Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία του Αττίλα κάνει λόγο για "τη δίκαιη λύση" στο Κυπριακό

11.02.2014 | 23:01
«Η Τουρκία θέλει οι δύο πλευρές να φθάσουν το συντομότερο δυνατόν στο στόχο της δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της νέας εταιρικής σχέσης που θα δημιουργήσουν τα δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη, με την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, στο πλαίσιο που περιγράφει το κοινό ανακοινωθέν των δυο ηγετών», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση την εκκίνηση σήμερα (11η Φεβρουαρίου) στο νησί, ουσιαστικών διαπραγματεύσεων της Τουρκοκυπριακής και της Ελληνοκυπριακής πλευράς υπό την εποπτεία των ΗΕ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Η Τουρκία «θέλει τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης, που θα βασίζεται στη συνεννόηση και στο καθεστώς ισότητας», και «θα συνεχίσει την αποφασιστική και εποικοδομητική υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Άγκυρα «εύχεται η δίκαιη και μόνιμη λύση να μετατρέψει το νησί της Κύπρου και την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.


Η ανακοίνωση εξαίρει την «ηγεσία» που επέδειξε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ κ. Ντερβίς Έρογλου, και την «εποικοδομητική στάση που τήρησαν τα πολιτικά κόμματα στην ΤΔΒΚ», στάση που αφήνει να φανεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η Τουρκοκυπριακή πλευρά το προσεχές διάστημα.
«Η Τουρκία, όπως πάντοτε, θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΤΔΒΚ, και θα εξασφαλίσει με όλους τους θεσμούς της την απαιτούμενη υποστήριξη και θα συνεχίσει να είναι ένα βήμα μπροστά στην εκπλήρωση των όσων της αναλογούν έτσι ώστε να λήξει με επιτυχία η διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας.

Επικροτεί ο ΟμπάμαΟ Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία στην Κύπρο, συγχαίρει τους «δύο ηγέτες» στο νησί για το «θάρρος και το όραμά» τους, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Σαμαρά και Ερντογάν, για τον «εποικοδομητικό ρόλο» τους.
Επίσης, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα καλωσορίζει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για «τολμηρά και καινοτόμα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δίνοντας έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου και επαναλαμβάνοντας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για υποστήριξη στην άσκηση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα διακανονισμό στη Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «η κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντανακλά ένα πνεύμα συμβιβασμού και θέτει γερά θεμέλια για τις συνομιλίες».
Τονίζεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμά τους που επέτρεψε στην κατάληξη της συμφωνίας σχετικά με αυτή τη σημαντική δήλωση, η οποία ενσωματώνει τις βασικές αρχές που καθοδηγούν τις περαιτέρω εργασίες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας και της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και άλλους διεθνείς φορείς».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει για «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» και μέσα από μία λύση «οι δύο κοινότητες μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, για αυξημένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλους τους κατοίκους του νησιού».
Ο πρόεδρος Ομπάμα ενθαρρύνει τις πλευρές να εργαστούν με «ταχείς ρυθμούς» προκειμένου «να επιλύσουν τα εκκρεμή βασικά ζητήματα και να επιτύχουν μια διευθέτηση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση, «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για ένα πακέτο τολμηρών και καινοτόμων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλες εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα», όπως επισημαίνεται «να ενισχύσουν σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να αποκαταστήσουν την πίστη στις προσπάθειες για λύση».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνεται στη γραπτή δήλωση, θα συμμετάσχουν στη διπλωματία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διερευνηθούν πιθανές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για λύση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους για την «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου για να διενεργεί έρευνες και να αναπτύσσει τους πόρους της στις υπεράκτιες ζώνες της.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και το σύνολο των πόρων της, θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της προάσπισης της ειρήνης και της ασφάλειας εντός και γύρω από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε απειλές ή άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση».
  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ