Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η "Βαλκανική Πλατεία" στο δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσ/κης

31.08.2013 | 12:09

Στις 31 Αυγούστου ξεκινούν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της φετινής, «13ης Βαλκανικής Πλατείας», του σημαντικού αυτού πολιτιστικού θεσμού που αποτελεί θαυμάσια αφορμή για την ετήσια συνάντηση καλλιτεχνών από τις βαλκανικές χώρες.Η «Βαλκανική Πλατεία» οργανώνεται από το Δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.), φιλοξενείται στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης και θα διαρκέσει έως και τις 8 Σεπτεμβρίου.


«Στόχος και φιλοσοφία της “Βαλκανικής Πλατείας” από την πρώτη φορά της διοργάνωσης που άρχισε από τον πρώην δήμο Νεάπολης, ήταν και παραμένει να πραγματοποιούμε κάθε χρόνο μια μεγάλη γιορτή, ένα αντάμωμα των βαλκανικών λαών και πολιτισμών. Επίσης, η Νεάπολη, η Θεσσαλονίκη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, να είναι κάθε χρόνο αρχές φθινοπώρου, το σημείο αναφοράς για όλη τη Βαλκανική, μέσα από πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και συμμετοχών», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Κώστας  Νικολόπουλος και πρόσθεσε: «Θέλουμε να έχουμε πλουραλισμό από λαούς και μορφές τέχνης. Έμφαση δίνουμε στη συνεχή διεύρυνση, τον εμπλουτισμό, καθώς και τη διατήρηση της τοπικής αναφοράς του θεσμού. Καταφέραμε να έχουμε ένα ποιοτικό πρόγραμμα και καλούμε όλη την πόλη να απολαύσει τις εκδηλώσεις και να αγκαλιάσει και φέτος τη “Βαλκανική Πλατεία”», σημείωσε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. Κ Νικολόπουλος και η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά. (Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απουσίαζε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων, αφού την ίδια ώρα παρέστη στην κηδεία του πατέρα του σεβασμιότατου μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα).
Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, τα οποία καλύπτονται από χορηγίες, έσοδα εισιτηρίων και δημοτικούς πόρους.
Στο παιδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στη «Βαλκανική Πλατεία» αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού-Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά, τονίζοντας ότι «μια άλλη πλατεία κινείται στους ρυθμούς των παιδιών». Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «είναι σημαντικό τα παιδιά μας να αναγνωρίσουν την έννοια της πολυπολιτισμικότητας και ότι η κοινή γλώσσα όλων είναι η τέχνη, ο πολιτισμός και η δημιουργία. Η “Βαλκανική Πλατεία” είναι η προσπάθειά μας να προσφέρουμε στα παιδιά μας όσα η σύγχρονη ζωή τα έχει στερήσει».Πρόγραμμα εκδηλώσεων  

Η «Βαλκανική Πλατεία» περιλαμβάνει ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα με καταξιωμένους δημιουργούς και ερμηνευτές, μουσικά, χορευτικά και θεατρικά σχήματα από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκπαιδευτικά παιδικά και κοινωνικά προγράμματα.  
Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, και με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανώλη Μητσιά. Η συναυλία θα αρχίσει στις 9 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις (σ.σ. σας στέλνουμε αναλυτικά το πρόγραμμα σε μορφή κειμένου και pdf) θα φιλοξενηθούν στην περιοχή Στρεμπενιώτη, ενώ να σημειωθεί ότι όλες έχουν ελεύθερη είσοδο, εκτός από τις συναυλίες της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Κώστα Μακεδόνα, όπου η τιμή εισιτηρίου είναι 5 ευρώ.
Επίσης, στη διάρκεια της «Βαλκανικής Πλατείας» θα λειτουργήσουν περίπτερα της Υπηρεσίας Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Νεάπολης-Συκεών όπου θα διατίθενται χειροποίητα προϊόντα, ενώ θα γίνεται και δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά από κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.


Βαλκανική Πλατεία 2013
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 31 Αυγούστου 
Πάμε πλατεία…!!
Χορωδίες και χορευτικά της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης 
• Χορευτικό Συλλόγου Ποντίων Νεάπολης
• Παραδοσιακό Χορευτικό Ενότητας Νεάπολης 
• Ποντιακή Εστία Νεάπολης 
• Χορωδία ΚΑΠΗ Δήμου Νεάπολης-Συκεών
• Χορωδία του Δημιουργικού Συλλόγου Γυναικών Νεάπολης-Συκεών ´ΕΣΤΙΑª
• Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ‘Ιωσήφ ο Υμνογράφος’
Πλατεία Ειρήνης (ρολόι),  ώρα: 19:00 

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 
Μουσική στο δρόμο…
Οι φιλαρμονικές των Δημοτικών Ενοτήτων Νεάπολης, Συκεών, Πεύκων και Αγίου Παύλου, ξεκινούν μια μελωδική πορεία από διάφορα σημεία της Νεάπολης και συναντιούνται στην πλατεία Ειρήνης (20:00).


Η Λαϊκή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ενότητας Νεάπολης παρουσιάζει ποικίλο πρόγραμμα με ελληνικά λαϊκά τραγούδια. 
Πλατεία Ειρήνης (ρολόι), ώρα 21:00 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 
Συναυλία Μαρίας Φαραντούρη – Μανώλη Μητσιά 
Δύο από τους πλέον κορυφαίους, δημοφιλείς και αγαπητούς ερμηνευτές, ξεναγούν το κοινό στο μουσικό σύμπαν μεγάλων συνθετών (Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Διονύση Σαββόπουλου, κ.ά.), ερμηνεύοντας τραγούδια  βασισμένα σε μελοποιημένους στίχους των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών (Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Άλκη Αλκαίου).  
Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.
Συμμαχικά κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά), ώρα 21.00  
Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 
Έκθεση φωτογραφίας 
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας Βαλκάνιων και Ελλήνων φωτογράφων με τίτλο: 
´Όψεις Βαλκανικής Φωτογραφίας, 2013ª
Διοργάνωση: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Τέχνης (πρώην Δημαρχείο Νεάπολης), 20:00
Διάρκεια έκθεσης έως την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, 18:00-21:00

Παρουσίαση του βιβλίου ´Στοιχειωμένα Βαλκάνιαª, 
των Γιώργου Στάμκου και Μίλιτσα Κοσάνοβιτς

Το βιβλίο συνεισφέρει μ’ ένα μοναδικό τρόπο στην ελληνική βαλκανολογία. Δεν είναι ένα τυπικό βιβλίο μελέτης των Βαλκανίων. Αποτελεί περισσότερο έναν ιδιαίτερο ´διανοητικό χάρτηª, με δημιουργούς δύο Βαλκάνιους συγγραφείς με διαφορετική εθνική καταγωγή και κοσμοθέαση. Ταξιδεύει τον αναγνώστη, ορθολογικά και μεταφυσικά, στο πολυσύνθετο σύμπαν των Βαλκανίων. Εκφράζει την ´αρσενικήª και τη ´θηλυκήª όψη των Βαλκανίων, τις οποίες δεν αντιλαμβάνεται ασπρόμαυρα και αποσπασματικά, αλλά πολύχρωμα και συνθετικά.
Οι συγγραφείς:
Ο Γιώργος Στάμκος είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Από το 1988 αρθρογραφεί συστηματικά κι έχει δημοσιεύσει πάνω από 1.000 εξειδικευμένα άρθρα. Έχει συνεργαστεί με περισσότερα από 30 ελληνικά και ξένα έντυπα. Εστιάζει την αναλυτική και εξειδικευμένη αρθρογραφία σε θέματα αναζήτησης, ιστορίας, γεωπολιτικής, βαλκανολογίας και εναλλακτικής τεχνολογίας.
H Μίλιτσα Κοσάνοβιτς γεννήθηκε από Σέρβους γονείς στην Πέτρινια της Κροατίας, ενώ σπούδασε κλασικές επιστήμες στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίου. Από το 1992 ζει στη Θεσσαλονίκη. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Άβατον, CloseUp, Best Seller, Δυτικώς, Strange και Ζενίθ. Το 1999 έγραψαν με τον Γιώργο Στάμκο το επιτυχημένο βιβλίο Μυστική Σερβία, ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε αρκετά συλλογικά βιβλία. Μιλά πέντε γλώσσες, γράφει σε τέσσερις και μοιράζει τη ζωή της σε τρεις, πλέον, βαλκανικές χώρες. 
Εκθεσιακός χώρος (περιοχή Στρεμπενιώτη). Ώρα: 20:00

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 
Συναυλία με τους KAL (Σερβία) και Cabaret Balkan    
Το μουσικό σχήμα των KAL ιδρύθηκε από τους αδερφούς Dragan και Dushan Ristic. Στη γλώσσα των Σέρβων Ρομά, KAL σημαίνει ´μαύροª, και η επιλογή του ονόματος έγινε για να αντικρούσουν προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά. 
Είναι μια σχετικά νέα μπάντα, με rock’n’roll στάση ζωής, που πυροδοτείται από χορευτικούς ρυθμούς κι έχει τις ρίζες της στα μπλουζ των Βαλκανίων. Μέσα από την ευφυΐα, την ικανότητα να συνταιριάζουν φαινομενικά αταίριαστους ήχους και την άρνησή τους στους ´φολκλόρª κανόνες, οι KAL σηματοδοτούν την πορεία τους ως τμήμα της βαλκανικής τσιγγάνικης παράδοσης και ως Ρομά πολιτισμικοί ακτιβιστές του 21ου αιώνα. Τη μπάντα αποτελούν οι: 
Dragan Ristic: φωνή, ηλεκτρική κιθάρα / Milos Velickovic: ντραμς 
Dejan Jovanocic: ακορντεόν / Milorad Jevremovic: φωνητικά, βιολί 
Ivan Kuzev: μπάσο /  Dušica Marković: μάνατζερ τουρνέ   

Cabaret Balkan
Οι Θεσσαλονικείς Cabaret Balkan, που αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται ´κολλεκτίβα ψυχαγωγίαςª ή ´θεραπευτικό κέντροª, ετοιμάζουν ένα ατέρμονο πάρτι, με πολύ χορό, εξαιρετικές ερμηνείες, μίξεις ήχων cabaret, jazz, funk, αλλά και… παραδοσιακών. Ένα χαρμάνι ηχοχρωμάτων με interactive διάθεση και ατόφια ´μεσογειακή τρέλαª. Σαξόφωνα, κλαρίνα, τούμπες, κιθάρες, τύμπανα, μπάσα, ακορντεόν, όλα μαζί σ’ έναν ιδιότυπο μουσικό καμβά. Μία παρέα έξι μουσικών ξεσηκώνουν το κοινό με την απερίγραπτη βαλκανική προσέγγιση σε γνωστά ελληνικά και ξένα κομμάτια, σε ροκ και θρακιώτικα ή pop και λαϊκά του ’60, απευθυνόμενοι σε υγιή… αυτιά και ανθεκτικά στο χορό σώματα.  Τη μπάντα αποτελούν οι:  
Βασίλης Κομματάς: κλαρίνο, σαξόφωνο, τραγούδι / Βασίλης Θεμελής: τούμπα, τραγούδι / Θοδωρής Μίσκας: ηλεκτρική κιθάρα / Αγάπη Διαγγελάκη: τραγούδι 
Λεωνίδας Κυρίδης: μπάσο / Ηλίας  Μίσκας: τύμπανα 
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη, ώρα 21:00 
Είσοδος ελεύθερη 

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 
Εγκαίνια έκθεσης χαρακτικής στο Κέντρο Χαρακτικής ΉΛΙΟΣ
Το Κέντρο Χαρακτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών παρουσιάζει έργα Βαλκάνιων και Ελλήνων καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι έχουν εργαστεί και εκθέσει στο Κέντρο έργα ποικίλης εικαστικής ιδεολογίας, αλλά και διαφόρων τεχνικών χαρακτικής.
Το κοινό έχει την ευκαιρία να μελετήσει την πορεία της βαλκανικής χαρακτικής των τελευταίων 15 χρόνων και να χαρεί ένα κομμάτι της αξιόλογης συλλογής του ΗΛΙΟΣ.


Εκθεσιακός χώρος Εικαστικού Εργαστηρίου & Κέντρου Χαρακτικής ΉΛΙΟΣ (Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού), ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεσης έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 18:00-21:00

Μουσική συναυλία
Αλβανική βραδιά
Η Ανίλα Τερσάνα Τελί, κόρη του μεγάλου Αλβανού τροβαδούρου Τονίν Τερσάνα, μαζί με την Irma Gurakuqi  και  άλλους καταξιωμένους μουσικούς, υπόσχονται ένα μουσικό ταξίδι που θα  περιδιαβαίνει τη χώρα από το βορά έως το νότο  σε ένα ποικίλο λαϊκό και παραδοσιακό πρόγραμμα. Η Ανίλα είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Τιράνων, της Μουσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών Τιράνων και της Σχολής Όπερας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα κλασσικού τραγουδιού με τους D. Jordacheskou, C. Caruso, Ch. Ludwich, Β. Τσαμπαλή, Κ. Καρατζά, Ζ. Τερζάκη, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ και Τουρκία. . Τη μπάντα αποτελούν οι: 
Irma Gurakuqi: τραγούδι / Anila Tershana Teli: τραγούδι / Lilionf Jiorgo: τραγούδι 
Fatmir Jashari: κρουστά / Kosta Veneti: κλαρίνο
Arjan Sulo: συνθεσάιζερ / Arjan Cepa: βιολί
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00 
Είσοδος ελεύθερη 

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 
Βραδιά θεάτρου 
´Διακοπή ρεύματοςª & ´Η μεγάλη κομπίναª, του Κώστα Μουρσελά
από το Θεατρικό Εργαστήρι Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης  ´Θέσπιςª 

Δυο μονόπρακτα από τον Κώστα Μουρσελά, που αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια κομμάτια από την ψυχοσύνθεση του Έλληνα,  μέσα από διάθεση αυτοκριτικής και συνειδητοποιημένης σάτιρας. Με όπλο το χιούμορ και το πικρό χαμόγελο, σκιαγραφεί χαρακτήρες με τους οποίους ταυτιζόμαστε, αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε, αφού πηγάζουν μέσα από το δικό μας γίγνεσθαι. 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης  / Σκηνικά-κοστούμια: Άννα-Μαρία Αγγελίδου
Παίρνουν μέρος: 
´Διακοπή ρεύματοςª: Θανάσης Παπαδόπουλος, Θανάσης Σολομωνίδης,  Κωνσταντίνα Ξενιτοπούλου.
´Η μεγάλη κομπίναª: Σάββας Παντελίδης, Κωνσταντίνα Ξενιτοπούλου.

´H συμπεθερά τζιαι η συμπεθέρα….ª του Ανδρέα Κουκίδη, 
από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Δήμου Αραδίππου Κύπρου 
Η ιστορία ξετυλίγεται σε ένα τυπικό κυπριακό χωριό τη δεκαετία του 1960, όπου οι γονείς επενδύουν όλες τις οικονομίες τους στη μόρφωση του γιου  τους, ο οποίος σπουδάζει στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν γι’ αυτόν κι ένα ευτυχισμένο μέλλον με μια γειτονοπούλα τους! Θα έρθουν όλα σύμφωνα με τα σχέδια τους ή ο έρωτας θα παίξει το δικό του παιχνίδι;
Σκηνοθεσία-Διασκευή-Επιμέλεια: Μαρία Γεωργίου Κρασιά
Παίζουν οι: Ευανθία Αντωνίου, Γιώργος Μαππούρα, Γιώτα Αλεξάνδρου, Ανδρέας Κίτσης, Ευτυχία Γεωργιάδου, Ορθόδοξος Ορθοδόξου, Γιώργος Γεωργίου, Ελένη Τακούση, Κούλλα Κωνσταντίνου, Χριστίνα Λουκά, Άννα Μαππούρα, Γιώργος Νικολάου, Φανούριος Λουκάς Ορθοδόξου, Ανδρέας Κιουνέπης, Μαριάμ Προδρόμου, Ανδρέας Σιακαλλής, Χαράλαμπος Σιακαλλής. 
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 
Μουσική συναυλία
Kottarashky & The Rain Dogs  
O Kottarashky, κατά κόσμον Nikola Gruev, δραστηριοποιείται στη Σόφια και βλέπει τη μουσική ως τρόπο να εκφράσει τον εαυτό του, τη συναισθηματική κατάσταση, αλλά και την αισθητική του. Η μουσική του ανήκει στη βαλκανική τάση της εποχής μας, αλλά στηρίζει τη δυναμική της σε ήχους από όργανα και φωνές που ηχογραφεί ο ίδιος, αλλά και στην κλασική μπλουζ-τζαζ, στους ψυχεδελικούς ήχους, στους ρυθμούς κλαμπ και τις τσιγγάνικες φωνές. Η έθνικ μουσική του γεννιέται σε μια πόλη που διχάζεται ανάμεσα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή παγκοσμιοποίηση, το βαλκανικό επαρχιωτισμό και μια ζωντανή λαϊκή παράδοση. 
Παίζουν οι μουσικοί: Kottarashky aka Nikola Gruev
The Rain Dogs: Aleksandar Dobrev: κλαρινέτο / Hristo Hadzhiganchev: κιθάρα, συνθεσάιζερ  / YordanGeshakov: μπάσο / Atanas Popov: ντραμς 

Koza Mostra
Οι ´Koza Mostraª, αν και μετρούν μικρό χρόνο παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή, η ταχύτητα με την οποία τρέχουν είναι ιλιγγιώδης. Έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 150 εμφανίσεις στην Ελλάδα, ενώ μετείχαν και στο γαλλικό φεστιβάλ ´La Kumpaniaª. Πρόκειται για την απόλυτη συναυλιακή μπάντα. Τα τραγούδια τους είναι αποτέλεσμα ενός μείγματος από ska, punk, Balkan, indie και rock μελωδίες, ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, που δημιουργούν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα.  Παίζουν οι μουσικοί:
Ηλίας Κόζας: τραγούδι / Αλέξης Άρχοντης: ντραμς / Στέλιος Σιώμος: κιθάρα
Χρήστος Καλαϊτζόπουλος: ακορντεόν / Βασίλης Ναλμπάντης: τρομπέτα
Δημήτρης Χριστώνης: Μπάσο
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη 


Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Ποντιακή Επιθεώρηση 
´Μιαν στο καρφίν… και… μιαν στο πέταλονª του Κώστα Κυριακίδη
Ποντιακός Σύλλογος Νεάπολης 1953
Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (πρώην δημαρχείο Νεάπολης), ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη

Μουσική Συναυλία
Ελένης Τσαλιγοπούλου 
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τις πιο ειλικρινείς, καλοδουλεμένες και χαρακτηριστικές φωνές της ελληνικής μουσικής τα τελευταία χρόνια, επιλέγει πολύ προσεκτικά τις δουλειές της και κάνει όλα τα κομμάτια που έχει ερμηνεύσει να συνδέονται άρρηκτα με το όνομά της. Στις εμφανίσεις της δίνει νέα ζωή στα παραδοσιακά και γνωστά λαϊκά τραγούδια που διαλέγει για να συνοδεύσουν τις προσωπικές της επιτυχίες, ενώ δεν φοβάται να πειραματιστεί σε alternative και jazz δρόμους, πάντοτε παρέα με άψογους μουσικούς.
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00
Είσοδος: 5 €

Κυριακή 8  Σεπτεμβρίου
Μουσική Συναυλία 
Κώστα Μακεδόνα 
Από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο ´Δεν έχω ιδέαª, σε μουσική του Κραουνάκη και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, μέχρι και τον τελευταίο, ´Ώρα σου καλήª,  με τη συνεργασία δύο νέων δημιουργών, του Κωνσταντίνου Βελλιάδη στη σύνθεση και του στιχουργού Τέρπανδρου, βρίσκεται σε μια συνεχή ανοδική πορεία συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Σήμερα, μαζί με την ορχήστρα ελληνικής μουσικής ´Έμμετρονª και τη συμμετοχή της Ζωής Παπαδοπούλου και του Ορέστη Τζιόβα, παρουσιάζουν την παράσταση ´Ήχος της Ελλάδας – Μουσική του κόσμουª. Ακούγονται τραγούδια πολλών Ελλήνων συνθετών από τον Μάρκο Βαμβακάρη και τους Γιώργο Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα και Σταύρο Ξαρχάκο, έως τους Μάνο Λοΐζο, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι κ.ά.     
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00
Είσοδος: 5 € 


ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 2013

Τρίτη 3 - Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
• Καθημερινά: 
Ώρα: 19.00 - 20:30 
Ανθή Χρυσοπούλου (Αχτένιστα Πινέλα)   
´Η γειτονιά μου όλος ο κόσμος!ª
Μέσα από εικαστικές εφαρμογές και τρόπους συμβολικής έκφρασης προσεγγίζεται η έννοια της πολιτιστικής ανταλλαγής και της συναδέλφωσης όλων των λαών, καθώς και η αξία της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας, με έμπνευση στοιχεία της λαϊκής παράδοσης των Βαλκανίων.

• Μαθαίνουμε παραδοσιακά βαλκανικά παιχνίδια.
• Προληπτική οδοντιατρική εξέταση για όλα τα παιδιά, από την κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του  Σοροπτιμιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 19:30 -20:30 

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου
Παρουσίαση παραμυθιού
´Η κυρά μάνα η θάλασσαª, από το Ωδείο Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης, από το βιβλίο ´Το μουσικό γιασεμάκιª των εκδόσεων Μεταίχμιο (συγγραφείς: Τζένη Μωραΐτη, Μαρία Κουρκουρίκα, εικονογράφος: Σπύρος Γούσης). 
Ένα γιασεμάκι ξέφυγε από το φράχτη και γύρισε στο παρελθόν. Μάζεψε χίλια δυο καλά από τους ανθρώπους που έζησαν παλιότερα, τα έφερε σε μια τάξη, τα ταίριαξε με τη μουσική και κάλεσε τα παιδιά να παίξουν! Το μουσικό γιασεμάκι χαρίζει ένα μαγικό μουσικό ταξίδι στο λαϊκό πολιτισμό μέσα από “μυρωδιές” και ήχους του παρελθόντος και φωνές και γέλια των σημερινών παιδιών που παίζουν με τη μουσική. 
Ώρα: 20:00 – 21:00 

Παρουσίαση παράστασης
´Η Α-Β της εφηβείαςª, από τη Θεατρική Ομάδα ´Νέων Δρώμεναª. Η θεατρική μεταφορά του συγγραφικού έργου ´Η Α-Β της εφηβείαςª της Μάγιας Δεληβοριά (εκδόσεις Κέδρος), είναι μια παράσταση με πρωταγωνιστές εφήβους που αποδίδουν με δημιουργικό τρόπο τις ανησυχίες τους (όπως το άγχος, η βαρεμάρα, οι γονείς, η δίαιτα, ο έρωτας, η ζήλια, ο θάνατος, οι καθηγητές, η μοναξιά, τα ναρκωτικά, το ξύρισμα, η πενθήμερη, τα ρούχα, το ύψος, ο ρατσισμός, το σεξ κ.λπ.), μέσα από 24 γράμματα, κεφαλαία, με χιούμορ και χρώμα. Υπεύθυνη: Θεοσεβή Στεφανίδου
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00 – 22:00

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου
´ΟΛΟΙ ΜΑΖΙª
από την Ομάδα Κουκλοθέατρου ΑΛΑΝΤΑΛΟΥΜΠΑ και το MDA HELLAS.
Το παραμύθι της Αναστασίας Αστερίου ´Όλοι μαζίª είναι μια παιδική παράσταση με γαντόκουκλες κι ένα θεατρικό παιχνίδι. Έχει γραφτεί για τα μικρά μέλη του Συλλόγου Νευρομυϊκών παθήσεων MDA Hellas και μιλά για τη διαφορετικότητα και την ισοτιμία των παιδιών με κινητικά προβλήματα στις πρώτες τάξεις του σχολείου. 
Μέσα από το θεατροπαραμύθι, με αφηγήτρια την εμψυχώτρια Χριστίνα Γιαγκούλη, τα παιδιά θα είναι μέρος της περιπέτειας παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο. Στην πορεία τους θα συναντήσουν ήρωες και θα επιδοθούν σε αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια. 
Η ιστορία: … τα ζωάκια του δάσους θέλουν να οργανώσουν έναν αγώνα δρόμου, παρόλο που είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και τρέχουν με άλλες ταχύτητες. Όμως, δύο άτακτα μαγισσάκια ζηλεύουν που τα ζωάκια θα διασκεδάσουν και καταφέρνουν να τα κάνουν να παρεξηγηθούν και να μη θέλουν να παίξουν. Οι  παρεξηγήσεις, όμως, λύνονται όταν η μαμά μάγισσα μαθαίνει μέσα από τη μαγική, κρυστάλλινή της σφαίρα για τα καμώματα των παιδιών της. Όλοι μαζί θα καταφέρουν να συνεννοηθούν και τελικά τρέχουν. Όλοι, εκτός από το μικρό μυρμήγκι που φοβάται να βγει από το σπίτι του μήπως και κάποιος το πατήσει κατά λάθος…
Ώρα: 20:00 – 21:00

Η Παιδική Σκηνή του Κρουστόφωνου παρουσιάζει το μουσικοκινητικό πρόγραμμα ´Το Μουσικό Παιχνιδοθέαμα του Κρουστόφωνουª: 

´ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΙΚΗΣª
Πειρατικές ιστορίες, τραγούδια, παιχνίδια και χοροί της στεριάς και της θάλασσας για παιδιά κάθε ηλικίας, που γίνονται συνταξιδιώτες τρελών πειρατών και ξεπηδώντας μέσα από χαρούμενες μουσικές γιορτές αναζητούν θησαυρούς και ζουν την περιπέτεια.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και εκτελείται από ειδικούς μουσικοπαιδαγωγούς- εμψυχωτές. Με τη βοήθεια τεχνικών εμψύχωσης και ενεργητικής συμμετοχής, τα παιδιά καλούνται να παίξουν και να διασκεδάσουν, σε μεγάλες ή μικρές ομάδες. Παράλληλα, δέχονται ερεθίσματα που προσφέρονται για ευαισθητοποίηση σε ζητήματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σημασία της επικοινωνίας, το χιούμορ, την αξία της μουσικής και των τεχνών.
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη) / Ώρα: 21.00-22.30

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
Αφήγηση του παραμυθιού 
´Η χρυσομηλιάª των Ανθής Θάνου και Παναγιώτη Κούλελη, με συνοδεία ζωντανής μουσικής .
Μια παράξενη μηλιά που κάνει χρυσά μήλα φυτρώνει στο περβόλι ενός βασιλιά! Μα σαν ο βασιλιά βάζει με το νου του να κόψει το χρυσόμηλο εκείνο χάνεται. Άραγε ποιος το παίρνει; Μήπως είναι δράκος; Στοιχειό; Θεριό; Ποιος μαζί του θα τα βάλει;
Παραμύθια για παιδιά που δεν φοβούνται τους δράκους και στέκονται στο πλευρό του ήρωα του, μαρτυρούν μυστικά και τον βοηθούν. Άραγε θα τα καταφέρουν;
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 20.00 – 21.00 

Ξενάγηση στον… ουρανό 
από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας.
Παρατηρούμε και θαυμάζουμε τον ουρανό του Σεπτεμβρίου, με ειδικά τηλεσκόπια και με την καθοδήγηση των μελών του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας. 
Γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 (δίπλα από την Παιδική Σκηνή), ώρα 21.00-22.00

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Παρουσίαση  παιδικού βιβλίου 
´Το παραμύθι της μουσικήςª της Βασιλικής Νευροκοπλή
´Το παραμύθι της μουσικήςª από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. Λιβάνη (εικονογράφος: Νικόλας Ανδρικόπουλος), ξεκινά… μια φορά κι έναν καιρό, στη Μαρώνεια της Θράκης, όπου γεννιέται η Θεοδώρα, ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορετικότητά της αρχίζει από το γεγονός ότι είναι τυφλή. Αυτό, όμως, την κάνει να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται τον κόσμο με τρόπο μοναδικό, μέσα από τις άλλες αισθήσεις της, και κυρίως μέσα από την ακοή. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σχέση με τους ήχους και τη σιωπή. Η σχέση της με τους ήχους την οδηγεί στην αγάπη για τη μουσική. Η σχέση της με τη σιωπή, με τον καιρό, θα την κάνει σοφή. Η φήμη της εξαπλώνεται σε όλη την Ανατολή, ώσπου κάποτε έρχεται η ώρα να παντρευτεί. 
Όμως η Θεοδώρα μόνο μουσικό μπορεί να πάρει. Κι αρχίζουν να καταφτάνουν μουσικοί απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Η απόφαση είναι δύσκολη. Έχει μόνο τρεις μέρες και τρεις νύχτες ν’ αποφασίσει...
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 20.00-21.00

´Το μαγεμένο δέντροª από το ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΓΑΠΙΟΥ
Διασκευή παραδοσιακής κωμωδίας με θέμα το περιβάλλον. Ένα μολυσμένο δέντρο τιμωρεί όσους καταστρέφουν τη φύση και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Οι ήρωες του θεάτρου σκιών που αδιαφορούν για το φυσικό περιβάλλον, μεταμορφώνονται σε ζώα και ρομπότ.  Πώς θα ξαναγίνουν φυσιολογικά;  Ένα οικολογικό έργο, δοσμένο με τη σάτιρα της λαϊκής τέχνης του θεάτρου σκιών. 
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21.00-22.30

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Χορευτικός Σύλλογος
ALL DANCE
Παρουσίαση χορών σε ρυθμούς latin, hip hop, oriental κ.ά. 
Υπεύθυνη:  Έλενα Μπορίσοβα
Ώρα: 20:00 – 21:00 

Χορευτικό Ένωσης Κυπρίων Β. Ελλάδας σε συνεργασία με μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης:
´Ιστορία και πολιτισμός
της Κύπρουª 
Χορευτές και παιδιά αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μέσα από χορούς και δρώμενα (χορόδραμα, τσιατιστά, ανδρικοί και γυναικείοι χοροί).
Υπεύθυνη: Ελένη Πουγιούκκα
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00-22:00
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ