Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία πρότεινε στη Ρωσία διμερείς συναλλαγές με τα εθνικά τους νομίσματα

20.07.2014 | 00:01
Η Τουρκία πρότεινει στη Ρωσία να χρησιμοποιούνται απευθείας τα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών κατά τους αμοιβαίους υπολογισμούς στο πλαίσιο του εξωτερικού εμπορίου, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση έγινε με το πέρας της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών Αλεξέι Ουλιουκάεφ και Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί στο πλαίσιο του φόρουμ Business-G20 στην Αυστραλία.

Το θέμα της μεταφοράς των τρεχουσών συναλλαγών των δύο χωρών με απευθείας μετατροπή των εθνικών νομισμάτων τους συζητείται στο πλαίσιο επιτροπής εργασίας για τραπεζικά-χρηματιστικά ζητήματα και φυσικά συνδέεται, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, με την ψύχρανση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης και ειδικότερα με τις ΗΠΑ, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Το 2013 ο όγκος των διμερών συναλλαγών των δύο χωρών έφθασε τα 32,7 δισ. δολάρια με τη Ρωσία να αναδεικνύεται σε δεύτερο μετά την ΕΕ εταίρο για το εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας, η οποία με τη σειρά της είναι ο όγδοος εταίρος της Ρωσίας.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μειώθηκε την περασμένη χρονιά κατά 4,5 %, γεγονός που αποδίδεται, κατά τον Ρώσο υπουργό Ουλιουκάεφ, «στη δυσμενή παγκόσμια οικονομική συγκυρία», ωστόσο μεταξύ των δύο χωρών συζητείται η περαιτέρω αναβάθμιση του υπάρχοντος εμπορίου με τη δημιουργία τουρκικού μεταφορικού-λογιστικού κέντρου στη Ρωσία, το οποίο θα συνδέεται με τα θαλάσσια λιμάνια, τα αεροδρόμια, καθώς και τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές. Σε παλαιότερη τοποθέτησή του το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι «η μείωση του διμερούς εμπορίου με την Τουρκία είναι προσωρινή».

Διαβάστε ακόμη:


Η Τουρκία στις τρεις πιο "αντιαμερικανικές" χώρες"Πόλεμος" Ερντογάν - Ισραήλ - Αποκάλεσε Χίτλερ ισραηλινή πολιτικόΈρχεται η κατά Ερντογάν "Νέα Τουρκία"!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ