηρίζει  δια του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Τανέρ Γιλντίζ, ότι δεν πραγματοποιούμε οποιαδήποτε πώληση πετρελαίου ή καυσίμου προς το Ισραήλαλλά μόνο ότι  «από το Βόρειο Ιράκ έγινε μεταφορά 6.2 εκατ βαρελιών […]>>....


Ομολογία και για συνομιλίες με το  το Ισλαμικό Κράτος (τ. ISIL)

Για να επανέλθουμε στην συνέντευξη στην ιστοσελίδα  Al Monitor, σε ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον  Τούρκο Υπουργό Οικονομικών, κ. Νιχάτ Ζεϋμπεκτσί (κ. Nihat Zeybekci) αναφορικά με το τι πρόκειται να κάνει η Τουρκία για το Ισλαμικό Κράτος (πρώην ISIL) το οποίο μπλοκάρει τις εξαγωγές της Τουρκίας προς το νότιο Ιράκ, απάντησε το εξής ομολογώντας συνομιλίες  με το  το Ισλαμικό Κράτος (τ. ISIL) και σχέδια για πλήρη συνεργασία:
 «Το 70% των εξαγωγών μας είναι προς το νότιο Ιράκ. Με διάφορους τρόπους προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο. Πηγαίνουμε νότια προς τα σύνορα Ιράν-Ιράκ αλλά το παραπάνω συνεπάγεται παραπάνω κόστος της τάξεως 2.000 δολάρια ανά φορτηγό. Μερικές φορές μπαίνουμε πρώτα στο Ιράν και από κει μπαίνουμε στο Ιράκ. Οι τουρκικές εταιρίες έχουν συνάψει σημαντικά συμβόλαια με το Ιράκ, με την υπόσχεση να διατηρούν πάντα γεμάτα τα ράφια τους. Οι εξαγωγές μας προς το Ιράκ έχουν μειωθεί στο 35%. Θεωρούμε ότι σύντομα θα υπάρξει αύξηση στη ζήτηση όπως και γνωρίζουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος (πρώην ISIL) έχει έρθει σε επαφή με διάφορους Τούρκους επιχειρηματίες στους οποίους υπόσχεται ότι, αν ξαναγυρίσουν στο Ιράκ, δεν πρόκειται να επέμβει. Το παραπάνω δεν είναι φυσικά εύκολο. Αλλά όταν στο μέλλον το Ιράκ ξαναχτιστεί, θα είναι η Τουρκία η οποία θα το κάνει». 

Τέλος ο Τουρκος Υπουργός Οικονομικών, χωρίς να επεκταθεί παραπάνω, δήλωσε με νόημα ότι υπάρχουν σημαντικές και ραγδαίες εξελίξεις στο διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας...Μπορεί να εκληφθεί, λέγεται από κάποιους ,  και ως μια ''απειλή'' προς ΕΕ και ΗΠΑ ... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ :


Ο Ερντογάν "δίνει" ραντάρ για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ - Έντονη κριτική


Τουρκική υποκρισία για τη Γάζα
 Γάζα: Καταστράφηκε το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ