Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία απειλεί απροκάλυπτη εισβολή στη Συρία

18.06.2015 | 00:07
«Η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει τις ανησυχίες της για τις έκδηλες προσπάθειες ενοποίησης των κουρδικών καντονίων στη Βόρειο Συρία κσι επαναλαμβάνει ότι η ΄Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει» τη δημιουργία μιας εν δυνάμει εχθρικής οντότητας στην εμπόλεμη χώρα», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ,δήλωσε ότι η Τουρκία έλαβε μέτρα τόσο εντός των συνόρων της όσο και στην περιφέρεια για την εσωτερική και την εξωτερική της ασφάλεια, προσθέτοντας ότι τα συμφέροντα της διαφέρουν κάποτε από εκείνα των εταίρων της στην συμμαχία κατά των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS).

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πρώτο μετεκλογικό υπουργικό συμβούλιο, σε έκφραση της τουρκικής δυσφορίας για την προβολή των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας ως κύριας χερσαίας δύναμης στις επιχειρήσεις της συμμαχίας υπό την αιγίδα των ΗΠΑ κατά των ισλαμιστών.

΄Επειτα από ενδείξεις ότι οι κουρδικές δυνάμεις επιδίωξαν να «συνενώσουν καντόνια», η Τουρκία –γράφει η Χουριέτ- προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους άλλους εταίρους της για «τον κίνδυνο δημογραφικής εκκαθάρισης» και την εγκατάσταση κουρδικών όσο και στοιχείων του «Ισλαμικού Κράτους» στις βομβαρδισμένες περιοχές…»Είναι –δήλωσε ο Αρίντς- παράξενες σχέσεις και συμμαχίες… Βλέπουμε ενδείξεις προσπάθειας συνένωσης των καντονίων, «προσέθεσε.

Σαν ένδειξη της σημασίας και του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος κρίνεται και η έκτακτη παρουσία στο υπουργικό συμβούλιο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Νεσντέτ Οζέλ και του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, για την ενημέρωση των υπουργών.
Η δήλωση του Αρίντς έρχεται μετά την ανακατάληψη από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας της συριακής πόλης Ταλ Αμπυάντ, κοντά στα τουρκικά σύνορα -από τους σφαγείς του «Ισλαμικού Κράτους», που κατά την τουρκική αντιπολίτευση δεν έπαψαν να εφοδιάζονται, νοσηλεύονται και εκπαιδεύονται στη Τουρκία.

Η Χουριέτ προσθέτει πως η Τουρκία θεωρεί ότι το κουρδικό ένοπλο PYD στη Συρία είναι παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος , το οποίο διεξήγαγε επί δεκαετίες αιματηρή εξέγερση στη Τουρκία και είναι καταχωρημένο ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.


Agora Dialogue/ Mτφ.Μ.Στυλιανού

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ