Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η "βόμβα" των Ναυπηγείων Ελευσίνας που είναι έτοιμη να εκραγεί

23.05.2014 | 00:01
Η υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας εξελίσσεται σε βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Γιατί μπορεί στον Σκαραμαγκά να βρίσκονται “υπό ομηρεία” τα υποβρύχια του ΠΝ ,στην Ελευσίνα όμως παραμένουν οι πυραυλάκατοι του Στόλου. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και είναι δεδομένο ότι θα επιχειρηθεί να δοθεί και πολιτική διάσταση .

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει την υπόθεση από το Α έως το Ω ,με κείμενό του στο Onalert ,την εξηγεί επαρκώς. Ξεκινώντας από την πρώτη σύμβαση και φθάνοντας μέχρι τις τροπολογίες Μπαλτάκου που έγιναν για να κρατηθούν ζωντανά τα ναυπηγεία.

Το κείμενο είναι όπως θα διαπιστώσετε είναι “τεχνοκρατικό” αλλά πολύ διαφωτιστικό:


"1.Με την σύμβαση 001Β/00 μεταξύ ΓΔΕ και ΝΒΕΕ ΑΕ συμφωνήθηκε η ναυπήγηση 3 ΤΠΚ και 4 (2+2) OPTION.

2. Οι πρώτες ΤΠΚ με Νο 1,2,3 παρελήφθησαν με καθυστέρηση μεταξύ Δεκ 05 και Μαϊ 06 και παρουσίασαν χρονίζουσες βλάβες, τόσο εντός όσο και εκτός της περιόδου εγγύησης. Για τις καθυστερήσεις αυτές δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. 

3. Η ΤΠΚ 4 παραδόθηκε τον Οκτ 10, αλλά από το συμβατικό τίμημα παρακρατήθηκε ποσό 1.677.000 ΕΥΡΩ λόγω αποκλίσεων, που καταγράφηκαν στα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής.

4. Τον Μαρ 11 η ΒAE SYSTEMS SURFACE SHIPS LIMITED, δηλ ο βασικός υπεργολάβος των ΝΒΕΕ ΑΕ, κατήγγειλε την υπεργολαβική σύμβαση λόγω οφειλών 4 εκ ΕΥΡΩ με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες για τις ΤΠΚ 5-6-7. Υπάρχουν πληροφορίες για σημαντικές οφειλές των ΝΒΕΕ ΑΕ και σε άλλους βασικούς υπεργολάβους (THALES, MTU, INTRACOM).

5. Η ΤΠΚ 5 βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών εν όρμω. Κατά τις δοκιμές παρατηρήθηκαν σοβαρές δυσλειτουργίες (επισκευή 2 γεννητριών, αντικατάσταση συστήματος μετάδοσης κίνησης και βασικού εξαρτήματος των κύριων μηχανών πρόωσης). Από το συνολικό συμβατικό τίμημα δεν έχει καταβληθεί ποσό 7.115.909 ΕΥΡΩ, το οποίο αντιστοιχεί στην παράδοση του πλοίου. Αρχικός χρόνος παράδοσής της ορίστηκε ο Απρ 11. 

6. Για τις ΤΠΚ 6-7 έχει καταβληθεί ποσό 228.169.280 ΕΥΡΩ επί συνολικού τιμήματος 299.000.000 ΕΥΡΩ, δηλ. ποσοστό 81%. Όταν η ΒΑΕ κατήγγειλε την υπεργολαβική σύμβαση με τις ΝΒΕΕ ΑΕ, οι παραπάνω ΤΠΚ βρίσκονταν στο στάδιο των μεταλλικών κατασκευών. Είναι προφανής η αναντιστοιχία του καταβολών με την πρόοδο εργασιών. Αρχικός χρόνος παράδοσης για την ΤΠΚ-6 : 9/12 και για την ΤΠΚ-7 : 3/13.

7. Η δυσανάλογα μεγάλη προκαταβολή αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα των συμβάσεων Ακη - Σμπώκου. Οι συμβάσεις αυτές ήταν εμπροσθοβαρής, δηλ. οι ΝΒΕΕ ΑΕ προβλεπόταν να πάρουν πολλά χρήματα μπροστά (δηλ. σε στάδιο με εύκολες και απλές μεταλλουργικές εργασίες) και όχι όταν θα έφταναν στα δύσκολα στάδια (αγορά και εγκατάσταση οπλικών συστημάτων).

8. Στις 10 Μαρ 11 οι ΝΒΕΕ ΑΕ κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής τους στο άρθρο 99 Ν. 3588/07 (διαδικασία συνδιαλλαγής). Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πληροφορία ότι παραιτήθηκαν από την αίτηση αυτή.

9. Το καλοκαίρι 2011 οι ΝΒΕΕ ΑΕ υπέβαλαν αίτημα

-μετάθεσης των ημ/νιών παράδοσης των ΤΠΚ 4-5, προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων

-την μεταφορά στο έτος 2011 σημαντικού μέρους των πληρωμών του έτους 2012, δηλ. ποσό 42.253.000. Το ΓΕΝ εκφράστηκε αρνητικά, λόγω της αρνητικής αναλογίας πληρωμών – προόδου ναυπήγησης.

 
10. Στις 4/6/2013 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η με αριθμό 535/101/31.5.13 Τροπολογία των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας σχετικά με την «Κύρωση της 11ης Τροποποίησης της υπ΄αριθ. 001Β/00 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας με την επωνυμία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ (ΝΒΕΕ ΑΕ), όπως αυτή ισχύει, για την προμήθεια πυραυλακάτων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ)» με την οποία δόθηκαν στον Ταβουλάρη 25 εκατ. ΕΥΡΩ (!) για "αναπροσαρμογές εργασιών", ο οποίος ανέλαβε να δώσει την ΤΠΚ 5 μέχρι 31.5.2014.

11. Η ΤΠΚ δεν παραδόθηκε ποτέ, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει επιβληθεί οποιαδήποτε κύρωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα :

Ο Νίκος Ταβουλάρης δεν είναι τυχαίος.Πρόκειται για τον παλιό γενικό διευθυντή της ΠΟΛ.ΑΝ., αλλά και τον άνθρωπο που υπέβαλε την καταγγελία κατά των ΕΝΑΕ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Υπάρχει άλλη εταιρεία η οποία να έχει εισπράξει 228.169.280 ΕΥΡΩ για δυο (2) ΤΠΚ χωρίς να τις έχει παραδώσει;

Υπάρχει άλλη εταιρεία η οποία να έχει εισπράξει 228.169.280 ΕΥΡΩγια ΤΠΚ που δεν παρέδωσε χωρίς να έχουν επιβληθεί κυρώσεις;

Υπάρχει άλλη εταιρεία η οποία να λαμβάνει 25 εκατ. ΕΥΡΩ με τροπολογία εξπρές ενώ ταυτόχρονα εκκρεμεί αίτηση πτώχευσης;

Θα εκδώσει ο κ. Αβραμόπουλος πράξη καταλογισμού κατά του κ. Ταβουλάρη για το ποσό αυτό, όπως έκανε πρόσφατα και με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά;

Και εάν δεν υπάρχει μήπως όλα αυτά συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια και καθιστούν αναγκαία την παρέμβαση όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Εισαγγελέα για να μάθουμε επιτέλους τί έγιναν τα λεφτά του ελληνικού λαού;
 

Το πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση

Κατά την διάρκεια της διεξαχθείσας στις 4/6/2013 συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της με αριθμό 535/101/31.5.13 Τροπολογίας των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας σχετικά με την «Κύρωση της 11ης Τροποποίησης της υπ΄αριθ. 001Β/00 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας με την επωνυμία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ (ΝΒΕΕ ΑΕ), όπως αυτή ισχύει, για την προμήθεια πυραυλακάτων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ)» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησαν για όσα συνέβησαν τα οποία τότε κανείς δεν άκουσε".

Διαβάστε ακόμη:

Στην κόψη του ξυραφιού Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα


Υποβρύχια σε "ανάδυση" πυραυλάκατοι σε βύθιση; Τι συμβαίνει με τις Super Vita στην Ελευσίνα; 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ