Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η "ξενιτειά" Αβραμόπουλου - Κωσταράκου και τα σενάρια για νέο ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ

09.08.2014 | 00:01
Μετά από τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο και ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος “ξενιτεύεται”. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις ψάχνουν νέο πολιτικό αλλά και στρατιωτικό προϊστάμενο.

Και για τους δύο οι μυστικές διεργασίες έχουν αρχίσει.

Για την θέση του ΥΕΘΑ κι αν έχουν ακουστεί ονόματα. Γιώργος Καρατζαφέρης, Άδωνις Γεωργιάδης ακούγονται απ΄ όσους υποστηρίζουν την “καθαρή δεξιά” επιλογή για την θέση αυτή. Ο Αβραμόπουλος από την πλευρά του λέει ότι έχει όνομα να προτείνει στον Σαμαρά . Δεν το ΄χει αποκαλύψει αλλά νομίζουμε ότι στο μυαλό του έχει τον Γιάννη Λαμπρόπουλο σημερινό ΥΦΕΘΑ. Κανένα από τα ονόματα που προαναφέραμε δεν γνωρίζουμε αν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Σαμαρά ο οποίος έχει τα δικά του κριτήρια στο χώρο της Εθνικής Άμυνας. Τα οποία δεν θυμίζουν και πολλά από τον Σαμαρά των αρχών της δεκαετίας του 90 όταν και ήταν ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για το θέμα του Α/ΓΕΕΘΑ αν ο Κωσταράκος αποχωρήσει οι “διάδοχοι” είναι δεδομένοι. Βαγγέλης Αποστολάκης και Χρήστος Μανωλάς. Οι Αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΣ θα “τρέξουν” στην κουρσα της διαδοχής με τον πρώτο τη δεδομένη στιγμή να έχει σαφές προβάδισμα. Γιατί;

Είναι για δεύτερο χρόνο Α/ΓΕΝ ,έχει καλές σχέσεις και με τους δύο “πόλους” της κυβέρνησης και επιπλέον είναι η σειρά του ΠΝ να αναλάβει την αρχηγία του ΓΕΕΘΑ αν και αυτή η “εναλλαγή” είναι άτυπη.

Επιπλέον ο Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς το τελευταίο διάστημα δέχτηκε πολλά χτυπήματα ,αρκετά κάτω από τη μέση . Η αυτονόητη πρωτοβουλία του να συγκαλέσει Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε από κάποιους κύκλους ως…ανατρεπτική πράξη. Οι κύκλοι είναι και στρατιωτικοί και δέκτες της στρεβλής αυτής εικόνας ήταν και οι ένοικοι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Χρήστος Μανωλάς είναι ο μόνος από τους Αρχηγούς που μπορεί να χαρακτηριστεί ως “προσωπική επιλογή” του Αβραμόπουλου. Όλους τους άλλους τους βρήκε και τους κράτησε αλλά τον Μανωλά τον τοποθέτησε ο ίδιος στη θέση του Α/ΓΕΣ. Με προοπτική να παραμείνει στη θέση αυτή για ένα ή δύο χρόνια και στη συνέχεια να προωθηθεί στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ.

Η απόφαση Αβραμόπουλου όμως να δεχτεί την τοποθέτησή του σε θέση Επιτρόπου στην ΕΕ αλλάζει αρκετά δεδομένα. Ο Μανωλάς έχει εξαιρετικό βιογραφικό και δεν σημαίνει οτι η τύχη του πρέπει να συνδέεται άμεσα με την τύχη του ανθρώπου που τον επέλεξε.


Το ερώτημα είναι πότε και ποιος θα κάνει τις κρίσεις. Αν ο Κωσταράκος παραιτηθεί άμεσα τότε ενδέχεται τις κρίσεις να κάνει ο Αβραμόπουλος. Αν παραμείνει μέχρι την ανοίξη -κι εφόσον βέβαια πάρει τη θέση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του NATO- τότε οι κρίσεις θα γίνουν από τον επόμενο ΥΕΘΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Οριστικά κι επίσημα ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος υποψήφιος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής NATOΟι ΕΔ μετά το άρθρο 221: Μαζική φυγή, "μαύρη εργασία" και ...ωράριο


Διαχείριση "θυμού" με "πυροτέχνημα Πορτογαλίας" ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους στρατιωτικούς 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ