Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Άγκυρα "παγώνει" τυχόν περιουσιακά στοιχεία Ξηρού και Μαζιώτη στην Τουρκία!

05.08.2015 | 20:42
Σε πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων του Χριστόδουλου Ξηρού και Νικόλαου Μαζιώτη στην Τουρκία προχώρησε η Αγκυρα - κίνηση αντίστοιχη με αυτή των ΗΠΑ, όταν η Ουάσιγκτον κατέταξε τους δύο Ελληνες καταδικασμένους τρομοκράτες στη λίστα διεθνών τρομοκρατών της αμερικανικής κυβέρνησης,τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Posta και  Haberturk το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας κινούμενο προς την κατεύθυνση της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των φυλακισμένων στην Ελλάδα, Ελλήνων πολιτών, Χριστόδουλου Ξηρού και Νικόλαου Μαζιώτη που τυχόν έχουν στην Τουρκία. Σημειώνεται στα δημοσιεύματα ότι η ''17 Νοέμβρη'', της οποίας μέλος ήταν ο Ξηρός υπεύθυνος για τον θάνατο που έχει συμμετοχή σε δολοφονίες 23 ατόμων, μεταξύ των οποίων του Ακολούθου Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας  στην Αθήνα Τσετίν Γκιουργκου το 1991 και του Συμβούλου της Τουρκικής Πρεσβείας, Χαλούκ Σιπαχίολγου το 1994. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι η  κατάταξη από τις ΗΠΑ των καταδικασμένων τρομοκρατών Χριστόδουλου Ξηρού και  Νικόλαου Μαζιώτη στη λίστα διεθνών τρομοκρατών της αμερικανικής κυβέρνησης στα μέσα του πεσμένου Απριλίου, έγινε μία ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων με προβλήματα υγείας και τη συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά.
Η κατάταξή τους  στην τρομοκρατική λίστα έγινε ''ανεξαρτήτως της ψήφισης του νέου νόμου'', ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ , ενώ η  εκπρόσωπος του υπ.Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η επιλογή των Χριστόδουλου Ξηρού και Νίκου Μαζιώτη έγινε καθώς, εκτός της τρομοκρατικής τους δράσης, και οι δύο είχαν αποδράσει και  όσο διέφευγαν της σύλληψης, ξανάρχισαν την τρομοκρατική τους δράση.


Το ζητούσαν και οι ΗΠΑ 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση «εντάσσει τον Χριστόδουλο Ξηρό και το Νίκο Μαζιώτη στην εκτελεστική απόφαση 13224, η οποία στοχεύει τους τρομοκράτες και εκείνους που προσφέρουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της ένταξης, όλη η περιουσία που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία στην οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν μερίδιο δεσμεύεται και όλοι οι πόροι τους που μπορεί να βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία παγώνουν. Απαγορεύεται γενικώς στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον Ξηρό και το Μαζιώτη, ή προς όφελός τους».
 Όπως μεταδόθηκε τότε από τον Μιχ. Ιγναντίου, το σημαντικότερο όμως είναι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες (που επιδεικνύουν εξαιρετική ευαισθησία στα θέματα τρομοκρατίας), θεωρούν αυτονόητη τη συμμόρφωση των συμμάχων τους, με έμφαση προφανώς αυτών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να αποδέχονται και να συμμορφώνονται απόλυτα με τις αποφάσεις αυτές για την επιβολή αυτών των κυρώσεων, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Προφανώς στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η Αγκυρα, πέραν του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της


Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για Ξηρό - Μαζιώτη

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέταξε τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη στην εκτελεστική απόφαση 13224, η οποία στοχεύει τους τρομοκράτες και εκείνους που προσφέρουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της ένταξης, όλη η περιουσία που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία στην οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν μερίδιο δεσμεύεται, και όλοι οι πόροι τους που μπορεί να βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία παγώνουν. Απαγορεύεται γενικώς στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον Ξηρό και το Μαζιώτη, ή προς όφελός τους.


Ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν ένας από τους αρχιεκτελεστές της 17 Νοέμβρη, μέχρι τη σύλληψή του το 2002. Τον Ιανουάριο του 2014, ο Ξηρός εξέτιε πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές του Κορυδαλλού κοντά στην Αθήνα, όταν εξαφανίσθηκε από την φυλακή αφού του δόθηκε άδεια να επισκεφθεί την οικογένειά του στη Βόρεια Ελλάδα. Η 17Ν ήταν ενεργή από τις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον Ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών, καθώς και δυτικών συμφερόντων. Ύστερα από την απόδρασή του, δημοσιοποίησε ένα μανιφέστο στο οποίο επετίθετο στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Ξηρός συλλήφθηκε ξανά από την ελληνική αστυνομία τον Ιανουάριο του 2015 ενώ σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα, πιθανώς με πρόθεση να απελευθερώσει άλλους κρατουμένους. Όταν συνελήφθη, ο Ξηρός συντονιζόταν πιθανώς με μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, μία οργάνωση που περιλήφθηκε στη λίστα τρομοκρατών του Στέιτ Ντηπάρτμεντ υπό την εκτελεστική απόφαση 13224 το 2011. 


O Νικόλαος Μαζιώτης είναι ο αρχηγός της ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Είχε συλληφθεί μαζί με άλλα έξι θεωρούμενα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα το 2010, αλλά εξαφανίστηκε ενώ η δίκη του βρισκόταν σε εξέλιξη. Τον Απρίλιο του 2014 υπό την καθοδήγηση του Μαζιώτη, ο Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Αθήνας, έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Στις 16 Ιουλίου του 2014,  ο Μαζιώτης συνελήφθη εκ νέου από την ελληνική αστυνομία μετά από ένοπλη καταδίωξη στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι. Ο Επαναστατικός Αγώνας χαρακτηρίστηκε ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το Στειτ Ντιπάρτμεντ στις 18 Μαίου του 2009 και είναι ευρύτερα γνωστός για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα το 2007, με εκτοξευτήρα ρουκετών.Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συντονισμό με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τέτοια δράση, εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα και αλλού.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ